Top
Özlem Denizmen

Özlem Denizmen

ozlem.denizmen@posta.com.tr

11/04/2013

Ofis kaçamağına dikkat!

“Bu para nereye gidiyor anlamıyorum. Bir bakıyorum cebimdeki bütün bozukluklar bitmiş.” Biter tabii. Bunun nedeni gün içindeki kaçamaklar...

Sabahları, öğlenleri iş merkezlerinin çevresine bakıyorum. Büfeler, kafeler hınca hınç dolu. 3 oraya, 5 buraya derken bir bakmışsınız ipin ucu kaçmış. “Aman ne olacak” demeyin. Gün içindeki alışkanlıklar cebinizdeki parayı alıp götürür. Hiç ofis alışkanlıklarının maliyetini hesapladınız mı? Oturup bir düşünün. Gün içinde harcadığınız küçük paraları hayalinizde bir masaya koysanız, yıl sonunda ne kadar çok olduğunu görünce şaşıracaksınız. Farkında olmadan günlük alışkanlıklarınıza ciddi paralar harcadığınızı göreceksiniz. Alışkanlıklarınızı değiştirin, paranız cebinizde kalsın. İşte size birkaç ipucu:

Sabah Keyfi

Kimse evinde kahvaltı yapmıyor sanki. Sabahları seyyar satıcıların, büfelerin önünde uzun kuyruklar. Simit peynir veya poğaça. Yanına da kahve veya çay. Her sabah ortalama 3 lira kahvaltıya harcasanız ayda 60 lira eder. Yılda 720 lira. Ayak üstü hesap bu. Bir de kafede oturup kahvaltı yapsanız en az 10 lira tutar. Ayda en az 200 lira, yılda 2400 lira. Sabah 10 dakika erken kalkın, kahvaltıyı mis gibi evde yapın. Bu para da cebinizde kalsın.

Kahveyi evde yapın

Ofiste çay kahve bedava ve ünlü kahve markalarını içmeden duramıyorsanız yandık. En küçük boyu 3.5 lira desek, gündeen az 1 kahve alsanız ayda 70, yılda 840 lira kahve parası veriyorsunuz. Sabah kahveyi evde yapıp termosla yanınıza alın. Filtre kahve içmeden duramam diyorsanız, kahve makinası yoksa onun da kolayı var. Pres kahve makinası. İşyerinize kahve ve çay paketi de götürebilirsiniz.

İndirim bitmez

Ofisiniz outletlere yakınsa, öğle molasında alışveriş kaçamaklarından uzak durun. Sadece ucuz diye ihtiyacınız olmayan şeylere boşa para harcamayın. Ofiste herkes birbirini baştan çıkarır: “Bak bu bluzu çok ucuza aldım. Haydi yarın sen de gel”. İhtiyacınız yoksa gitmeyin. Alışveriş terapisine “Hayır” deyin.

Yemeğe servet ödemeyin

Eğer işyerinde yemek çıkmıyorsa en büyük paralar öğle yemeklerine gider. Şirketin size verdiği aylık yemek parası ayın kaçında bitiyor? “Ay sonunu getiremiyorum, yarısında param bitiyor, cebimden harcıyorum” diyenlerdenseniz alışkanlığınızı değiştirin. Arkadaşlarınızla sürekli gittiğiniz lokanta bütçenize uygun değilse, kendinize daha ucuz bir yer seçin. İlla arkadaşlarınızla beraber olmak istiyorsanız haftanın belirli günleri yine onlarla aynı yere gidebilirsiniz. Yemek kartınıza ay başında yüklenen toplam miktara aldanmayın.

Abur cubura son

İşyerinde yenen abur cubur hem kilo aldırıyor hem de gereksiz masraf. Gün içinde cips, bisküvi, çikolata, şeker, kraker, kurabiye atıştırmak gibi alışkanlıkları bırakın. Zaten yaz yaklaşıyor. Can sıkıntısı veya alışkanlıktan sürekli atıştırma ihtiyacınız varsa bu alışkanlığı değiştirme zamanı. Bol bol su için. Günde en az 3 lira abur cubura harcamazsanız ayda 60 lira, yılda 720 lira tasarruf edersiniz.

Evden yapabileceğin bir sürü iş var...

Soru: İkizlerim doğunca işi bıraktım. 6 yıl oldu. O sırada iş arkadaşlarım yükseldi. Geri dönmek istedim ama baktım, çok geriden başlayacağım. Şimdi pasta kursuna gidip kendime iş kursam diyorum. Ama bunun için param yok. Ne önerirsiniz?  Semra
Cevap: İş hayatından korkma. Geriden gelmene rağmen daha tecrübeli dönebilirsin. Ama istemiyorsan evden de yapabileceğin bir sürü iş var. Önemli olan sevdiğin işi yapmak. Belediyenin ücretsiz meslek kursları var. Mikrokrediye de başvurabilirsin. Sen pastacılıkla ilgili eğitim al, işin mutfağını iyice öğren, bana mail at. Bekliyorum.

Mutlaka bütçen olsun

Soru: Üniversiteye hazırlanıyorum. Günlük harçlığım 10 lira. Her şeyi yazıyorum ama harçlığım aldığım gün bitiyor. Ailemden aylık vermelerini istedim. Babam güldü. İnternet sitenize girip yazınızı gösterdim. Kitabınızı o da okuyor şimdi. Mayıs’tan itibaren aylık verecek. Ama bir yandan da korkuyorum. Aylık harçlığımı nasıl idare edeceğim? Emre
Cevap: Emre aslansın! Gençlerden mail aldıkça mutlu oluyorum. Kitabımdaki bütçe sayfasına bakıp bütçe yap. Harcama yaparken istek-ihtiyaç ayırımını unutma. Harçlığının en az yüzde 30’unu birikime ayır.

SAKIN BİRİKMİŞ PARANI HARCAMA!

Soru: Emekli albayım. Evde oturmaktan sıkıldım. Bir arkadaşımın şirketinde idari işlerde çalıştım ama özel şirket bana göre değil. Küçük bir dükkan açsam diyorum. Birikmiş 40 bin liram var. Aylık 500 lira kirayla çarşıda boş bir dükkan buldum. Büfe açayım diyorum. Çay-tost satarım. Çarşı işlek, iş yapar. Ama paramı batırır mıyım, kredi de çeksem mi? Osman
Cevap: Osman Amcacığım, sakın birikmişini harcama! Paranla işyeri açmak yerine şirketlerin veya belediyelerin emekliler için olan ücretsiz aktivitelerine katılabilirsin. Kayınpederim 65 yaşında resim yapmaya, kayımvalidem bilgisayar kullanmaya, internet öğrenmeye başladı. Çocukların varsa onlara yardımcı olabilirsin, eminim ihtiyaçları vardır.

 


Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp