Top
14/04/2023

Depremzede girişimciler e-ticaret ile güçleniyor

Yerli e-ticaret platformu Hepsiburada, depremlerden etkilenen 11 ilde sürdürülebilir büyümeyi desteklemek için ‘Deprem Bölgesine Ticaret ve Teknoloji Gücü’ programı başlatmıştı. Bu kapsamda yürütülen ‘Her Sipariş Bir Destek’ projesinde sadece mart ayında 400 yeni girişimci platformda satışa başladı. Aynı ay içerisinde bu girişimcilerin toplam satış hacimleri 250 milyon TL’nin üzerine çıktı. 10 Nisan itibarıyla ise bölgede toplam 1650 girişimci kadın ve kadın kooperatifi satış yapmaya devam ediyor.

Depremzede girişimciler e-ticaret ile güçleniyor

 

KALKINMANIN MİMARI KADIN ÜRETİCİLER

Deprem bölgesine verilen destekler kapsamında Hatay’da faaliyet gösteren girişimci kadınlar ve yerel üreticileri ziyaret ettik. Meriç Çiftliği sahipleri Serra ve Işıl Nalçabasmaz, Defne & Apollon İpekçilik sahibi Tuğçe Duman ve Neşeli Mutfak’ın kurucusu Dilek Tecirli’nin yanı sıra Vakıf Köy Kadın Kooperatifi Başkanı Lora Çapar ve Elena Çapar bizlere bölgenin deprem felaketi sonrasında yeniden kalkındırılması için gerçekleştirdikleri çalışmaları aktardı.

DOKUMACILIKTAN İPEKBÖCEĞİNE

Işıl Nalçabasmaz, ayağa e-ticaret ile kalkacaklarını belirterek, “Biz e-ticarette çok yeniyiz. Hepsiburada ilk günden itibaren bize çok destek veriyor. Çok hızlı ilerlemeye ve işleri kolayca halledebilmeye başladık” dedi. Hatay’da ipekböceği üretimi ve dokumacılıkla ilgilendiklerini belirten Tuğçe Duman ise “İpekböceği yetiştiriciliği ve el dokumacılığı, nesillerdir ailemizin kültürünün bir parçası. Yemyeşil Hatay topraklarında, bu değerli geleneği yaşatarak gelecek nesillere aktarmak için var gücümüzle çalışıyoruz” diye konuştu.

‘DAYANIŞMAYLA İYİLEŞİYORUZ’

Hatay Mutfağı’nın temelini oluşturan tüm ürünleri, hiçbir katkı maddesi kullanmadan hazırlayarak tüketime hazır hale getiren Neşeli Mutfak’ın kurucusu Dilek Tecirli ise şunları söyledi: “İnsani yardımlarının yanı sıra Hepsiburada iş ortağı olduğum için işimi çok hızlı ayağa kaldırdık. Sağladıkları teknolojik ve fiziksel imkanlar sayesinde kısa sürede tekrar sipariş almaya ve işimi yapabilmeye başladım. Bu şekilde dayanışmayla ve üreterek zaman içerisinde iyileşeceğiz, düzeleceğiz.”

İŞE REÇEL SATARAK BAŞLADI

Türkiye’nin ilk organik köylerinden olan Hatay’ın Vakıflı Köyü’nde faaliyet gösteren Vakıf Köy Kadın Kooperatifi Başkanı Lora Çapar ise “Biz 33 kadınla beraber kooperatifimizi kurduk. İşimize, yaptığımız reçelleri satışa sunarak başladık. ‘Her Sipariş Bir Destek’ kampanyası ile işlerimiz çok güzel rayına oturdu, siparişlerimiz çoğaldı. Biz üretip çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Hepsiburada’nın deprem sonrası aldığı bazı önemli aksiyonlar ve hedefler ise şöyle:

A’DAN Z’YE DESTEK

  • Bölgedeki 10 bin KOBİ ve esnaf, 2 yıl boyunca platformun teknoloji, lojistik ve pazarlama imkanlarıyla desteklenecek.
  • İki yıl içerisinde bölgeden yapılan e-ticaret kapasitesinin 10 milyar TL’ye çıkarılması hedefleniyor.
  • Bölgede e-ticareti artırmaya yönelik destek ve yatırımların etkisiyle 120 bin kişinin istihdamına ve 500 bin kişinin geçimine katkı sağlanması amaçlanıyor.
  • Lojistik ve müşteri hizmetleri organizasyonu kapsamında bölgede 1000 kişiye doğrudan istihdam sağlanması hedefleniyor.
  • Bölgedeki küçük işletmelerin ofis, stok, lojistik, pazarlama, müşteri hizmetleri ve eğitim ihtiyaçlarına yanıt vermesi için ‘E-ticaret İhtisas Merkezi’ projesi hayata geçirilecek.
  • Deprem nedeniyle üretim ve tedarik süreçlerine devam edemeyenlere depolama, paketleme, kargo hizmetleri başta olmak üzere pek çok hizmet sunulmaya devam ediyor.
  • Satıcılara e-ticaret ve pazarlama gibi konularda online eğitimler ve daha fazla müşteriye ulaşmalarını sağlamak amacıyla 5 bin TL’lik HepsiAds desteği sağlandı.
  • Deposu depremden zarar görmüş iş ortaklarına depolama hizmeti veriliyor.
  • Depremzede satıcılara personel alımı ve muhasebe konularıyla ilgili üçüncü parti destekler sunuluyor.

ÇOCUKLARA ÖZEL ETKİNLİKLER

Hepsiburada, çocuklara yönelik gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ‘Bir Gülüş Yeter’ kapsamında Hatay ve Gaziantep’te etkinlikler düzenledi. Uzman pedagogların gözetiminde hazırlanan özel alanda, resim ve yüz boyama, rüzgar gülü yapımı, sıfır atık ve kitap okuma etkinliği ile drama atölyeleri gibi çeşitli aktiviteler gerçekleştirildi. Çocuklar, açık alanda dev satranç oyununun yanı sıra sandalye kapmaca, halat çekme ve seksek gibi geleneksel oyunlarla da eğlendi.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp