Top
Evren Aybars

Evren Aybars

evrenaybars@gmail.com

13/02/2016

Aile boyu pizza

Benim iflah olmaz bir pizza sever olduğum gerçeği herhalde düzenli okuyucularımın artık gayet farkında oldukları bir durum olmalı. İtalyan mutfağının dünyaya bu en büyük armağanı, hem lezzeti hem de çeşitliliği ile dünyanın en popüler yiyeceklerinden birisi. 

Düşünsenize, eve yorgun argın gelmişsiniz, mutfağa girecek enerjiniz bile yok, karnınız da aç, bir telefon açıp ya da meşhur uygulamalar üzerinden güzel bir pizza sipariş edip, gelince güzelce, zahmetsizce dilim dilim yemek... Hangimiz yapmadık ki bunu? 

Bir de eğer enerjiniz ve biraz da vaktiniz varsa, bana soracak olursanız, eğer evde çocuklarla güzel bir etkinlik yapmak veya özel bir misafir ağırlamak için bir pizza hazırlamaktan daha keyiflisi az bulunur. Pizzanın hamuru hazır olduktan sonra, özellikle üzerini süsleme faslında çocuklarınızla da çok keyifli anlar yaşayabilmeniz mümkün. 

Ayrıca yarın da sevgililer günü, bence eğer dışarıda bir kutlama yapmayacaksanız, evde yapılmış güzel bir pizza da şahane bir sevgililer günü yemeği olabilir, hala bir plan yapmadıysanız bence bu alternatifi hemen gündeme alabilirsiniz. 

Malzeme miktarı konusunda ben İtalyanları örnek alıyorum. İtalyanlar, pizzanın üstünün aşırı kalabalık olmamasını tercih ediyorlar, fazla malzeme hamurun çıtır çıtır olmasına engel olur. Hangi malzemeyi kullanırsanız kullanın, pişerken yağ ve su buharı bırakacaktır. Bunların çok olması, pizzanızın hamurunu yumuşatır, hamur tam çıtır çıtır pişmeyebilir ya da malzemeler yanabilir. Bu sebeple, en fazla 2-3 çeşit malzeme, ince bir katman sos kullanımı pizza yaparken aklımızda olması gereken ipuçları.  

Gelin başlayalım...

Pizza hamuru:

-500 gr un (yoğururken ve açarken de biraz daha kullanacağız)

-1 paket kuru maya

-325 ml ılık su

-2-3 tutam tuz

-1 yemek kaşığı zeytinyağı

Maya, su ve zeytinyağına bir tutam tuz ekleyip bir kapta karıştırıyorum. 5-10 dakika bekledikten sonra un ve kalan tuzu karıştırıp, üzerine mayalı su karışımını ekliyorum. 

Malzemeleri iyice karıştırıp, oluşmaya başlayan hamuru 10 dakika kadar yoğuruyorum. Hamur iyice düzgün hale gelince bir kaba alıp, üzerini streç film veya naylon bir duş bonesi ile kapatarak, 45 dakika ila 1 saat arası, hamur hacmi iki katına çıkana kadar oda sıcaklığında bekletiyorum. Eğer isterseniz, hamuru buzdolabında geceden bekleterek uzun bir mayalama da yapabilirsiniz. 

Mayalama bittikten sonra, hamuru tepsiye uyacak şekilde olabildiğince ince açın (elbette baklava hamuru gibi olmayacak), tepsinin üzerine bir tatlı kaşığı kadar irmik yayın, hamuru yerleştirin. Kenarlar hafif kalın olabilir, hiç sorun değil...

Pizza sosu: 

Pizzada sos önemli bir ayrıntı. Hem lezzet katabilmesi gerek, hem de fazla sulandıracak miktarda olmaması gerek. Ben marketlerde küçük kutularda bulunan domates pürelerinin yarısını, veya iki tane salkım domatesi rondoda iyice püre haline getirerek kullanmayı tercih ediyorum. Üzerine bir tutam kekik, bir kaşık zeytinyağı ve eğer isterseniz bir tutam toz acı kırmızı biber ekleyip iyice karıştırın. Sosumuz hazır... Hamurun üzerine bir çorba kaşığının arkası ile hafifçe yayın. Miktar için, aşağıdaki videoya bakabilirsiniz. 

Peynir:

Peynir, bir pizza için en önemli malzemelerden birisi. İyi eriyor olmalı, çok yağlı olmamalı, burada benim şahsi tercihim ve tavsiyem, mutlaka mozarella peyniri kullanın. Marketlerde satılan rendelenmiş mozarella peynirleri gayet iyi iş görüyor, tüm tepsi için 200-250 gr civarı yeterli. Eğer bulabiliyorsanız, suda taze mozarellalardan da kullanmak çok iyi sonuç veriyor elbette.

Diğer malzemeler:

Pizzanızı bundan sonra nasıl süsleyeceğiniz size bağlı. Ben, aşağıdaki videoda hazırladığım pizzada sucuk, mantar ve küçük köfteler kullandım. Köftelere eklediğim tütsülenmiş paprika, tüm pizzaya isli bir koku verdi, severseniz ve bulabilirseniz deneyebilirsiniz. Benim en sevdiğim formüller ise, jambon-mantar, sucuk-mantar, mozarella-fesleğen, kabak-pesto sos gibi sıralanıp gidiyor. Önemli olan, çok aşırı malzeme kullanmamak, tekrar ediyorum, İtalyan pizzasında malzemeyi çok kullanmak marifet değil, önemli olan iyi malzemelerle doğru kıvamda, ince ve çıtır çıtır bir pizzaya ulaşmak. 

Pizzayı pişirmek:

Pizza için, eğer fırınınızda pizza konumu varsa elbette onu seçeceksiniz, eğer yoksa alttan ısıtma ve en yüksek sıcaklık ayarında olmak önemli, ben hamuru mayalamaya başladıktan 15 dakika sonra fırını çalıştırıyorum, pizzanın yapılmaya başladığı an fırın en yüksek sıcaklığa gelmiş oluyor. Üstten ısıtma olmaması, malzemelerin yanmasını engellerken, leziz bir hamur oluşmasını sağlıyor. 

Pizzayı hazırlarken ihtiyaç duyabileceğiniz tüm ayrıntılar ve ipuçları sayfadaki videomda mevcut. Bu ve diğer tariflerimi de, youtube 10 Numara Mutfak kanalıma üye olarak izleyebilirsiniz :)

Mutlu günler dilerim...

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp