Top
Hakan Çelik

Hakan Çelik

hakan.celik@posta.com.tr

19/11/2011

CHP dış politikada nerede?

Cumhuriyet Halk Partisi dış politika konusunda neler yapıyor? Hangi konuda ne düşünüyor?.. Okurlardan bu alanda o kadar çok soru geliyor ki... Gazete sayfalarına bakınca bu sorular hakkında fikir edinmek zor, zira çok fazla haber yansımıyor. Doğrusunu söylemek gerekirse CHP uluslararası ilişkiler alanında, uzun süre, olması gerektiği kadar aktif de değildi.

Ancak CHP’nin özellikle Suriye, İsrail, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği konusunda ciddi çalışmaları var. Neler yaptıklarını öğrenmek için İstanbul Milletvekili ve eski Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’la konuştum. Kamuoyunda oluşan Avrupa Birliği karşıtı havayı dağıtmak için CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, göreve geldikten sonra ilk ziyaretlerini AB ülkelerine yapmıştı.



Görebildiğim kadarıyla bu konudaki ısrarlı ve kararlı tutumu devam ediyor. Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa Sosyalist Partisi’nin (PES) 25-26 Kasım 2011’de Brüksel’de yapılacak “renew” (yenileme) toplantısına katılacak. AB Uyum Komisyonu Başkanvekili ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eş Başkan Yardımcısı Umut Oran da 28-29 Kasım’da AB-KPK toplantısı için Brüksel’e gidecek.

Bu toplantının gündeminde de “Temel hak ve hürriyetler, medya ve Kürt sorunu, Anayasa, vize ve göç, Mali Yardım Ajansı (IPA) ve Gümrük Birliği” konuları bulunuyor. Umut Oran, son iki ayda 4 kez Avrupa’ya giderek hem AB organlarında hem Sosyalist Enternasyonal toplantılarında CHP ve Türkiye’ye temsil etmiş. Oran, 12 Aralık’ta da Sosyalist Enternasyonal toplantısına katılacak.

CHP heyeti 15-18 Aralık tarihleri arasında ise geçen yıl yaptığı Amerika ziyaretinin bir benzerini gerçekleştirecek. Heyette Oran’ın dışında, CHP Genel Başkan Yardımcıları Faruk Loğoğlu ve Faik Öztrak’ın yanı sıra parti meclisi üyeleri Gülsün Bilgehan ve Osman Korutürk de yer alıyor. Senato, Temsilciler Meclisi ve düşünce kuruluşları ile yoğun bir program -aynen geçen yıl olduğu gibi- uygulanacak. Amerika’nın seçime hazırlanması ve iç politikaya ağırlık vermesi nedeniyle Kemal Kılıçdaroğlu bu kez de Washington’a gitmeyecek.

Almanya takip sözü verdi


Almanya’nın Ankara’da görevine yeni başlayan Büyükelçisi Eberhard Pohl ile, rezidansında çay sohbetinde bir araya geldik. Türkiye-Almanya ve Avrupa Birliği ilişkilerini ilgilendiren konularda görüş alışverişinde bulunma imkânımız oldu. Almanya gündeminin de birinci sırasına oturan ırkçı cinayetleri özellikle ele aldık.

Büyükelçi Pohl, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in “olanlardan utanç duyuyoruz” yönündeki açıklamasını hatırlattı. Büyükelçinin yaptığı değerlendirmelerden, bu olayın hiçbir tereddüde yer vermeyecek şekilde açıklığa kavuşturulması için partilerüstü bir irade olduğu izlenimini edindim. Umarım öyle olur, zira yaşananlar Türkiye-Almanya ilişkilerinin geleceği kadar, Almanya gibi büyük ve önemli bir ülkenin itibarı açısından da önemli.

Doğu illerine yatırım hamlesi

Kabinenin en çalışkan isimlerinden Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz yarın sabah 10.30’dan itibaren Kanal 24’te canlı yayın konuğum olacak. GAP ve Kalkınma Ajansları da Bakan Yılmaz’a bağlı. Bu çerçevede atılan adımların Doğu’daki illerin ekonomik, sosyal ve insani gelişiminde büyük önemi var.

Van depremi sırasında karşılaşılan manzaralar, kalkınma anlamında bölgede daha yapılacak çok şey olduğunu gösteriyor. Bakan ile bütün bu konuları konuşacağız. Nadiren televizyon programlarına katılan Cevdet Yılmaz ile yapacağımız sohbeti kaçırmayın.
 

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp