Top
Özlem Denizmen

Özlem Denizmen

ozlem.denizmen@posta.com.tr

09/05/2013

İki kere evlenin

Yuva kurma hazırlığında olanlar, hadi gelin hem evlenin hem ‘ev’lenin. Düğün masraflarını kısın, ev peşinatını kapın.

Yaz mevsimiyle birlikte düğün sezonu da geldi. Nişanlı çiftler harıl harıl evlilik hazırlığında. Belki de hayatınızın en heyecanlı, en mutlu, bir o kadar stresli dönemindesiniz. Eh, kolay mı hem yeni bir başlangıç hem de o güne kadar yapmadığınız kadar çok harcama.



GELİN DAMAT DUR

Bir kere daha düşünün. Sırf birkaç saat içinde yaşanıp bitecek şeyler için evliliğin ilk günü borçlu uyanmayın. Düğünlerden geri kalan süsler değil, hisler. Düğüne göre bütçe değil, para durumunuza göre düğün yapın. Hadi düğün masraflarını düşürüp sizi ev sahibi yapalım.

600 BİN
Türkiye'de yılda 600 bin kişi evleniyor.

PEKİ NE YAPMAK GEREK?


Önce müstakbel karı-koca olarak oturacaksınız bir ağacın altına. Bulutlara bakıp ‘para durumu’ konuşacaksınız. Korkmayın, çekinmeyin. Nişanlınızla, kızmadan, sinirlenmeden, suçlamadan ve sinirlerinizi germeden her şeyi açık açık konuşun. Durum gerilirse, ertesi gün tekrar deneyin. Bu bir hayat gerçeği. Hayatta daha çoook bu tip konular olacak. ‘Dakika bir, gol bir’le başlamayın.

ÖNCE CİCİM BÜTÇESİ

Oturun nişanlınızla masaya. Elinizde kağıt-kalem, her şeyi yazın. Evliliğinizin ilk yıl masraflarını çıkarın: Kira, ev depoziti, boya, mobilya, balayı, sabit giderler, taksitler... Unutmayın, çiftler evliliğin ilk yılı hem çok masraf yapar hem de çok gezer tozar. 

SONRA DÜĞÜN

Sonra oturup düğün masraf listenizi yapın. Her kalemin yanına fiyatlarını yazın. Fiyat alırken internetten alternatiflerini de araştırın. Listeye baktıkça bazı masrafları kısmanız gerektiğini siz de fark edeceksiniz. Ama bunu yaparken dikkatli olun. Aileleri kırmadan, kararları ikiniz verin. Sonuçta ailelerin değerleri, örfler, gelenekler bizim için çok önemli. Ama istekler ve ihtiyaçlar konusunda onları ikna edecek de sizsiniz. Sonuçta bu sizin hayatınız.

UNUTMAYIN
Düğün finansal şov değil. Aileler arası yarış hiç değildir.


Masraflar nasıl kısılır?


Sadece bir kere giyeceğiniz gelinliğe binlerce lira harcamak yerine uğuruna inandığınız birisinin ya da annenizin, kayınvalidenizin gelinliğini alıp birkaç düzeltmeyle giyebilirsiniz ya da kiralayabilirsiniz. Nikah davetiyelerini illa kalın ve pahalı kağıtta bastırmayın. Artık kimse bunlara önem vermiyor. Yaratıcı ve şık olması yeterli. Nikah şekerini de kendiniz yapabilirsiniz. Badem şekeri ve tül yeterli. Toplanın arkadaşlarınızla, hem eğlenin hem düğün şekerini ucuza getirin. Pahalı otel veya lüks düğün salonu yerine size daha ucuza mal olacak farklı ve değişik mekanlar bulabilirsiniz. Düğün süslemelerine de çok para harcamanıza gerek yok. Sadelik daima iyidir.

ALTINLAR

Düğün masraflarını hesaplarken takılacak altınlara güvenmeyin.


Düğün bütçesi ev peşinatına nasıl dönüşür?


Özlem Denizmen nişanlı çift Ufuk ve Selin'in düğün bütçesinden 20 bin lira tasarruf ettirdi.

Geçen Pazar programıma katılan nişanlı çiftin 30 bin lira olan düğün bütçesini 10 bin liraya düşürdüm. Artan 20 bin lirayı ev peşinatı olarak kullanabilecekler. İşte örnek bütçe: Mekanı: 6 bin TL Süsleme: 500 TL Gelinlik: 2 bin TL Damatlık: 400 TL Davetiye: 150 TL Nikah şekeri: 50 TL Kuaför: 300 TL Fotoğraf: 400 TL Düğün Pastası: 500 TL TOPLAM: 10 bin 300 TL.

Meslek eğitimlerini araştır

Soru: İki yıldır işsizim. Eşim çalışıyor. Bana sürekli “İşe gir” diyor ama yaştan dolayı pek istemiyorlar. Evde oturmaktan sıkıldım. Yemek yapmayı çok seviyorum. İnternette aşçılık ve restoran işletmeciliği kursları gördüm. 6 bin lira lazım. Eşimden istemeye çekiniyorum. Tüketici kredisi çeksek olur mu? Eşim 4000 lira kazanıyor. Ev kiramız yok. Harcamalarımız yaklaşık 3500-3800 lira. Orhan

Cevap:
Belediyenin, İşkur’un meslek eğitimleri var. Bunları araştırdın mı? Sana yakın olan İşkur şubesine gidip ayrıntılı bilgi almanı tavsiye ederim. Sağlık, sevgi ve para ile kal.

Balayı
Balayı için erken rezervasyon yapın, paranızın yarısı cebinizde kalsın.

Maşallah geliriniz harika

Soru:
İki yıldır nişanlıyız. Bu yaz evlenmeyi planlıyoruz. Aylık kazancım 4500 lira. Nişanlım askerden 5 ay önce geldi. Yeni işe girdi, 1200 lira maaşı var. Ailelerimiz emekli, bize fazla katkıda bulunamıyorlar. 1500 liraya ev tutacağız. Kır düğünü yapmak istiyoruz. Hem düğün masrafları hem de ev eşyaları için toplam 50 bin liraya ihtiyacımız var. 18 bin lira birikmiş paramız var. Kalan masrafları karşılamak için 3 yıl vadeli 35 bin lira kredi çekelim diyoruz, aylık ödemesi 1100 lira civarında olacak. Ne dersiniz? Aslı

Cevap:
Ev eşyaları için borçlanabilirsiniz ama düğün için borca karşıyım. Paranız kadar düğün yapın. Maşallah, 5700 lira geliriniz var, harika. Biriktirin. Ev peşinatı için toplayın. Düğünde takılacak altınlara da güvenmeyin.

 

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp