Top
Özlem Denizmen

Özlem Denizmen

ozlem.denizmen@posta.com.tr

16/05/2013

Haydi gençler finansa

‘Uluslararası Finans Zirvesi’ için 102 ülkeden İstanbul’a gelen çocuk ve gençlerin hikayeleri herkesi büyüledi. Onlar, para kullanmayı öğrenmek, çalışmak, para kazanmak istiyorlar

Geçen hafta 102 ülkeden, farklı dil, renk, gelenek, kültürden çocuklar ve gençler geldi İstanbul’umuza. “Biz 18 yaş altı banka hesabı açmak, para kullanmayı öğrenmek, çalışmak, para kazanmak istiyoruz” dediler. Jüri üyesi olduğum Uluslararası Çocuk ve Gençlik Finans Zirvesi rengarenkti. Child&Youth Finance International (CFYI) tarafından düzenlenen uluslararası zirvede ‘Finansal Okuryazarlık ve Erişim’ ve ‘Çocuklar ve Gençler İçin Finansal Haklar’ konuları ele alındı. Biz de ‘Para Durumu’ olarak üç yıldır çocuklara finansal okuryazarlık eğitimi veriyoruz. 7-9 Mayıs’ta gerçekleşen zirvenin hiçbir anını kaçırmak istemedim. Konferanslara katıldım, katılımcılarla konuştum, son gün düzenlenen törende ödülleri verme şerefini de Birleşmiş Milletler Kalkınma Genel Sekreteri Marc Bichler ile birlikte bana verdiler. İnanın çok heyecanlı ve güzel 3 gün geçirdik çocuklarla. Hatta son gün Marc Bichler’e göbek bile attırdım!



Çocukları yoksulluktan kurtaracağız




Etkinliklerin son gününde düzenlenen törende ülkelere de çocuklara da ödüller verdik.

CFYI Direktörü Robin Willing çocukları para konusunda eğitmenin ilerideki hayatlarında başarılı olmalarının yanı sıra ülkelerin yoksullukla mücadelesinde büyük etkisi olduğu görüşünde. Willing, çocukları yoksulluk dışına taşımak için nasıl para biriktireceklerini öğretmek gerektiğini belirtirken, “Bu nasıl borçlanacaklarını öğretmekten daha iyi” diyor.

Her şey telefonla başladı


CFYI’nin kurucusu Jeroo Billimoria sokak çocuklarına telefonla hizmet eden bir yardım hattı işleterek yola çıkmış. Yardım hattına gelen telefonlar sayesinde çocuklarda sıkıntı yaratan iki konu tespit etmişler: Özgüven eksikliği ve para yokluğunun yarattığı sıkıntılar. Billimoria, çocukların parayla ilgili sorunları olmadığının altını çizerken “Para ile sorunu olan asıl yetişkinler” diyor. Billimoria’a göre; çocuklar para konusunda konuşmaktan hoşlanıyor. Çünkü bu onlara bağımsızlık ve anlaşılma duygusu veriyor. 2 lira+2 lira= 4 lira şeklinde öğrenmeyi 2+2=4’e göre daha eğlenceli buluyorlar.

Ayda 700 dolar kazanıyor

Ukraynalı Yuliya Frolova 17 yaşında ve ayda 700 dolar kazanıyor. Bilişim teknolojileri hakkında araştırma yapıp, projeler üreten Yuliya başarısını şöyle anlatıyor: “Ukrayna’da bu tür proje geliştiren çocuklara para ödeyen bir yapı var. Ne kadar proje üretirseniz o kadar kazanıyorsunuz. Şu anda annemin maaşı kadar para kazanıyorum.”

7 yaşındaki girişimci

7 yaşındaki Mozambikli bir kız çocuğu zirvede herkesi büyülemiş. Evde yaptığı oyuncakları satarak bu yaşta para kazanmayı öğrenmiş. 7 yaşında olmasına rağmen para kazanmayı, biriktirmeyi ve tasarrufu biliyor.

Zambiya’da durum

Carreerisexpo Projesi Sorumlusu olan Zambiyalı Mulemua Moonguoa, ülkesinde çocukların para ile ilişki kurmalarına alışık olmadıklarını, çocuklarla para konuşulmadığını söyledi. “Ama şunu fark ettik, bu çocuklar büyüdüklerinde kişisel finans sorunları yaşıyorlar” diyen Moonguoa bu nedenle çocuklara para hakkında bilgi vermeye çalıştıklarını söylüyor. Ve hemen ekliyor: “Geleneksel alışkanlıklarımızı zedelememeye itina ederek.”

PARA DURUMU’nun projeleri


3 sene önce Lütfi Banat İlköğretim Okulu’nda çocuklara finansal okuryazarlık eğitimlerine başladık. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün desteği ve Doğuş Holding sponsorluğunda yürüttüğümüz projemizin adı bu yıldan itibaren ‘Kırmızı Kumbara’. Hedefi ise İstanbul’da 50 bin çocuğu finansal okuryazar yaptıktan sonra projeyi tüm Türkiye'ye yaymak

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Zirvesi

22 Mayıs'ta İstanbul Çırağan Sarayı'nda ‘1. Finansal Okuryazarlık ve Erişim Zirvesi’ni gerçekleştireceğiz. Bilgi için www.fo-der.org sitesine bir göz atın.

Hesap açma yaşı 8’e indirilsin


19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nız şimdiden kutlu olsun


CFYI, çocukların erken yaşta para biriktirmeyi ve tasarrufu öğrenmesi için bankalarda hesap açma yaşının 18’den 8’e indirilmesini istiyor. “Banka ürünlerine çocuk gözüyle bakılması, ATM’lerde çocukların anlayacağı daha basit bir dilin kullanılması, çocuklardan bankacılık ücretlerinin alınmaması” hedefler arasında.


‘TEB Aile Akademisi’ni açtık



Özlem Denizmen- Fatma Şahin- Varol Civil

Dün Ankara’daydım. Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği Kurucu Başkanı olarak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile ‘TEB Aile Akademisi’nin açılışını yaptık. Konunun öneminin altını çizen Fatma Şahin, “Biz 2023’te 10’uncu ekonomi olacağız. Bu ancak tasarrufla gerçekleşebilir ve tasarruf aileyle başlar” dedi. TEB Genel Müdürü Varol Civil, “Her ayın üçüncü Perşembe günü aileleri şubelerimizde olan ücretsiz Aile Akademisi’ne bekleriz” çağrısı yaptı.

 

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp