Top
26/04/2023

KOBİ'ler çevreci ihracatla şahlanacak

KOBİ’ler için Avrupa Yeşil Mutabakatı’na geçiş sürecinin büyük bir fırsat olduğunu belirten Ortak Akıl Danışmanlık Kurucusu Yılmaz Sönmez, “Endüstri 4.0, buna adapte olmanın anahtarını sunuyor. Güçlü ihracat için çevre dostu yatırımlar şart” dedi.

KOBİler çevreci ihracatla şahlanacak

 

Şirketlere yönetim, kurumsallaşma ve aile anayasası gibi alanlarda yol haritası hazırlayan Ortak Akıl Danışmanlık, KOBİ’lerin geleceğinde yeşil dönüşümün önemini masaya yatırdı. Bu noktada AB Yeşil Mutabakat’ının kritik önem taşıdığını söyleyen Ortak Akıl Kurucusu Dr. Yılmaz Sönmez, “Bu anlaşma, 2030 yılına kadar karbon salınımlarının yüzde 55 azaltılmasını, 2050 yılına kadar karbon-nötr haline gelmesini hedefliyor. Dolayısıyla rekabette geri kalmamak ve güçlü ihracat için KOBİ’lerin üretim süreçlerinde çevre dostu yatırımlara ağırlık vermesi gerekiyor. Yoksa sınırda karbon vergisi vermek durumundalar” dedi.

DÖNÜŞÜM MECBURİ

Türkiye’deki toplam ihracatın yüzde 30’undan fazlasını KOBİ’lerin gerçekleştirdiğine dikkat çeken Yılmaz Sönmez, şu bilgileri verdi: “Bu ihracatın da yüzde 90’ını imalat sanayi ürünleri oluşturuyor. Yeşil dönüşüme adapte olamayan KOBİ’ler bu oranın düşmesine sebep olabilir. Yani çevreci dönüşüm mecburidir. Türkiye’deki KOBİ’lerin önemli bölümü henüz karbon ayak izini dahi ölçtürmedi. Halihazırda her 2 KOBİ’den biri sınırda karbon vergisinden etkilenecek.”

TEŞVİKLER HAZIR

KOBİ’lere yeşil ekonomiye geçiş sürecinde pek çok teşvik avantajı da sunulduğuna dikkat çeken Sönmez, şöyle devam etti: “Bunların başında Hazine ve Maliye Bakanlığı destek paketleri geliyor. Ayrıca KOSGEB’in enerji motorlarına ve verimliliğe odaklanan destekleri var. Bankalar da yeşil projelere yönelik finansal kaynaklar sunuyorlar. Yine Horizon gibi AB fonları da KOBİ’lerin yeşil dönüşümü için teşvik ve finansmana musluklarını açmış durumda.”

TÜKETİCİNİN TERCİHİ

AB Yeşil Mutabakatı’na geçiş sürecinin KOBi’ler için fırsat olduğunu vurgulayan Sönmez, şunları söyledi: “Dünyada tüketici tercihlerinin ibresi sürdürülebilirliği gösteriyor. Bu durum aynı zamanda Endüstri 4.0’a adapte olmanın anahtarını sunuyor. Başarı hikayelerinin yolu tam bu noktadan geçiyor. Sadece ürün ve hizmetlerini değil, organizasyonlarını da dijitalleştirmeyi başaran şirketler rekabette bir adım öne geçecek. Dönüştürmek KOBİ’lerin beyin takımının elinde. İnsan kaynaklarından pazarlamaya kadar uçtan uca bir kurumsallaşma stratejisi şart.”

İSTİHDAM AMBARI

Yılmaz Sönmez, istihdamın yüzde 71’ini, üretim değerinin yüzde 37.3’ünü, cironun yüzde 44’ünü ve katma değerin yüzde 35’ini, tüm girişimlerin ise yüzde 99’unu sağlayan KOBİ’lerin karşılaştığı en büyük zorlukları ise şöyle sıraladı: “Yüzde 67 hayatta kalma ve büyüme, yüzde 48 yeteneklere erişim, yüzde 34 şirket kültürünü ve değerlerini koruma, yüzde 25 teknolojik dönüşüm talebine karşılık verme.” Sönmez, “KOBİ’ler adeta bir istihdam ambarı.”

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

KONTEYNER KÜTÜPHANE

Tezmaksan Akademi, Malatya’nın Doğanşehir ilçesine konteyner kütüphaneler kurmak için harekete geçti. Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, “Projenin ilk etabında depremde yıkılmayan eski bir pancar fabrikasını kütüphaneye dönüştürdük. Bunun yanı sıra iki tane de konteyner kütüphaneyi bölgedeki çocukların kullanımına sunmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Eğitici ve öğretici kitapların yer alacağı kütüphanemizin içeriğini ve sayısını önümüzdeki süreçte diğer bölgeleri de kapsayacak şekilde artırmak öncelikli amaçlarımızdan biri” dedi.

KISA KISA KISA...

KADINLARA ÖZEL DESTEK

Şirketlere ödeme sistemleri alanında 360 derece çözümler geliştiren teknoloji şirketi Sipay, kadın girişimcilere özel e-ticaret desteği sunuyor. Şirketin İdeasoft, Kargotürk, Platin Market, Ticimax ve Tsoft işbirliğiyle hayata geçirdiği kampanya kapsamında kadın girişimcilerden 100 bin TL’lik satışa kadar komisyon alınmazken, ilk 20 kargo gönderimi de ücretsiz. 1 yıl boyunca ücretsiz e-ticaret sitesi ve fiziki POS avantajı sunulan kampanya 31 Aralık 2023 tarihine kadar devam edecek.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp