Top
Ekrem Sarısu

Ekrem Sarısu

ekremsarisu@yaklasim.com

21/07/2013

Kendi aylığını kestirip eşinizin aylığını bağlatamazsınız

Soru: Ben ve eşim kamudan emekli olduk. Eşim vefat etti. Eşimin maaşını bana bağladılar. Fakat ben yeniden evlendim. Eşimin maaşını kestiler.  Vefat eden eşimin maaşı bana verilip, benim maaşımın kesilmesi olur mu? Vefat eden eşimin maaşı benim maaşımdan yüksek. Bu konuda ne yapılması lazım? 

Mustafa Bülent KONURALP

Cevap: Evlendiğinizden dolayı eşinizden aldığınız aylık kesilmiş. Boşanmanız halinde eşinizden tekrar bağlatabilirsiniz. Bunun dışında eşinizin aylığını almanız mümkün değil. Kendi aylığınızı kestirip eşinizin aylığını da bağlatamazsınız.

Bina vergisini intifa hakkı sahibi öder

Soru: İntifa hakkı başkasında, kuru mülkiyeti başkasında olan binanın Emlak Vergisi’ni kimin ödemesi gerekiyor? Kuru mülkiyet sahibi mi yoksa intifa hakkı sahibi mi?

DURMUŞ

Cevap: Emlak Vergisi’ni binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa malik gibi tasarruf eden öder. İntifa hakkı (kullanma hakkı) başkasına bırakılmış olan binanın Emlak Vergisi’ni, intifa hakkı sahibinin ödemesi gerekir. Kuru mülkiyet sahibi Emlak Vergisi ödemez.

Süper emeklilerin mağduriyeti devam ediyor

Soru: Babam 1978’de SGK’dan (Sosyal Güvenlik Kurumu) emekli olmuştu. 1981-1982 yıllarında süper emeklilik için toplu para ödedik. Ama maaşta hiçbir iyileştirme olmadı. Süper emekli mağdurlarındanız. Annem babamdan 730 TL maaş alıyor. Bu konuda müracaat etmemiz gereken bir yer var mı? 

Emine Mine ŞİMŞEK

Cevap: Süper emeklilik olarak adlandırılan uygulama 1988’den önce emekli olanlara da toplu para ödeyerek süper emekli olmalarına imkan sağladı. 62 bin kişi o günkü parayla 4.5 milyar TL (çoğu yerde bir daire ediyordu) ödeyerek babanız gibi süper emekli oldu.

Süper emekliler, birkaç ay aldıkları emekli aylığının üç katı kadar aylık aldı. Anayasa Mahkemesi 26 Ekim 1988 tarihli kararıyla ‘Aynı sosyal güvenlik kurumu içindeki sigortalılardan bir gruba özel bir güvenlik sağlanması sosyal güvenliğin dayandığı ilkelerle bağdaşmaz’ gerekçesiyle borçlanma yoluyla süper emekliliği iptal etti.

O dönemde Çalışma Bakanı olan İmren Aykut, “....

Haklarınızı koruyacağız, sizler için yeni ödemeler çıkaracağız” dedi. Ama bugüne kadar ‘telafi edici ödemeler yapacağız’ sözü yerine getirilmedi. Süper emekliler mağdur oldu. Bugün için süper emekliye yönelik bir çalışma yok.

Süper emeklilerin mağduriyeti devam ediyor. Siyasi otorite istemediği sürece de mağduriyet devam edecek.

Kıdem tazminatının tavan tutarını aşan ücretlerde kıdem tazminatı hesabı

Soru: ‘Her yıl için son aldığınız brüt ücret kadar kıdem tazminatı hesaplanır’ şeklindeki yazınızla ilgili olarak; brüt ücret kıdem tazminat tavanını aşıyorsa, kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? 

Cemal SAĞAL

Cevap: Kıdem tazminatına esas olan en son alınan ücretin brüt tutarı, kıdem tazminatı tavan tutarını (tavan tutar 1 Temmuz 2103’ten itibaren 3.254.44 TL’dir) aşıyorsa, her çalışma yılı için kıdem tazminatının tavan tutarı kadar kıdem tazminatı hesaplanır.

Bilgisayar programı bedeli direkt gider yazılmaz amortisman ayrılır

Soru: İşletmemiz için bir yazılım firmasına bilgisayar programı hazırlattık. Bilgisayar programı için yaptığımız harcamayı gider yazabilir miyiz? 

FÜSUN

Cevap: Şirketinize özel olarak yaptırdığınız bilgisayar programı, gayri maddi hak niteliğindedir. Gayri maddi haklar doğrudan gider olarak değil, amortisman ayırarak yok edilir.

Bu nedenle, şirketinize özel yaptırdığınız bilgisayar programını ticari defterlerinize doğrudan gider yazamazsınız. Bilgisayar programının amortisman ayırma süresi 3 yıldır. Yaptığınız harcamanın her yıl yüzde 33.33’ünü amortisman ayırmak suretiyle 3 yılda giderleştirmiş olursunuz.

Emekli kız çocuğu SSK’dan yetim aylığı alamaz

Soru: Annem SSK emekli aylığı dul bir kadın. Babamdan da SSK emeklisi alıyor. Ölen anneannemin de maaşını alabileceğine yönelik bilgi edinmiş. Anneannem öleli 6, babam öleli 12 yıl oldu. Annem SSK’dan hem kendisi için hem babamdan hem de anneannemden maaş alabilir mi? 

Bahar METİN

Cevap: SSK kendi çalışmalarında dolayı emekli aylığı alan kız çocuklarına anne veya babalarından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Anneniz emekli olduğundan annesinden dolayı SSK’dan yetim aylığı alamaz.

Annesi Emekli Sandığı mensubu olsaydı, yetim aylığı alabilirdi. Öğrendiği bilgi buna ilişkindir. Çevrenizde, SSK’dan emekli olup anne veya babasından dolayı Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı alanlar sizi yanıltmasın. Bu durum yasalar arasındaki farktan kaynaklanıyor.

Yapılandırmaya ihtiyaç duyan çok sayıda prim ve vergi borçlusu var

Soru: SSK yapılandırma borcumu 2 taksit aksattığım için ödeyemedim ve yapılandırma bozuldu. Yeni Torba Kanun’da bu konuda bir çalışma var mı? 

Zekai ALTUNPALA

Cevap: Henüz ortada yeni bir yapılandırma kanunu yok. Sizin gibi yapılandırması bozulan çok sayıda borçlu var. Vergi ve prim borcu olanlara yeni bir şans verilmesi hem borçluları hem de Hazine’yi rahatlatır.

Önümüzdeki dönemde yerel, Cumhurbaşkanlığı ve genel seçim olmak üzere üç önemli seçim var. Seçime yakın bir sürede yeni bir yapılandırma kanunu çıkabilir.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp