Top
Hakan Çelik

Hakan Çelik

hakan.celik@posta.com.tr

08/11/2011

İnternet erişiminde Avrupa'nın önündeyiz

Çoğumuz için internet erişimi artık hava su gibi vazgeçilmez bir şey oldu. Gittiğim her yerde önce internetin olup olmadığını soruyorum. Hızlı ve uygun fiyatla sunulan bir internet hizmeti o mekana tekrar gitmemde önemli bir kriter. Türkiye gibi çok dinamik bir ülkede birkaç saatliğine bile haberlerden uzak kaldığınızda çok şeyin değiştiğine tanık oluyorsunuz.

Bizim gibi meslek gruplarının 24 saat kesintisiz internete bağlı olması gerekiyor. Gerek hızlı biten piller gerekse farklı hat ve telefonların avantajı nedeniyle aynı anda iki telefon kullanıyorum. Blackberry Bold cep telefonumda Vodafone hattım var. İkinci telefonum iPhone’a Turkcell hattım takılı. Yeni telefonum Nokia E6’ı için de muhtemelen AVEA hattı alacağım.





Seyahate giderken çantamda iPad ve iPod da taşıyorum. Eğer seyahatim uzunsa yeni aldığım ve çok sevdiğim Bose QuiteComfort kulaklığımı yanıma alıyorum. Evimde TTNET aboneliğim var. Müziğimi Harman Kardon stereo amplifikatörden dinliyorum. Hoparlörlerim Bowers and Wilkins (B&W). Ama hedefimde Luxman- Sonus Faber sistemi var.

Ayrıca Denon’un kuruluşunun 100. yılı için ürettiği DP A100 pikabı gözüme kestirdim. Fakat bütün iyi sistemler gibi o da çok pahalı. İçinden müziğinde geçtiği şeyler söz konusu olunca teknolojiyle aram fena sayılmaz. Bütün bunları şunun için sıraladım, elektronik sistemler ne kadar iyi olursa olsun verimli kullanabilmek için mutlaka kaliteli bir internet erişimine ihtiyacımız var.

Çünkü dosya ve veri aktarımı olmadan elimizdekiler pek birşey ifade etmemeye başladı. İnternet dendiğinde TTNET, Türkiye’nin en güçlü kurumu. Son yıllarda çok büyük yatırım yaparak verdikleri hizmetin kalitesini artırdılar ve zengin seçenek sunmaya başladılar. TTNET aboneleri evlerinin dışında Türkiye’nin en uzak noktalarında bile hotspotlar aracılığıyla internete ulaşma imkanı ediyor ki bu önemli bir avantaj.

TTNET WiFi hizmet noktalarının yaygınlığı açısından Avrupa’nın 2’inci, dünyada ise 7’inci sırada yer alıyor. Ayrıca iPass’le yapılan anlaşmayla dünya genelinde 100’den fazla ülkede 500 binin üzerinde servis noktasında TTNET WiFi Yurtdışı erişim hizmeti sunuyor. İnternet erişimiyle ilgili bu en taze bilgileri TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz’dan aldım. Ankara büromuzu ziyaret eden Yılmaz’ın anlattıkları TTNET’in kısa sürede nereden nereye geldiğini görmek açısından etkileyici. Türkiye aslında kapsama alanı ve internete erişim gibi kriterlerde dünyada iyi bir yerde.

İnternete erişmek artık bir lüks değil neredeyse bir zorunluluk haline geldi. Bu nedenle servis sağlayıcıları iletişimin yanında eğlence paketleriyle rekabet ediyor. TTNET 2006 yılından bu alanlarda bir sürü yeniliğe imza atmış. Şirketin ürün portföyünde ADSL/VDSL 2-hızlı internet erişimi, WiFi kablosuz internet ve iPass işbirliği ile TTNET WiFi yurtdışı erişimi, G.SHDSL, Metro Ethernet, ATM ve Frame Relay internet gibi seçenekler var.

Sinema ve televizyonu taşınabilir hale getiren Tivibu Web ve ev ortamında TV ekranından ulaşılabilen IPTV hizmeti Tivibu Ev'in yanı sıra, Avea işbirliği ile TTNET Mobil markasını sunuyorlar. TTNET Müzik ve TTNET Oyun genç kuşak kullanıcıların daha çok kullandığı yeni hizmetler. HEPNET adı verilen paketle de Türkiye’deki hiçbir sağlayacının sunamadığı bütün servisleri bir araya getirmişler. HEPNET’in içinde genişbant ADSL internet, 3G mobil internet ve sınırsız WiFi imkanı var.

Sosyal sorumluluk

Önemli bir ekonomik büyüklüğe ulaşan TTNET gibi kurumların yapacakları sosyal sorumluluk projeleri çok önemli. “TTNET’le Geleceğini Netleştir”projesi bir yıl içinde 84 üniversiteye ulaşmış, 110 etkinlik gerçeleştirip 61 bin öğrenciye eğitim vermişler. Bu yılın sonuna kadar 76 farklı ilde 95 üniversitede 140 etkinlik hedefliyorlar. Özellikle yıl sonuna kadar Iğdır, Ağrı, Van, Bitlis, Siirt, Batman, Mardin gibi eğitimde fırsat eşitliğinden yararlanamayan doğu illerine gidecekler.

TTNET ekipleri bu proje kapsamında birebir temas ettikleri gençlerin teknolojiyi daha yakından kullanmasını ve tanımasını istiyorlar. 4 Ekimde başlayan “Yeteneğe Destek Yaratıcı Ekonomiye Destek” projesi ise geniş ölçekte Türk ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyor. Sinema, televizyon, internet, iletişim, reklamcılık, yazılım ve yayıncılık gibi alanlara yetenekli gençlere özel eğitim vererek onları iş hayatına hazır hale getiriyorlar. Ocak 2012’ye kadar geçecek sürede seçilecek 60 yetenekli genç bu özel eğitimden yararlanma imkanına kavuşacak. Yetenekli, yaratıcı, 18 yaş ve üzerindeki gençlerin bu faaliyetlere katılmak için www.yaraticiekonomiyedestek.com adresi üzerinden başvuru yapmaları gerekiyor. Bu projenin gelecek yılın sonuna kadar 7 bölgede yürütülecek yüz yüze eğitimlerle 1000 kişiye doğrudan ulaşılması hedefleniyor.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp