Top
Özlem Denizmen

Özlem Denizmen

ozlem.denizmen@posta.com.tr

02/05/2013

Cepte delik var!

Dikkat dikkat, cep telefonu, mobil internet gibi iletişim harcamalarına gereksiz paralar ödediğinin farkında mısın? Duruma el koyma zamanı. Kullanımı hesapla, tarifeni düşür, paran cebinde kalsın.



Öylesine alıştık ki cep telefonu kullanmaya, sanki cep telefonu öncesi hayatımız yoktu. Herkesin elinde telefon ya konuşuyor ya internette ya mesaj atıyor. Durun yahu ne oluyor? Bütün bunların hepsi para demek. Kaç para harcıyorsun bunlara hesapladın mı? O zaman hemen faturanı al ve incele. Bu aydan itibaren cep telefonlarına zam da geldi, şimdi iletişim bütçesi yapmanın tam sırası. İletişim giderlerini düşürmek için öncelikle kendi ihtiyaçlarını belirle. Ayrıntılı fatura isteyip neyi ne kadar kullandığını öğren. Mevcut tarifenle diğer tarifeleri karşılaştır. Daha uygun paketleri seç, kampanyaları takip et. Bütün aile bireyle oturup konuşun, hesap kitap yapın. İletişim giderlerine boşa para harcamayın.

HAKKINI ARA


Kullandığından fazla fatura ödüyorsan hemen servis sağlayıcınla konuş. Çözüme ulaşamıyorsan yılma. Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK), tüketici hakem kurulları ve tüketici mahkemeleri senden yana. Cep ve sabit telefonların 80 milyon abonesi var. Hakkınızı arayın. (tuketici.btk.gov.tr)

Yeni telefon merakı bir tek bizde var

Bana gelen ‘Harcayabilir miyim?’ sorularında en fazla yeri ‘yeni cep telefonu almak istiyorum’ konusu tutuyor. Cep telefonu değiştirmede de dünya şampiyonluğuna gidiyoruz. 8 ayda bir cep telefonu değiştiriliyor. Bu muazzam bir para. İletişim bütçesi yaparken sadece konuşmaları değil cep telefonlarını da hesaba kat. Gerek var mı bu kadar çok telefon yenilemeye? Aldığın telefon ihtiyacını karşılıyorsa, etrafa hava atmak için bütçeni zorlama. Tamam kampanyalar çok cazip. Ama unutma 24 ay taahhütle telefon aldığında, bu süre içindeki daha ucuz paketler ve tarifelerden yararlanamayacaksın. İstek mi ihtiyaç mı kuralını özellikle yeni cep telefonunda uygula.

Kendiniz hesaplayın:

Ne kadar konuştuğunuzu, interneti ne kadar kullandığınızı bilmiyorsanız, aşağıdaki linklerden hesaplama yapabilirsiniz:

Mobil Tarife Karşılaştırma İnternet Sayfaları
avea.com.tr/web/AveaTarifeKarsilastirma
turkcell.com.tr/TarifeKarsilastirmaSitesi
vodafone.com.tr/BTK/uygulama.php#/terms
ttnet.com.tr/bireysel/internet/Sayfalar/Paket-Sihirbazi.aspx

İnternet kullanımız için


veri-hesaplayici.btk.gov.tr/kullanim/giga.byte

Adnan Amca’nın iletişim bütçesi nasıl düştü?

Karı koca emekli, gelirleri 1200 TL. 2 kızları var. 4 kişilik ailenin iletişim masrafları şöyle: Adnan Amca’nın 32 TL tarifeli paketi var. Eşi Meral Teyze 20 TL’lik kontürlü hat kullanıyor. Feyza 75 TL’lik tarifeli pakete, Tuğçe 30 TL’lik kontürlü pakete sahip. Ev telefonuna 32 TL, internete 30 TL, digital TV’ye 22 TL ödüyorlar. Toplam iletişim hacamaları aylık 241, yıllık 2892 TL. Ailenin toplam gelirlerinin yüzde 20’si iletişime gidiyor. Aileyle birlikte oturduk, inceledik, bunu aylık 150, yıllık 1800 TL’ye indirdik. Yıllık kazançları 1092 lira oldu.

Aylık hesap yaptık çıkan sonuç şok etti

Sevda (38): Pazar günü A Haber’de programınızı izledikten sonra eşimle oturup iletişim giderlerimizi hesapladık. Çıkan sonuç bizi şok etti. Aylık gelirimiz 2300 lira. Benim, eşimin ve 17 yaşındaki kızımızın toplam cep telefonu faturası 358 lira. Ev telefonu, internet, tv parası da 130 lira tutuyor. Tek tek anlamıyorduk ama her ay 488 lira harcıyormuşuz. Uğraştık ancak 292 liraya düşürebildik. Kızımızın telefonu taahhütlü. İki yılda aldığımız üçüncü telefon bu. Biz yıllardır aynı telefonu kullanıyoruz ama kızımız sürekli yeni modelleri istiyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Cevap: Kızınıza durumu açık açık anlatın. Bundan sonra cep telefonu faturalarını harçlığından ödeyeceğini söyleyin. Gençler birbirlerinden görüp özeniyor ama her ailenin bütçesi aynı değil. Çocukların faturalarını takip etmenin en kolay yolu faturalı değil kontörlü telefon kullanmaları.

Tarifeyi sık sık kontrol etmeli

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak’a sordum: “İletişim bütçemizi önemsemiyoruz, neden böyle?” “Bizim alanımızdaki fiyatların hiçbiri yerinde durmuyor. Her an yeni bir paket kampanya var” dedi. Arıak bakın neler anlattı: “Otomatik talimat veriyoruz, bakmıyoruz. Çok çabuk değişen tarifeler var takip edip bilemiyoruz.

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak sorularımı cevapladı.

Bir de çok alıştık çok kolay oldu. Hiç hesap kitap bilmeden konuşmaya başladık. Cep telefonuyla konuşmada Avrupa’da birinciyiz. Türkler ayda ortalama 300 dakika konuşuyor. Televizyonda da iyiyiz, günde ortalama 5-6 saat televizyon seyrediyoruz. Ben ne kullanıyorum diye 3-4 ayda bir kendi kullanımınızı kontrol edip buna uygun tarifelere bakmanız lazım.” “Kampanyalar kafa karıştırıyor, ne yapmalı” diye sordum. 8 yıl önce Amerika’yla konuşmanın dakikasının 120 kuruş olduğunu hatırlatarak, “Şimdi 5 kuruş. Tamamen rekabetten kaynaklanıyor. Kullanıcılar kampanyaları takip etmeli” dedi.

FATURA

Ayrıntılı fatura istemek artık ücretsiz. Faturanı iste, incele

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp