Top
Koray Çalışkan

Koray Çalışkan

koray.caliskan@radikal.com.tr

08/04/2014

Ankara'da seçim yenilenebilir

Gökçek, Ankara’da mazbatasını havaya kaldırdığı gün, Yalova’da aynı durumda CHP’li belediye başkan adayı mazbatasını bekliyordu.

İki yerde de durum aynıydı.

Ankara ve Yalova’da YSK verilerine göre de bütün sonuçların kontrol edilmesi gerekiyordu. Nitekim Yalova’da AK Parti itirazlarını seçim kurulu dinledi ve CHP adayının mazbatasını almasını erteledi. Ancak Ankara’da tam tersi oldu, CHP itirazları dinlenmedi. Konu daha YSK’da çözülmeden Gökçek’e mazbatası teslim edildi. YSK en büyük imtihanına Ankara’da girmek üzere.

Ankara’da 12.334 sandık var. 6240 sandıkta ya hukuksuzluk ya da usulsüzlük tespit edildi. Nasıl? YSK’nın kendi yayımladığı tutanaklara bakılarak. Yani toplam sandık sayısının yarısından fazlasına tekabül eden bir şaibeden bahsediyoruz. Bu şaibelerin ezici çoğunluğu 3 şekilde ortaya çıkıyor: 1. Mühürsüz tutanaklar, 2. Geçersizlik sebebi belirtilmemiş tutanaklar, 3. Toplama ve kaydırma hatalı tutanaklar.

CHP’nin değil, YSK’nın verilerine göre 2908 tutanak mühürsüz bir şekilde YSK’ye ulaşmış. Yani bütün sandıkların %23’ü. Bu sandıklarda 713.556 oy kullanılmış. Mühürsüz tutanaklara baktığınızda AK Parti’nin %48.87 oy aldığını görüyorsunuz. Aynı mühürsüz tutanaklarda CHP’nin oyu sadece %38.37. Yani mühürsüzlerde Gökçek, Yavaş’a %10.50 fark atıyor.

Mühür farkı
Mühürlü yani nizami ve meşru tutanaklarda ise AK Parti CHP’den geride. Yavaş’a çıkan oy %45.46, Gökçek’e çıkan oy %43.71. Şaibesiz sandıklarda Yavaş önde.

Mühür neden önemli? Çünkü mühürsüz tutanak sandık başkanının onaylamadığı tutanak demek. Tutanak bir kere mühür gördü mü değiştirilmesi çok zordur. Zaten 298 sayılı Seçim Kanunu’nun 105. maddesinin ilk fıkrası meseleyi net bir şekilde özetliyor:

Sandık kurulu, her seçim türü için ayrı hazırlanmış sandık sonuç tutanağını, iki nüsha olarak, sayım ve döküm işlemleri sırasında elde edilen bilgilere ve sayım ve döküm cetveli sonucuna göre düzenler. Bu tutanakların ait olduğu bölümüne, her seçim türüne ilişkin bilgiler eksiksiz olarak işlendikten sonra, başkan ve üyeler tarafından ad ve soyadları yazılarak imzalanır ve sandık kurulu mührü ile mühürlenir.

Sonuç?

Tutanakların mühürsüz olması partilerin başvurusunu takiben il ve ilçe seçim kurulları tarafından gereğinin yapılmasını gerektirir. Eğer yapılmazsa Ankara’da olduğu gibi CHP Yüksek Seçim Kurulu’na başvurur.

Peki şimdi ne olacak? Mansur Yavaş’a sordum. “Buharkent’te de benzer bir sorun yaşandığını” anlatan Yavaş, “mühürsüz oy pusulalarının oralarda geçersiz sayıldığını, buna dair YSK’da bir içtihat oluştuğunu” söyledi. “YSK aleyhinizde karar verirse ne olacak” diye sorduğumda konuyu “Anayasa Mahkemesi ve AİHM’ye taşıyacaklarını” belirti. Ama bu iki mahkeme sonucu etkilemiyor.

“YSK 'Seçim meşrudur' derse meydanlara çıkacak mısınız” diye sordum. “Ben YSK’nın doğru karar vereceğini bekliyorum. Ama vermezse, kanun gereği gerekçeli bir karar yazmaları gerekiyor. O gerekçeyi okuyacağız. Parti yönetimi olarak o gerekçeye göre bir karar vereceğiz. Eylem yaparız ya da yapmayız diyemem” dedi. Aynı konuyu CHP’nin Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel
Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’a sordum. Buharkent sonucunu Yavaş gibi yorumlayan Tezcan da “Önce hukuk” diyor.

Ankara yeni bir krizle karşı karşıya. Bu kadar şaibeli bir seçimde aslında Melih Gökçek gibi kendine güvenen bir adayın “Buyurun seçimi tekrar yapalım” demesi gerekir. Dememesi, erkenden mazbata kaldırması, durumun gerçek özetidir. Gözler artık YSK’da.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp