Top
Tamer Heper

Tamer Heper

hukuk@posta.com.tr

24/03/2024

Yönetici ceza yazabilir mi?

Sitemizde elektrikli araçlar için iki adet şarj cihazı bulunmakta olup bazı kat maliklerinin bu cihazların önüne araçlarını park edip şarj imkanını ortadan kaldırdığı çok görülen bir olay olmaktadır. Bu kişilere yönetimin ceza yazması isteniyor. Hukuken bu mümkün mü? S.A.

Okuyucumun yakındığı problem için söylenecek söz bulamıyorum. Şarj cihazının önüne park edilemeyeceğinin birilerine gidip de söylenmesi gerekir mi acaba? Yani binanın giriş holüne aracını sokup park etmekten ne farkı var bunun? Bu işi yapan kimseyle komşu olmanın ne büyük bir problem olduğunu düşünebiliyor muyuz? Toplum içinde yaşamanın her şeyinin yazılı kurala bağlanması gerekiyor mu? Yani aracı olan herkese kapı kapı gidip, “Aracını şarj cihazına park etme” demek gerekir mi? Üstelik bu gibi benzer şeyler için kanunumuzda yazılı kural da var. Açıkça şarj cihazına park etme demiyor ama “kat malikleri gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kurallarına uymak, özellikle birbirlerini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla karşılıklı olarak yükümlüdürler” diyor.

* * * * *

Peki bu kuralları ihlal edene para cezası yazılır mı? Para cezaları yasalar çerçevesinde verilebilen cezalardır ve bu cezaları verebilecek merciler yine yasalarla belirlenmiştir, örneğin mahkemeler Türk Ceza Kanunu’na göre para cezası verirken idari mekanizmalar idari para cezasını yine kanunların kendilerine tanıdığı yetkiler çerçevesinde yetkileri dahilinde verebilir. Böyle bir yetki bina yöneticilerine tanınmış değildir. Yani bina yöneticileri herhangi bir nedenle para cezası yazamaz. Ancak bir görüş olarak bir noktaya da temas etmeden geçemeyeceğim. Bizim sözleşmelerimize cezai şart koyma imkanımız var. Cezai şart koyulan haller için mahkemelere başvurup cezai şart konusunda karar talep edebiliyoruz. Şartları var ise mahkemece cezai şartın ödenmesine karar veriliyor. İşte bunun gibi binaya ait yönetim planında bazı hallerde cezai şart uygulanacağı hükmü var ise ve bu hal ortaya çıkmış ise mahkemeden karar almak şartı ile ve ancak yönetim planını imzalamış kişiler aleyhine cezai şartın uygulanması mümkün olabilir deniliyor ki hukuken mantıklıdır.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp