Top
Tamer Heper

Tamer Heper

hukuk@posta.com.tr

04/09/2013

Telefonlar dinlenir mi?

Eşimle ayrı yaşıyoruz. Üç senelik dönem içindeyiz. Eşimin telefonunu dinletmek istiyorum. Bu mümkünmüş, nasıl oluyor?

O. C.

Önce üç yıllık dönemden neyin kastedildiğini açıklayayım. Muhtemelen okuyucum şunu söylemek istiyor: Eşi ile ilgili boşanma davası açılmış, dava reddolmuş, ancak kendileri bu davadan sonra üç yıl süresince bir araya gelmezse mahkeme otomatikman boşanma kararı verecek.

İşte bir araya gelmemeleri gereken bu üç yılı kastediyor. Düşündüğü şu, bu arada eşimin telefon konuşmalarında boşanmayı gerektirir bir husus yakalarsam üç yılı da beklemem bu işi bitiririm.

Ancak telefon dinlenmesi suçtur. Bakın ilgili kanun ne diyor: “Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal eden kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu gizlilik ihlali haberleşme içeriklerinin kaydı sureti ile gerçekleşirse verilecek ceza bir kat artırılır.”

Bu haberleşmenin gizliliği ile ilgili başka ihtimaller de yasada yer almaktadır. Örneğin gizli dinleme yapmak suç ama bir de bunu açıklamak var ki bu daha ağır bir cezayı gerektiren suç. Yayınlamak ise daha da ağır suç. Şimdi sizin aklınızda, köşe başındaki simitçinin bile dinlendiği gerçeği var.

Yani toplumda bunun gayet normal, hukuki olduğu izlenimi yayıldı ya, toplum da neredeyse kabullendi ya, diyorsunuz ki oh ne ala memleket, benim neyim eksik ben de dinletirim.

Yok siz dinletemezsiniz, siz dinleyenlere bakmayın, kötü örnek emsal olmaz. Siz yaparsanız suç olur. Bir de telefonunuza tehdit veya hakaret edenlerin dinlenmesi esası var ki, bunu savcılıktan siz istiyorsunuz ve kendi telefonunuzun dinlenmesini talep ediyorsunuz.

Bu bir suçun tespiti için yapılıyor. Savcılık dinleme kararı veriyor, ilgili operatöre bildiriliyor belli bir süre dinleme yapılıyor ve konuşma metni yine savcılığa veriliyor.

Bunun dışında bir suç dolayısı ile yapılan soruşturma ve kovuşturmada suç işlendiğine ilişkin kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı ve başka suretle delil elde edilmesi imkanının bulunmaması durumunda hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde cumhuriyet savcısının kararıyla şüpheli veya sanığın telekomünikasyon yoluyla iletişimi tespit edilebilir.

Yani suç unsurlarının belirlenmesi için hakim kararı ile de dinleme yapılıyor ama bunlar çok sınırlı şeyler. Bunun daha detayı var ama dinlemenin hangi hallerde yapılabileceğine küçük bir örnek verdim, yani siz simitçiyi bile dinleyenleri boşverin herkes kendinden mesul, olayınızda dinletme yapamayacaksınız bunu bilin.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp