Top
Özlem Denizmen

Özlem Denizmen

ozlem.denizmen@posta.com.tr

07/03/2024

Kadınlara 8 tavsiye

Yarın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü... Kadınların finansal bağımsızlığını kutlayalım ve güçlendirilmiş bir gelecek için birlikte adım atalım. İşte benden kadınlara 8 para önerisi...

1-KENDİ DEĞERİNİ BİL: Beceri ve yeteneklerinin kıymetini bilmiyor kadınlar. Zam isteyemiyor, kendi ile ilgili konularda pazarlık yapmıyor, takdire bırakıyor. Hatta bazen değeri bilinmeyen ortamlarda kalmaya devam ediyor.

Senin kıymetini bilen ortamları araştır, bul ve orada bir çiçek gibi aç!

2-BAĞIMSIZ OL: Finansal bağımsızlık, özgürce hayat seçimleri yapabilmen için anahtardır. Bu yüzden, kendi gelirini elde etme ve finansal kararlarını kendin alabilme gücünü geliştir.

Kız çocuğu yetiştirirken kendi kendilerine yetmelerini, yaptıkları evlilik veya sürdürdükleri kariyerde ekonomik sebepleri değil kendi istedikleri seçimleri yapmalarını teşvik edelim.

3-GELECEĞİNİ GARANTİ ALTINA AL: Güvenli ve konforlu bir gelecek için şimdiden plan yap. Emeklilik fonlarına katkıda bulunarak ve sağlık sigortası gibi önlemler alarak geleceğini güvence altına al.

Ömür uzadı artık. 100’lü yaşlar bile normal olmaya başladı. Küpü akarken doldur.

4-PARANI AKILLICA YÖNET: Gelirlerini, giderlerini ve tasarruflarını dikkatle takip et. Aylık bütçeni planlayarak, finansal hedeflerine ulaşmak için gereken adımları belirle.

5-AKILLICA YATIRIM YAP: Bileşik getiriden faydalan. Yatırıma haftada 1 saat zaman ayır. Risksiz ve riskli yatırımları dengeli bir şekilde portföyüne ekle. Altın, gümüş, BES, borsa yatırım fonu, emlak, yurtdışı fon, emtia, kripto, bono... Hepsini anla ve yaşına, riskine göre davran.

6-TİTİZLİKLE BİRİKİM YAP: Maaşından her ay para ayır. Lüks ve isteklerden ayır, tasarruf et. Önce yatırıma sonra yatırımdan gelen paralar ile istekler ve lükse yönel.

7-ÖĞRENMEYE VE GELİŞİME AÇIK OL: Yeni finansal araçlar, yatırım stratejileri ve ekonomik trendler hakkında bilgi edin. Çevrendeki arkadaşlar ile bunları konuşabil.

8-ÇEVRENİ SENİ İLERİYE TAŞIYAN İNSANLARLA OLUŞTUR: Hayatındaki insanlar, finansal ve kişisel gelişiminde çok büyük bir rol oynar. İlerlemeni destekleyen, motive eden ve seni daha yükseğe taşıyan bireylerle çevreni oluştur. Sana geleceği gösterenlerle takıl, olan bitene söylenenlerle değil.

BAŞARAN KADINLAR

Ücretsiz uygulamam Monay’da o kadar çok başarı hikayeleriyle karşılaşıyorum ki… Bu hafta sizinle 2 harika kadının başarılarını paylaşmak isterim.

İSRAFLARDAN KURTULDUK

“2 çocuklu, bankada çalışan bir anneyim ben. Aylardır yazılarınızı ve Monay Ailesi’ni takip etmekteyim. Önce soframdaki bir lokmamı israf etmemekle başladım. Ve altın, BES ve yatırım araçlarını daha verimli kullanmaya başladım. Tüm aileyi BES’li yaptım. Aylık gelirimden altın almaya başladım. Kirada oturuyoruz, bir ev almak için hayatımızdaki israflardan kurtulduk. Bundan sonraki yatırımlarımda olumlu, güçlü bir duruş sergileyerek ilk hedefim olan evimizi alacağım.‘’ Meral

LİSTE YAPTIM PLANLI HARCADIM

‘’Kendime bir liste oluşturdum. Borç için de uyguladığım listeyle 2-3 ay gibi kısa bir sürede borçtan kurtuldum. Eşim, kardeşleri ile birlikte çalışıyor ve en az parayı biz aldığımız halde ben planlı harcamam sayesinde istediğim her şeyi alabiliyorum. Diğerleri ‘Paramız yok, sen nasıl alabiliyorsun?’ diyorlar. Ben de liste yapın, planlı harcayın, kağıda dökün harcamanızı diyorum. Günlük 20 lira biriktirerek üniversite harcımı yatırdım. Eşimin haberi bile olmadı. Özlem Hanım’dan ve ekibinden Allah razı olsun. İyi ki finansal okuryazarlığı öğretme amacı olmuş. Benim hayatıma bir peri değdi.’’ Zehra

NEREDEN BAŞLAYAYIM?

SORU: Özlem Abla, 17 yaşındayım. Yatırım yapmak istiyorum. Nereden başlayayım? Gülnur

CEVAP: İki önemli yatırım var. Birincisi kendine... Muhakkak bir lisanı çok iyi öğren. Kendini sürekli geliştir ve eğitimine devam et. İkincisi borsaya... Siz gençlerin borsa ile bu yaşlarda tanışması çok önemli. Araştırmalarını yap ve 18 yaşında yurt içinde ve dışında yatırım yapmak isteyeceğin hisseleri, şirketleri çok iyi tanımış ol.

FİNANSAL OKURYAZARLIK

Halkbank’ın düzenlediği ‘Üreten Kadınlar’ toplantısında, eğitim danışmanı ve öğretim üyesi Hale Güneş, çocuklar için hazırladığı ‘Finansal Okuryazarlık’ kitabını bana tanıttı, POSTA sayfamı da takip ediyormuş senelerdir. Kitabı verdiği diğer kişi Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise toplantıda finansal okuryazarlığın kadınlar ve toplum için önemini vurguladı. Şimşek, “Eğer kadınların çalışma gücündeki oranını, yüzde 66 olan OECD ortalamasına çekersek ekonomimiz yüzde 20 daha büyür. Bugün bu oran yüzde 36, buralara yüzde 20’lerden geldik ama yetmez” diye konuştu.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp