Top
Ekrem Sarısu

Ekrem Sarısu

ekremsarisu@yaklasim.com

19/07/2012

55 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 21 Eylül 1971 doğumluyum. 17 Şubat 1997’de SSK’lı oldum. Özel bir bankada çalışıyorum. 1992’de askerliğimi 540 gün olarak tamamladım. Emekli olmak için askerliği sağdırmam gerekir mi? Ne zaman emekli olabilirim?  Mehdi ALTINAR Cevap: Askerlik sürenizin 450 gününü borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 450 gün geri gider ve 25 yıl sigorta, 5750 gün prim ve 55 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan 21 Eylül 2026’da emekli olabilirsiniz



Kadroya geçen sözleşmeli personel Emekli Sandığı emeklisi olamaz


Soru: 25 Haziran 1983’te SSK’lı oldum. 1991’de bir üniversite hastanesinde çalışmaya başladım. 19 Mart 2012’de emekli oldum. 1) Hastane primlerimi eksik yatırmış. 2) Bize çok vaatte bulunduklarından emekliliğime 7 ay kala 4/b kadrosundan, 657 devlet memurluğuna geçtik. 3) Üç yıl dolmadan Emekli Sandığı’ndan emekli olamayacağımız için, SSK’dan emekli oldum. Bağlanan aylık 880 TL. Memurluktan emekli olduğum için ‘aylığın bu kadar’ dediler. Aynı işte çalışan 4/b kadrosunda emekli olan arkadaşıma 1200 lira aylık bağlandı. Ben 29 yıl 9 aydır SSK’lıyım. 7080 gün prim ödemem var. 15 Ağustos 2011 ile 22 Mart 2012 arasında 632 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile atamam var. Bana çok az aylık bağlandı. Asgari ücret alanlar bile daha fazla alıyor. Bu konuda ne yapabilirim? 4) Kurumum ikramiye olarak yine memurluktan emekliyim diye, en alt düzeyde; SSK’lı olarak 22 yıl çalışmama 22 bin TL verebileceğini söyledi. Bu durumda ilk emekli olan benmişim. Ne yapmam lazım?  Hasan HIZARCI Cevap: 1) Hastanenin primlerinizi eksik yatırdığını düşünüyorsanız önce hastaneye itiraz edin, bu arada Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) şikâyet hakkınızı kullanabilirsiniz. İtirazınız sonucunda ikna olmazsanız ve SGK’dan da sonuç alamazsanız, iddialarınızda haklıysanız ve mahkemede de iddianızı belge ve şahitlerle ispatlayabilecekseniz, dava açma yolunu deneyebilirsiniz. 2) Emekliliğinize 7 ay kala 4/b’den kadroya geçmeniz size bir katkı sağlamaz veya kayıp da yaratmaz. Çünkü ilk defa 4/c sigortalısı olduğunuz için emekli aylığınız 5510 sayılı Kanun’a göre hesaplanmıştır. Bu durumda da sizin için değişen birşey olmamıştır. Şayet Ekim 2008’den önce Emekli Sandığı’na tabi çalışmanız olsaydı, bu durumda hakkınızda 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu hükümleri uygulanacaktı. Bu durumda emekli aylığının hesabı yönünden durum lehinize olacaktı. 3) Tarafınıza bağlanan aylık Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilen primlere göre hesaplanmaktadır. Primleriniz tam yatırılmışsa, muhtemelen aylığınızda bir yanlışlık yoktur. Esasen 3.5 yıldan fazla da olsa 4/c’li çalışsaydınız, Emekli Sandığı emeklisi olamayacaktınız. 5510 sayılı Kanun’a göre emekli olacaktınız. Emekli aylığınızın eksik hesaplandığı inancındaysanız, SGK’ya itiraz edip emekli aylığı hesabınızın kontrol edilerek, yanlışlık olup olmadığının tespitini talep edebilirsiniz. 4) 632 sayılı Kanun Hükmünde Karar ile memur kadrolarına geçirilenlere iş sonu tazminatı ödenmedi. İş sonu tazminatına esas olan toplam hizmet süreleri, emekliliklerinde ödenecek emekli ikramiyesine esas toplam hizmet süresinin hesabında dikkate alınmaktadır. Bu açıdan emekli ikramiyesinde kaybınız söz konusu olmaz. Ayrıca, ikramiyenizi kurumunuz değil, Sosyal Güvenlik Kurumu hesaplayıp ödeyecek.

3600 günle 60 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 1963 doğumluyum. 1991’de SSK’lı oldum. Askerlik borçlanmam var. 3600 günden emekli olabilir miyim? Hikmet SAĞIR Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 3600 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 2023’te 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Gayrimenkul alımında alan ve satan ayrı ayrı ‘binde 16.5’ oranında Tapu Harcı öder

Soru: Arsa alımında harç oranı nedir? Harç neyin üstünden hesaplanıyor? Alıcı olarak, satıcının harcını da ödemem gerektiğinden toplam harç ne kadar olur? Cafer ER Cevap: Gayrimenkul alım ve satımında emlak vergi değerinden az olmamak üzere, gerçek alım satım bedeli üstünden alıcı ve satıcı ayrı ayrı ‘binde 16.5’ oranında Tapu Harcı öder. Satıcının harcını da ödeyecekseniz toplam ‘binde 33’ oranında Tapu Harcı ödemeniz gerekir.

Vergi indirimi birçok avantaj sağlar

Soru: 1970 doğumluyum. Engellilik nedeniyle yaşlılık aylığı bağlandı. Emekli olmadan önce vergiden muaf belgesi istendi ve aldım. Bu muafiyetin bana avantajı var mı?  Ercan AFŞAR Cevap: Vergi indirim hakkının tabii ki avantajı var. Öncelikle erken emekli olmanızı sağladı. Emeklilik döneminizde, aylığınızı kestirmeden destek primine tabi olarak çalışmanız halinde, engellilik derecesine göre; ücretinizden daha az vergi kesilmesini veya hiç kesilmemesini sağlar. Yine engellilik derecesine göre taşıt alımında Özel Tüketim Vergisi ödememe, tek meskeni olanlara Emlak Vergisi ödememe avantajı sağlar. Ayrıca, engellilerin eğitimleri, meslekleri ve günlük yaşamları için özel üretilmiş, her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programları KDV’den istisna tutulduğundan, KDV ödememe avantajı sağlar.

Kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz

Soru: 15 Mayıs 1972 doğumluyum. 30 aydır özel bir şirkette çalışıyorum. 1988’de SSK’lı oldum. 5099 gün prim ödemem var. İsteğe bağlı tazminatımı alabilir miyim?  Aslan YAMAN Cevap: Emekli olmak için aranan sigorta süresi ve prim şartlarını sağlayan ve yaşı dolduramayanlar, kıdem tazminatı alarak işinden ayrılabiliyor. Yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ve süre şartını sağladığınızdan kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken, bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğünden alacağınız kıdem tazminatı alabilir yazısını işverene ibraz etmekten ibarettir.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp