Top
Ekrem Sarısu

Ekrem Sarısu

ekremsarisu@yaklasim.com

16/07/2012

75 gün askerlik borçlan bir yıl erken emekli ol

Soru: 1974 doğumluyum. 7 Şubat 1996 SSK girişim var. Şu an 5880 gün prim ödemem var. Sigorta başlangıcım askerlikten sonra. Askerliğimi yatırdığım zaman emeklilik yaşım düşer mi? Mehmet KARPUZ Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan, borçlanma erken emekli olmanızı sağlar. Ayrıca, tamamını da borçlanmanıza gerek yok. Askerliğinizin 75 gününü borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 75 gün geri gider ve emekli olmak için; 5750 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlar. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 2029’da 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.



9 ay olan prim eksiğinizi hangi statüde öderseniz ödeyin Emekli Sandığı’ndan emekli olabilirsiniz

Soru: 2 Mart 1966 doğumluyum. 22 Haziran 1985 tarihinde Bağ-Kur’lu oldum. Ve 19 Haziran 1992’de memur olarak çalışmaya başladım. Kendi isteğimle 16 Ekim 2009’da memuriyetten ayrıldım. Ne zaman emekli olabilirim? SAĞLAM Cevap: Şayet ilk defa sigortalı olduğunuz 22 Haziran 1985’ten memur olduğunuz 19 Haziran 1992’ye kadar ara vermeden prim ödemişseniz, (bu arada askerlik yapmış olmalısınız. Askerliğinizi de borçlanmanız şartıyla) Emekli Sandığı’ndan emekli olmak için; 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Yaklaşık 9 ay olan prim eksiğinizi sigortalı bir işte çalışarak veya isteğe bağlı prim ödeyerek toplam fiili hizmet sürenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 49 yaşınızı dolduracağınız 2 Mart 2015 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Askerliğiniz 15 gün fazlaysa 2 yıl erken emekli olabilirsiniz

Soru:
25 Ekim 1966 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 8 Haziran 1988. 1986’da askerliğimi tamamladım. Askerlik borçlanmamı yaptım. Toplamda isteğe bağlı prim ödememle toplam 6500 civarında prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim?  Necip AKMERMER Cevap: Askerlik sürenizi bildirmemişsiniz. Şayet 18 ay (540 gün) askerlik yapmışsanız, askerlik borçlanması, sigorta başlangıç tarihinizi 18 ay geri götürerek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlar. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 50 yaşınızı dolduracağınız 25 Ekim 2016 tarihinde emekli olabilirsiniz. 15 gün fazla askerliğiniz varsa, yani 540 gün değil de 555 gün askerlik yapmışsanız 49 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Mezarda emeklilik yasasından kurtulan kadınlar

Soru: 10 Ekim 1966 doğumluyum. 1 Ocak 1981 tarihinde sigortalı çalışmaya başladım. Bugüne kadar 8625 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olurum? Ve ne kadar maaş alırım? Kamu kurumunda daimi işçi olarak çalışıyorum. Kiraz AYDIN Cevap: 8 Eylül 1999 tarihi itibarıyla sizin gibi 18 yıldan fazla süredir sigortalı olan kadınlar, bu tarihte yürürlüğe konan ve toplumun ‘mezarda emeklilik’ olarak adlandırdığı 4447 sayılı yasaya tabi olmadan, eski yasa hükümlerine göre emekli oluyor. Eski kanuna göre emekli olmak için 20 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün prim ödeme şartlarına tabisiniz. Aranan şartları sağladığınızdan, istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. Alacağınız emekli aylığını, üstünden prim ödediğiniz kazanç tutarı ile prim ödeme gün sayısı belirliyor. Kazanç tutarınızı bilmeden emekli aylığı hesaplanması mümkün değil

Kıdem tazminatı fonu kurulduğunda sistem nasıl işleyecek?


Soru: Kıdem tazminatı kanununun kaldırılacağını ve fon kurulacağını duyuyoruz. Kıdem tazminatı fonu nasıl işleyecek? Bilgi vermenizi rica ediyorum.  SERKAN Cevap: Kıdem tazminatı fonuna ilişkin kanun çıktığında, artık kıdem tazminatını işveren değil, kıdem tazminatı fonu ödeyecek. Kıdem tazminatı fonu kurulup sistem işlemeye başladığında İşveren kıdem tazminatı fonuna her ay çalışanlarının kıdem tazminatına karşılık olarak, işçi adına açılacak olan ‘bireysel kıdem hesabı’na ‘kıdem primi’ adı altında bir para yatıracak. Bu paralar yasal kesintilerden sonra, bireysel emeklilik şirketlerinden kıdem tazminatı konusunda ruhsat verilen ‘emeklilik şirketleri’nce yatırıma yönlendirilerek nemalandırılacak. Çalışan, bireysel kıdem hesabında biriken kıdem primi ve nemasının ulaştığı tutarı her zaman izleyebilecek. İşçi emekli olduğunda, kıdem tazminatı olarak, bireysel kıdem hesabına yatırılan kıdem primleri ile bu primlerin emeklilik şirketlerince yatırıma yönlendirilmesi sonucu oluşan getirilerinin toplamı kıdem tazminatı olarak kendisine ödenecek.

Evde bakım aylığı alabilirsiniz

Soru: Yüzde 85 engelli olan anneme bakıyorum. Annemin de benim de sosyal güvencemiz ve gelirimiz yok. Akrabalarımızın yardımı ile geçiniyoruz. Engelli yaşlıya bakana devletin bakım parası verdiğini duydum. Evde bakım parası için nereye başvurmam gerekiyor? Bu bilgilere göre, evde bakım aylığı alabilir miyim? SALİHA/DENİZLİ Cevap: Evde bakım parası alabilmek için, bulunulan yerdeki sosyal hizmetler il/ilçe müdürlüğüne, (tabii varsa) başvurulması gerekmektedir. sosyal hizmetler ilçe müdürlüklerinin bulunmadığı yerlerde ise kaymakamlıklara başvuru yapılabiliyor. Anneniz başkasının bakımına muhtaç derecede engelli (en az yüzde 70 derecede) ve aile içinde kişi başına düşen gelirin aylık ortalama tutarı, asgari ücretin net tutarının üçte ikisinden az ise (bugünkü asgari ücrete göre 448.87 TL) bulunduğunuz yerdeki sosyal hizmetler il müdürlüğüne başvurmanız halinde, aylık asgari ücret tutarında evde bakım aylığı alabilirsiniz.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp