Top
Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

24/01/2016

5G’nin kalbi İTÜ’de atacak

Türkiye’de teknoloji geliştirme ve yenilik adına birçok farklı projenin peşinde koşuluyor. Sektörde yer alan pek çok şirketin yanı sıra üniversiteler de bu konuda ciddi mesai harcıyor. Bu noktada da teknoparklar önemli bir rol üstleniyor. 

Teknopark denildiğinde Türkiye’de akla gelen ilk üniversitelerden biri hiç şüphesiz İstanbul Teknik Üniversitesi, namı değer İTÜ. 2000’den bu yana birçok teknoloji oluşumuna ev sahipliği yapıyor. 

İTÜ, bu alanda yakın zamanda önemli bir projeye daha hayat vermiş olacak: “Türk-Alman Bilişim Merkezi.” İngilizce adıyla, German Turkish Advanced Research Centre for ICT, kısa ismi ise GT-ARC. 

Yüksek teknolojili araştırma ve deneyim üssüne karşılık gelen bu merkez şubat sonu açılıyor. 

Binali Yıldırım etkisi

Temeli Binali Yıldırım’ın bir önceki Ulaştırma Bakanlığı dönemine dayanan projeyle ilgili olarak, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ve Berlin Teknik Üniversitesi hocalarından DAI-Labor’un Direktörü Prof. Dr. Şahin Albayrak büyük çaba gösteriyor. 

İsmini BTK’dan hatırladığımız Tayfun Acarer projede önemli konuma sahip. Bu üçlü ile geçen hafta Ayazağa’daki kampüste bir araya gelerek, projeyi yerinde görme imkanı buldum. 

İTÜ’nün teknokentlerin de içinde yer aldığı Maslak, Ayazağa Kampüsü’nde kurulumu devam eden merkez bin metrekarelik bir alanı kapsıyor ve 50’nin üzerinde başarılı mühendise ev sahipliği yapacak. 

Mühendisler İTÜ’lü olmak zorunda değil, alanında en başarılı mühendislerle güçlü bir kadronun burada bir arada çalışması planlanıyor.

Mühendislerin yaratıcılıklarını keşfetmek ve tetiklemek adına, bu merkeze yüksek teknoloji donanımlı bir yatırım yapılıyor. Ayrıca, gelecek vaat eden parlak öğrencileri tespit ederek üniversite eğitimi sırasında ve sonrasında iş imkanları sunma planı da var. 

Projenin iki üniversite dışında Türkiye’deki önemli destekçileri Vodafone ile Huawei şirketleri. 

Türk-Alman işbirliği

Merkezin hedefi Türk ve Alman hükümetleri arasında imzalanan anlaşmayı takiben iki ulusun bilimsel koordinasyonu için uzun soluklu bir köprü oluşturmak. 

GT-ARC, Türkiye’de kamu özel ortaklık modeline dayalı ilk açık inovasyon platformu olmayı amaçlıyor. 

Prof. Dr. Şahin Albayrak, merkezin bünyesinde dört temel alana odaklanan modern araştırma laboratuvarları ve test altyapıları bulundurulacağını söylüyor.

Geleceğin iletişim ağları adına 5G ve sonrası için çalışmalar bunların başında geliyor. Diğer üç alan ise, “Güvenlik ve Sibergüvenlik”, “Akıllı Binalar ve Akıllı Şehirler” ile “Büyük Veri Analiz Merkezi” başlıklarını taşıyor. 

 

 

‘Kapımız herkese açık...’

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, teknoloji ve girişimcilik adına önemli yatırımların peşinde olduklarını ve bunun için gerek teknokent gerekse yeni kurulacak merkezler yoluyla bu işin içinde yer alacaklarını söylüyor. Şubat sonunda açılacak olan Türk-Alman Bilişim Merkezi’nin yerli teknolojiler adına önemli projelere imza atmasını beklediğini ifade eden Karaca, İTÜ olarak yeni oluşumlara açık olduklarını anlatıyor. 

 

 

İnovasyon Tüneli yola çıkıyor

Geleceğin toplumsal yaşam biçimini etkileyen bu dört alanda yapılan çalışmalar “İnovasyon Tüneli” diye adlandırılan açık sunum ortamıyla farklı kesimler ile paylaşılarak aynı zamanda toplumu teknolojik değişimlere hazırlayacak” diyen Şahin Albayrak, “İnovasyon tüneli ögrenciler için de interaktif bilgilenme fırsatı sunarak Türkiye‘de özellikle genç nüfusun bilişim bazlı araştırma ve inovasyonun önemini kavramasına somut katkıda bulunma hedefinde” diyor.

Merkez açıldıktan sonra ilk etapta belirlenen dört temel alanda birer proje ile somut çalışmalara başlanması öngörülüyor. ilk olarak “geleceğin iletişim ağları” alanında 4G’den 5G’ye geçiş ve sonrasına yönelik olarak yazılım tabanlı ağlar için ağ kaynaklarının dinamik planlaması ve yönetimine dair bir araştırma ve yazılım geliştirme projesi tasarlanıyor.

 

‘Akıllı üs’ kuruluyor

Yeni merkez, “akıllı ofis” ortamı da beraberinde getiriyor olacak. Bütün çalışma alanlarında ışık, ısı, nem, oksijen, hareket ve temas olmak üzere 6 farklı sensör (algılayıcı) uygulaması bulunuyor.

 

İTÜ ile Berlin Teknik el ele...Yeni projenin Türkiye’deki Ar-Ge faaliyetlerinin gelişimi açısından büyük önem taşıdığının altını çizen İTÜ Teknopark İstişare Kurulu Başkanı Tayfun Acarer, “Araştırma konuları itibarıyla 5G araştırmalarının yapıldığı en önemli laboratuvarlardan biri olacak. Bu merkez daha önce yapılan anlaşma gereği Türkiye ve Almanya arasında bilişim Ar-Ge faaliyetleri amacıyla kurulması kararlaştırılan bir hüviyete sahip. Ayrıca İTÜ ve Berlin Teknik Üniversitesi’nin de yapılacak bilimsel araştırmalarda yer alması kararlaştırıldı. Burada yapılacak olan çalışmalar ile ilgili iki üniversite arasında araştırmacı ve öğretim görevlisi değişimi de yapılacak” diye konuştu. 

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp