Top
Tamer Heper

Tamer Heper

hukuk@posta.com.tr

13/04/2024

Muris muvazaası!

Bundan yirmi yıl kadar önce ablam, anneme babamın mirastan mal kaçırdığı iddiası ile miras muvazaası iddiası ile dava açtı ve kazandı. Şimdi ben de annemle problem yaşıyorum. Bugün ben de dava açsam, zamanaşımına uğradığı iddiası ile karşılaşır mıyım? Davayı kazanma şansım nedir? Bakılan eski dava bana delil olur mu? E.D.

Şimdi okuyucuma anlatmaya çalıştığı ailevi durumunu tam olarak aydınlatacak yanıt veremeyeceğim. Zira bahse konu yaptığı muvazaanın ne olduğunu, mahkemede ispat edilebilir bir durum olup olmadığını bilmediğim için sonucu hakkında yaklaşık bir fikir verip veremeyeceğim noktasında şüphelerin bulunacağını söyleyerek, konu hakkında ve zamanaşımı hususunda biraz bilgi vermeye çalışayım.

Birincisi muris muvazaası, hak sahibi mirasçılardan mal kaçırma amacına yönelik yapılan hileli devir işleri ile mal kaçırma uygulamasıdır. Miras bırakan gerçek amacını yerine getirmek üzere değil, bir veya birkaç mirasçısını mahrum etme amacına yönelik olarak bazı tasarrufta bulunmuştur ve buna muris muvazaası denilir. Böyle bir durumda hak sahibi hakkını elbette arayacaktır ama bu hak arama ancak miras bırakacak olanın vefatından sonra mümkün olur. Hayattayken bu tür bir talep mümkün değildir.

Peki vefattan sonra hak arama için süre nedir? Zamanaşımı ne kadardır? Okuyucumu çok yakından ilgilendiren ikinci husus da budur. Muris muvazaası nedeni ile açılacak davalarda zamanaşımı yoktur. Süre söz konusu değildir. Yeter ki muvazaanın ispatına yarayacak belgeler ve deliller elde edilmiş olsun. Okuyucumun sözünü ettiği önceki dava dosyasını kendi eline geçirmesi şart değildir. Açacağı davada bunu delil olarak gösterdiği takdirde davaya bakan mahkeme bunu ilgili mahkemeden istetir ve getirtir.

Ancak çoğu zaman söylediğim gibi kaybedilecek bir dava açılmamalıdır, bunun için okuyucumun bu hususu ve yaşanan olayları danışacağı bir meslektaşımın görüşünü alarak bu tür bir davaya başvurmasını önereceğim.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp