Top
Tamer Heper

Tamer Heper

hukuk@posta.com.tr

14/01/2011

Borç sizin değil

Ankara Keçiören de oturuyorum. Evimden ayrıldım, kiraya vereceğim. Elektrik, su, gaz sözleşmelerini feshettim. Gelen kiracı su dışındakiler için sözleşme yapmış, su için yapmamış. Ama nasıl olduysa suyu da kullanmış. Sonra o kiracı çıktı, yerine başkası geldi, o da çıktı bir başkası geldi. Bunlar hep kendi adlarına mukavele yaptılar suyu kullandılar. Derken bir gün sözleşme yapmayan kiracımın su parası benden istenildi. Bu kiracımın su parası borcu olup olmadığını belediyeden sorduğumda bana ikinci kiracımın borcu hakkında “yoktur” yanıtı verildi. Ben bu kadar titiz davranıyorken bana 1000 TL borç çıkarıldı. İcraydı, hakimdi bunlar benim korktuğum şeyler olduğu için namus belası bu parayı ödedim. Ama şimdi bu parayı belediyeden iade istiyorum. Bu mektubum da hem size bir soru hem de belediyeye bir mesajdır. S.T.

Okuyucumun mektubunu uzun uzun yazmamın nedeni, sadece bana soru sormuyor. Bir nevi dilekçe veriyor Keçiören Belediyesi’ne. Önce şunu söyleyeyim. Bu sözüm tüm okurlarıma. Bir icra takibinden veya bir davadan çekinilecek bir şey yok. Bir mahkeme, anlaşamayan ihtilafa düşen iki kişinin arasındaki ihtilafı hukuk kuralları içinde çözen bir kuruluştur.

Dolayısı ile ihtilafları hukuk kuralları içinde çözen bir kuruluştan korkup çekinecek hiçbir şey yok. Keza icra dairesi de öyledir. Bir takibe muhatap olunur, şayet bu borç var ise gidilip dört taksit talebinde bulunulur, borç takside bağlanır. Borç yoksa itiraz olunur takip durur, devreye hakim girer. Ancak en güzeli tarafların kendi aralarında anlaşmasıdır.
Sizin olayınızda, icradan ve mahkemeden çekinmekle bence hata yapmışsınız. Çünkü; su sayacı açtırmak için ilgili kurumla bir sözleşme yapılır. Bu sözleşmede kurumun taahhüdü “ben sana su satacağım” şeklindedir. Vatandaşın taahhüdü de “ben de kullandığım su kadar para ödeyeceğim” dir. Yani sözleşmenin tarafları birbirine borçludur. Siz kendi sözleşmenizi feshetmekle artık hukuki ilişkiyi bitirmişsiniz.
Dolayısı ile de fesihten sonrası için sizden para istenilemez. İlgili idareler gördüğüm kadarı ile bulduğunu sıkıştırıp tahsilatı yapmaya bakıyor. Siz bu parayı ödemeyebilirdiniz ve belediye bunu sizden alamazdı. Dolayısı ile bizdeki adliye korkusu sizi zarara uğrattı. Anlattığınız olayda borçlu suyu kullanandır. Dolayısı ile siz borcunuz olmayan bir parayı ödediniz. Bunu da bilin.
Ancak problem yalnız sizde değil. Bu konuda çok örnek görüyorum. Sözüm Keçiören Belediyesi’ne değil. Genel. Dolayısı ile sözleşme dışında sizden para istenildiğinde ödemeyin.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp