Top
Evren Aybars

Evren Aybars

evrenaybars@gmail.com

05/12/2015

Çok tatlı bir patates

Yemek tariflerine ilgili iseniz ve özellikle yabancı tarifleri takip ediyorsanız, tatlı patates tariflerinin son dönemde artış sergilediklerini görmüşsünüzdür. Orta Amerika kökenli ves on dönemde ülkemizde de daha yaygın olarak bulunabilir olan tatlı patates, müthiş bir A vitamini ve beta karoten deposu. 100 gram tatlı patateste, günlük A vitamini ihtiyacınızın neredeyse 3 katı kadar A vitamini bulunuyor.

Beta karoten içeriğinin de etkisiyle olsa gerek, havuç ve bal kabağına benzer bir lezzeti olduğunu söyleyebileceğimiz tatlı patates, isminin ve görüntüsünün çağrıştırdığının aksine, bildiğimiz patatesle çok yakın akraba değil. Farklı olarak, bol miktarda lif ve yukarıda da bahsettiğim üzere, A vitamini ve beta karoten içeriyor.

Genellikle parlak turuncu renkteki tatlı patates, diğer karbonhidratlara göre düşük nişasta içeriğiyle de ön plana çıkıyor ve sağlıklı bir alternatif sağlıyor. Aynı zamanda, C vitamini, thiamin, potasyum ve manganez gibi, vücudun ihtiyaç duyduğu farklı maddeler de tatlı patateste bolca bulunabiliyor.

Tatlı patates C vitaminini de bolca bulunduruyor. Büyük bir tatlı patatesi yiyerek, günlük C vitamini ihtiyacınızın %70'ini alabiliyorsunuz. C vitamininin önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki ne gibi faydalar sağlıyor derseniz onlardan da örnek verelim, öncelikle hücrelerinizi koruyor ve psikolojinizi destekliyor, sinir sisteminin işleyişini düzenliyor, dişlerinizin yerinde durmasını bile sağlıyor. Yine bol bulunan manganezin de kemiklerinize faydalı olduğunu ve aynı zamanda hücreleri stresin etkilerinden koruduğunu da söyleyeyim.

Neyse, fayda saymaya daha fazla devam edersem sizi sıkacağımı düşünüyorum. O yüzden çok basit iki tatlı patates tarifi vereceğim. Dediğim gibi, tatlı patatesi bulmak artık mümkün ancak kilogramı 20 tl civarına bile olabiliyor, ben bazı yerlerde 7-8 tl civarına bulabiliyorum, daha fazla da olmamalı zaten.

Aslında, bildiğimiz patates ile yaptığınız her tarifi tatlı patates ile de yapmak mümkün. Buradan yola çıkarak tarifleri kendiniz de oluşturabilirsiniz.

Tatlı patates püresi:

Kabuklarını soyduğum ve gelişigüzel doğradığım tatlı patatesleri, yarılarına gelecek kadar su doldurarak bir tencereye alıyorum. Üzerine bir çay kaşığı deniz tuzu serpip, orta ateşte patatesleri çatalla ezilebilir hale getirene kadar 15-20 dakika pişiriyorum. Altını kapattıktan sonra, suyun kalanını süzüp, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ekliyorum ve çatalla patatesleri iyice eziyorum. Damak tadıma göre tuz ve karabiber ekliyorum. Özellikle kuzu etleri ve balık ile bu püreyi çok beğeneceksiniz.

Fırında tatlı patates dilimleri:

Tatlı patatesleri iyice yıkayarak dışlarında eğer varsa tüm toprağı temizliyorum. Elma dilimi şeklinde, kabuklarını soymadan dilimliyorum ve üzerlerine 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı, deniz tuzu, karabiber ve varsa taze biberiye yaprakları serpip herşeyi iyice harmanlıyorum. Sonra fırın kağıdı konmuş bir tepsiye diziyorum ve önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık yarım saat pişiriyorum. Fırınınızın performansına göre bu süre değişecektir ama, üzeri hafifçe kahverengileşip, dışı çıtır ve içi yumuşak olacak şekilde pişirmenizi öneriyorum.

Tatlı patatesten bile tatlı günler dilerim.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp