Top
Ömer Şahin

Ömer Şahin

omer.sahin@radikal.com.tr

05/04/2014

Kod adı: 1 Numara

Sandıktan çıkan sonuçlar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı Çankaya Köşkü’ne bir adım daha yaklaştırmış görülüyor. İktidar cephesi Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığını kafada bitirmiş gibi. Kafaları kurcalayan Erdoğan sonrası parti liderliği, Başbakanlığını ne olacağı konusu. Köşk yolu aynı zamanda erken seçim ve 3 dönem kuralının önünü de açıyor. Önce tarihleri bir hatırlayalım.
Cumhurbaşkanlığı seçimi 10 ve 24 Ağustos’ta iki turlu olacak. Adaylık başvurusu için son tarih 28 Haziran. Erdoğan Köşk’e çıkarsa Başbakanlıktan ve partisinden ayrılmış olacak. Hükümet düşecek. Yeni hümeti kurma görevini Erdoğan verecek. AK Parti kurultayı 45 gün içinde yeni liderini seçecek. Genel seçimler ise Haziran 2015 tarihinde

AK Parti kulislerinde Gül, Erdoğan, Köşk,erken seçim ve 3 dönem üzerine konuşulan senaryolara gelince…

BÜLENT ABİ FORMÜLÜ: Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Erdoğan’ın rakip olması beklenmiyor. Erdoğan isterse Köşk’e aday olur. Erdoğan’ın seçilip istifa etmesiyle hükümet düşmüş oluyor. Başbakan Erdoğan, kabineden bir isme ‘hükümeti kurma görevi’ verir. Bu isim muhtemelen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç olur. Böylece AK Parti’nin kurucu triosundan Arınç da Gül ve Erdoğan’dan sonra Başbakanlık makamına oturmuş olur. AK Parti’de Arınç’ın alternatifi olarak Erdoğan’ın partideki vekili Mehmet Ali Şahin’in de adı geçiyor. “Abi” Başbakan 4 aya yakın görev yapar

GÜL, EKİM DE AK PARTİ LİDERİ: Cumhurbaşkanlığı partiyle bağın kopması yani istifa anlamına da geliyor. Erdoğan hem başbakanlıktan hem de genel başkanlıktan ayrılacak. İstifanın ardından 45 gün içinde AK Parti Büyük Kongresi’nin olağanüstü toplanması gerekiyor. Beklenti Abdullah Gül’ün genel başkan seçilmesi.

KASIM DA ERKEN SEÇİM: Abdullah Gül ‘ün genel başkan seçilmesi b aşbakan olmasına yetmiyor. Milletvekili seçilmesi gerekiyor. Gül’ün bu durumda 1 yıl beklemeyeceği ve erken seçimin kaçınılmaz olacağı tahmin ediliyor. Kış bastırmadan kasım ayında bir erken genel seçim beklentisi yaygın.

3 DÖNEMİ GÜL KALDIRACAK: Başbakan Erdoğan’ın prensip olarak karşı çıktığı 3 dönem kuralı yeni genel başkan Abdullah Gül tarafından kaldırılır. Bunun için MKYK kararı yeterli olduğu gibi Anayasa Mahkemesi’ne götürülecek bir başvurunun tıpkı TOBB Yasası’nda olduğu gibi iptal sonucu doğuracağı söyleniyor. Gül’ün Bülent Arınç, Ali Babacan, Hüseyin Çelik gibi isimlerin ‘devam’ında ısrarcı olacağı tahmin ediliyor

GÜL’SÜZ EŞBAŞKAN MODELİ: AK Parti’de cılız bir şekilde Gül’süz AK Parti formülü de konuşulmuyor değil. Sayıları azalsa da bir grup AK Partili Abdullah Gül’ün iç siyasete dönmesini doğru bulmuyor. Uluslararası görev almasının doğru olacağını düşünüyor ve yeni isimler ya da Erdoğan’ın işaret edeceği başbakanla yola devamı savunuyor. Hatta, demokratikleşme paketine konan ‘eş başkanlık’ modelinin Erdoğan sonrası için uygulanabileceği savunuluyor. Bu formüle göre Başbakan ve genel başkan iki ayrı isim olacak. Bu formülün ‘caydırıcı’ olacağı için Abdullah Gül’ün iç siyasete dönmeyeceği fısıldanıyor

ERDOĞAN KÖŞK ADAYI OLMAZ: Şu sıralar en zayıf seçenek bu görülüyor. Erdoğan’ın Köşk’ün yetkilerini yetersiz bulduğu ve partisinin geleceğini düşündüğü için aday olmayacağını söyleyenler savunuyor bu görüşü. Onlara göre Abdullah Gül, ikinci kez cumhurbaşkanı adayı gösterilir. Erdoğan ‘paralel yapı’ ile hesaplaşmasını tamamlar. 2015’te bir seçim zaferi daha kazanır. Anayasa değişikliğiyle ‘Başkanlık Sistemi’ni hayata geçirir. 2019 yılında Türkiye’nin ilk başkan adayı olarak sandığa gider. 

Erdoğan’ı sandıkta yenen tek adam
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bir sandık sihirbazı. Seçimlerin “Usta”sı. Son 12 yıla 8 seçim zaferi sığdırdı. Ne ikinciliği tattı ne de koalisyon yaşadı. 3 genel, 3 yerel seçimle beraber 2’de referandum kazandı.

Son yıllarda girdiği her seçimi kazanıyor ama Başbakan Erdoğan da bir zamanlar sandık yenilgisi tatmıştı. Erdoğan, siyasi hayatında 3 kez seçim kaybetti. Sene 1986; Erbakan’ın siyasi yasaklı olduğu yıllar. Ara seçimlerde Erdoğan İstanbul’un RP adayı oldu ve partisi yüzde 5.5 aldığı için seçimi kaybetti. İstanbul’da yıldızı parlayan Erdoğan bir kez de sola karşı kaybetti. 1989 seçimlerinde Erdoğan Beyoğlu Belediye Başkan adayı oldu. RP’nin oyu yüzde 4’lerde olmasına karşın Tayyip Erdoğan fırtınası esiyordu. Sandıklar açıldığında Erdoğan yüzde 21 almış ama seçimi kaybetmişti. Kazanan isim yıllar sonra “Erdoğan’ı sandıkta yenen tek kişi benim” diyen SHP’li Hüseyin Aslan’dı. O seçim gecesi vukuatlı geçmişti. Tayyip Erdoğan sayım sırasında sandık başkanı Hakim Nazmi Özcan ile tartıştı. Hâkimin “sarhoş” olduğunu söyledi ve hâkime hakaret ettiği gerekçesiyle ceza yedi.

Başbakan Erdoğan’ın bir de dramatik bir kaybediş öyküsü bulunuyor. 1991 seçimleri ve tercihli oy sistemi ilk kez kullanılıyor. Recep Tayyip Erdoğan RP’den 6.bölge 1’nci sıra milletvekili adayı. Erdoğan seçimi kazandı, hatta milletvekili mazbatasını aldı. Ancak beklenmeyen bir gelişme yaşandı. Daha sonra FP ve AK Parti’den de milletvekilliği yapacak olan 2’nci sıra adayı Mustafa Baş’ın itirazı ortaya çıktı. YSK, Baş’ın Erdoğan’dan daha fazla tercihli oy aldığını ilan etti. Erdoğan’ın 11 günlük milletvekilliği sona erdi. Mazbatası iptal edildi. Erdoğan’ın kaybetmekten çok arkadaşının tavrına üzüldüğü söylenir. İtiraz etmesini isteyenleri, “Ben kadere itiraz etmem” sözleriyle geri çevirir ve sonuca katlanır.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp