Top
Tamer Heper

Tamer Heper

hukuk@posta.com.tr

28/03/2024

Gayrimenkul satılıp ortaklık giderilecek

Bir mahkemeden tebligat aldım. Ben dahili davalı olmuşum. Babadan kalan bir gayrimenkulün paylaşımı konusunda anlaşmazlık vardı. Bunun satılarak ortaklığın giderilmesi isteniliyor. Birincisi bana kimse anlaşma teklif etmedi, ikincisi talep kabul edilecek ise masrafları ben ödeyecekmişim. Bu dava farklı bir şehirde, ben gidemem. Emekliyim. Buradaki durumum nedir? S.D.

Okuyucumun bahsettiği dava ortaklığın giderilmesi talepli bir davadır. Ortak mülkiyette ortaklardan biri bu ortaklığın giderilmesini mahkemeden talep edebilir. İşte bu ortak böyle bir dava açmış, bir kısım ortağı davalı olarak göstermiş, sonra okuyucum ve onun gibi başka ortaklar tespit edilmiş ve dahili davalı olarak davaya dahil edilmişler. Bu davada babadan kalan bu gayrimenkulün direkt satışı talep olunuyor. Böyle bir dava sonucu mahkemece satışa karar verilecek ise (ki sonuçta satışa karar verilir) gayrimenkul ihaleye çıkarılır ve böyle satışı yapılır. Satış bedeli de hisseleri oranında ortaklar arasında paylaştırılır. Yani okuyucumun eline dava sonunda bir miktar para geçer.

Okuyucuma dahili davalı olarak bir davetiye (tebligat) gelmiş ama kendisinin duruşmaya katılma diye bir mecburiyeti yoktur. Katılanların varlığı ile dava görülür. Ancak yeri gelmişken de benimseyemediğim bir hususa değinmek isterim. Dava ortaklığın giderilmesi davasıdır. Yani talep şudur: “Biz ortaklar anlaşamıyoruz, ortak malı aramızda bölüşemiyoruz, ey mahkeme sen bunu bizim aramızda paylaştır. Paylaşma imkanı yok ise sat, parasını paylaştır.” Yani ilk talep malın ortaklar arasında paylaşımı talebidir. Paylaşma imkanı yok ise sat, parasını paylaştır.

Ama dava açanlar paylaştırma talebini pas geçiyor, doğrudan doğruya “bu yeri sat” diyor. İyi de amaç satmak ise hissedar kendi hissesini satmanın yolunu denesin, mahkemeden niye istiyor. Mahkeme emlakçılık hizmeti yapan bir yer değil ki. Asıl amaç, gayrimenkulün paylaşılmasıdır. Bu imkansız görülürse satışa gidilir. İşte ben direkt gayrimankulün satışının talep edilip, mahkemece satış işleminin başlatılmasına karşıyım. Vaka bu yapılmayan bir şey mi? Hayır doğrudan doğruya satış talepleri inceleniyor ve satış kararı veriliyor ama benim hukuk anlayışıma uymuyor, bunu söylemek istiyorum. Okuyucumun hissedar olduğu gayrimenkul de bu davanın sonunda satılacak, kendileri satış bedelinden hisselerine düşen meblağı davaya katılsa da katılmasa da alacak.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp