Top
Dr. Cihan Avaroğlu

Dr. Cihan Avaroğlu

cocukdoktoru@posta.com.tr

21/07/2012

Yaz tatili zehir olmasın

Tatil iyidir, hoştur da özellikle çocuklu aileler için bazı sorunları beraberinde getirir. Havuza ve denize giren çocuk, bazen kulak ağrısıyla karşı karşıya kalabilir mesela. Kulak ağrısı, çocuğunuzun havuz ve deniz keyfini bozmasın istiyorsanız, durgun ve kirli sulardan, yüzeyi köpüklü, yeşil görünümlü denizden uzak durun. Denize ve deniz suyu ile doldurulmuş havuzlara göre, tatlı su havuzlarında dış kulak yolu enfeksiyonu riski daha fazladır.

Durgun sudaki tehlike

Tatlı ve durgun su, mikroorganizmaların üremesi için uygun ortam yaratır. Klor dezenfeksiyonu yapılmışsa klorun yapacağı tahriş de enfeksiyonu kolaylaştırır. Çocuk, suya atlamayı sever. Bunun sonucu burun ve orta kulağın basıncı artar, kulak zarı zedelenir. Bu da ağrı ve enfeksiyona yol açar. Tatlı su havuzlarına girerken kulak tıkacı kullanılması önerilir. Denize girerken, sağlıklı kulağa sahip çocuklarda kulak tıkacı kullanmaya gerek yok. Havuz veya denizden çıktıktan sonra dış kulak yolunun alkollü pamukla kurulanması veya fön makinesiyle kurutulması enfeksiyon riskini azaltır. Seröz otit olarak adlandırılan orta kulakta yapışkan kıvamda sıvı birikmesi varsa, havuzdaki klor, burun mukozası ve kulağı olumsuz etkileyeceği için, çocukların başlarını suya sokmaması gerekir.

Kulak çubuğuna dikkat!

Derine sokmamak kaydıyla ve hassas bir şekilde, dış kulak yolundaki nemin alınması için, pamuklu kulak çubuklarının kullanımına izin veririz. Bu temizlik dikkatli yapılmadığında dış kulak yolundaki sinir uçları uyarılarak daha çok salgı üretilmesine ve kulaktaki salgının geriye doğru itilip kulak zarına yapışmasına neden olur. Daha sonra banyo, havuz veya denizde kulağa su kaçması sonucu dış kulak yolundaki salgı suyu bir sünger gibi emerek şişer ve şiddetli kulak ağrılarına yol açar.

Dış kulak yolu iltihabının belirtileri:

- Şiddetli kulak ağrısı
- Kulakta dolgunluk hissi
- Kulak kaşıntısı 
- İşitme azlığı
- Kulak akıntısı
- Kulak kepçesinde hassasiyet
- Ateş.Tedavide ağrı kesici ve iltihap giderici ilaçlar, borik asitli kulak damlaları ve lokal ısı uygulamaları önerilir

‘Bebeğim kulağını çekiştiriyor’

Bebek kulaklarını çekiştiriyorsa birçok anne “Acaba kulağı mı ağrıyor?” endişesine kapılır. Çocuklar dertlerini iki yaşından önce konuşarak anlatamadıkları için annelerin bu endişesi yersiz olmayabilir. Bebeğin emmesi iyiyse, uykusunda sorun yoksa, huzurluysa ama kulağını çekiştiriyorsa fazla endişe edecek bir durum yoktur. Kulak ağrısını değerlendirmek için bazı kriterler var: Yüz ifadesi: Hafif ağrıda kaşlarını çatar, şiddetli ağrıda yüzünü buruşturur. Bacaklar: Hafif ağrıda gergin rahatsızdır, şiddetli ağrıda sağı-solu tekmeler. Aktivite: Hafif ağrıda öne-arkaya döner, şiddetli ağrıda yay gibi kıvrılır. Ağlama: Hafif ağrıda mızırtılı, inlemeli ağlar, şiddetli ağrıda yüksek ve tiz sesle ağlar. Avutma: Hafif ağrıda okşama ve sarılma ile rahatlar, şiddetli ağrıda çok zor avutulur ya da avutmak imkansızdır.

( 14.07.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır)

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp