Top
Özlem Denizmen

Özlem Denizmen

ozlem.denizmen@posta.com.tr

30/05/2013

Keçi me'ledi para geldi

Bir kadın... 5 bin keçi... Eviyle işi arasındaki 560 kilometreyi hiç üşenmeden her gün gidip geliyor. İşte size bir başarı hikayesi....

Bazıları sabah kalkıp bakkala gidip ekmek almaya üşenirken, o her sabah uçağa biniyor, İzmir’e gidip çiftlikte çalışıyor. Akşam da 6 uçağıyla İstanbul’a geri dönüyor. Kimden mi bahsediyorum? Çılgın bir girişimci kadından. Aslında hukuk eğitimi alıp avukat çıkan Funda Özer Baltalı, hayatında hiç keçi görmediği halde, ‘Ben keçi çiftliği kuracağım’ diyerek kolları sıvıyor. ‘Bu işi yerinde çalışarak öğrenmeliyim’ düşüncesiyle kalkıp Hollanda’ya gidiyor. Keçi çiftliğinde çalışıyor. Sonra Türkiye’ye dönüp İzmir Seferihisar’da Türkiye’nin ilk kapalı sistem doğal besleme keçi çiftliğini kuruyor. Kısa sürede cam şişelerdeki keçi sütü ve peynirler raflarda yerini alıyor.



Keçilere klasik müzik

Şu anda tam 5 bin keçisi var. Çiftlik bildiğiniz çiftlikler gibi değil. Her taraf tertemiz, keçiler de. Keçiler temiz olduğu için sütleri de kokmuyor. Süt verimini artırmak için keçilere müzik dinletiyor. Keçi yavruları biberonla besleniyor. 1 günlükten 1 aylığa kadar bir sürü keçi yavrusu etrafta koşturuyor. O kadar sevimliler ki... Her şey titizlikle planlanmış ve çiftlikte işler aynı özenle yapılıyor. Kadın eli değdiği o kadar belli ki...

Anne sütü gibi

‘Peki neden keçi sütü?’ diye sorduğumda Funda Özer Baltalı şöyle cevap veriyor: “Keçi sütü anne sütüne en yakın değerlere sahip. Yağ oranı yüksek ama vücutta daha çabuk parçalanır. Keçi sütünün fiyatı inek sütüne göre 2 kat pahalı. Keçi doğasında organiktir, bu nedenle keçilere hormon vererek verim alınmıyor. Bu durumda keçi sütü inek sütüne göre daha yararlı. Ayrıca ülkemizde laktoz intoleransı yani inek sütüne alerjisi olanlar çok fazla. Ama keçi sütünü rahatlıkla içebilirler.”




Süt işine kadın eli değmeli

Hayvancılığı ve süt işini kadınların yapması gerektiği görüşünü savunan Funda Özer Baltalı bu konuda şunları söylüyor: “Kadın anne duyarlılığı ile hareket ettiği için süt işini kadın yapmalı. Kadınlar hayvan sahibi, işletme sahibi olmalı. Maalesef ülkemizde hayvanların sahibi erkekler ama hayvanlara bakan kadınlar. Kadın yatırımcı yok. Oysa kadınlar bu işi daha titizlikle yapacağı için daha başarılı olurlar.”

PAZAR PAYI GENİŞLİYOR


Keçi çiftliğinde sütün yanı sıra peynir de üretiliyor. Hedefleri büyük. Pazarda söz sahibi olduğu gibi pazarı geliştirmeyi de düşünüyor. Tedarikçilere de ihtiyacı olduğunu vurgulayan Funda Özer Baltalı, her gün telefonlar geldiğini ve keçi çiftliği kurmak isteyenlerin danıştığını belirterek şöyle devam ediyor: “Raflara her gün süt konulması gerekiyor. Talep artıyor. Bizimle aynı frekansta olan, bizim gibi üretim yapan tedarikçilerin sütlerini de alıyoruz.” Keçi çiftliği kurmak isteyenlere ise tavsiyeleri şöyle: “Önce bu işin nasıl yapıldığını öğrenin. Benim gibi çiftlikte çalışın. Ondan sonra sermaye lazım. Ayrıca ‘Kime ve nereye satacağım?’ sorularına cevap bulmak için fizibilite çalışması yapmaları lazım.”

Kadına istihdam sağlıyor

Funda Özer Baltalı’nın hikayesi gerçekten ilginç. İstanbul’da okuyan kızının ergenlik sorunlarıyla baş edebilmek için evini işine yakın taşımamış. Her gün hiç üşenmeden İstanbul-İzmir arasında gidip gelmiş. Hem işini başarıyla yapıyor hem de kadınlara istihdam sağlıyor, işi öğretiyor.

Gelir-borç oranı yüzde 25 olmalı

Soru:
150 bin lira ev kredim, 30 bin lira ihtiyaç kredisi, eşimle ikimizin ayrı ayrı 4000 lira KMH (kredili meduat hesabı) borcumuz var. Hesaplar ekside malumunuz. Kredi kartlarında da taksitlerimiz var. Aylık ev gelirimiz 4000 lira. Ev kredisini ailem ödüyor, geri kalan borçları bir türlü ödeyip kapatamıyoruz. Ne yapalım? Ahmet

Cevap:
Ne kadar şanslı olduğunun farkında mısın bilmiyorum ama ailen ev kredini ödüyor. Fakat diğer aldığın krediler, borçlar ne için? Gelirinin çok üstünde borçlanmışsın. Benim önerim ev borcu dahil aylık borcunun gelirine oranının yüzde 40’ı geçmemesi yönünde. Ev kredini ailen ödediğine göre aylık gelir-borç oranı yüzde 25 olmalı. Bu geçici bir dönem. Eşinle birlikte bütçe yapıp harcamalarını planlamanız gerekiyor. Her borç ödenir. İşiniz var, geliriniz düzenli. Senin ekstra dışarıdan çalışarak ek gelir yaratma imkanın var mı? Elinize prim, ikramiye gibi ekstra para geçerse KMH’leri kapatın. Borçlarınızı hafifletin. KMH hesaplarında günlük faiz işliyor. Kısa süreli, küçük tutarlı nakit ihtiyaçlar için kullanılmalı. Hatta her ay ufak ufak yatırmaya çalışın. Gelişmeler konusunda mail bekliyorum.

 

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp