Top
Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

12/03/2016

Vatandaş serbest kalsın ‘alırım elektriğini’

Türkiye’de EPDK tarafından belirlenen serbest tüketici limitleri 2016 başında aylık 120 liralık faturaya denk gelen 3.600 kWh’a indirildi. Elektrikteki piyasa oyuncuları yıldan yıla düşürülen limitlerin 2017’den itibaren sıfırlanacağını öngörüp yatırımlarını hızlandırdı. Amaç limit sıfıra inip tam serbestlik sağlandığında geçmişte cep telefonları operatörlerinde olduğu gibi 38 milyon elektrik abonesinin çoğunun kendilerini tercih etmesini sağlamak. Sanayi şirketleri ağırlıklı kurumsal tarafta büyük çoğunluk, şimdiye kadar  elektrik şirketini değiştirmiş. Bireysel tarafta 120 TL bariyerinden dolayı iş ağırdan yürüyor. Bir sektör doğuyorPiyasanın en büyük oyuncusu CLK Boğaziçi’nin, İstanbul’un Avrupa Yakası’nda 4.2 milyon abonesi var. Yıllık geliri 6 milyar lira, nakit akışı 12 milyar lirayı aşıyor.CLK Boğaziçi Elektrik Genel Müdürü İbrahim Gümüşlü, EPDK’nın 21 dağıtım bölgesinin özelleştirilmesinin ardından elektrik dağıtım ve perakende şirketlerinin tamamen ayrılmasını zorunlu koşmasının yeni sektör yarattığı görüşünde. Karşı yakaya geçtiGümüşlü, özelleştirmeler sonrasında elektrikte yeni bir oyun planı hazırlandığını, bu durumun sektörün bütün dinamiklerini değiştirdiğini söylüyor. Geçmişte elektrik idaresi ile vatandaşın ilişkisinin sadece ‘sayaç okuma ve faturaların ödenmesi’ üzerinden seyrettiğini anlatan İbrahim Gümüşlü, “Serbest tüketici limitinin sıfırlanmasıyla birlikte müşteri kendisine beğendiği hizmeti veren şirketi seçecek. Biz de en büyük oyuncu olarak bu döneme yönelik hazırlıklarımızı tamamladık” dedi. Gümüşlü, bu noktada sadece İstanbul’un Avrupa yakasında değil, başta Anadolu yakası olmak üzere birçok farklı bölgede rekabete hazır olacaklarını kaydetti. Hatta şirket şu anda kurumsal tarafta karşı yakada transferlere başladı. 

‘Avantaj’ furyası!Sektörde 170 perakende satış şirketi bulunduğuna dikkat çeken İbrahim Gümüşlü, geçmişte telekomda olduğu gibi elektrikte de fiyat savaşlarının ortaya çıkacağına dikkat çekiyor. Gümüşlü, bu durumda mali yapısı güçlü olan grupların ayakta kalacağının altını çiziyor. 51 farklı şirket ile abonelerine indirim anlaşmaları sağladıklarını anlatan Gümüşlü, “Serbest tüketicimiz olup bize taahhüt verenlere şirketlerle yaptığımız özel anlaşmalarla sigorta paketi, akaryakıt, mobil internet ve konuşma dakikası ile uçak bileti sağlıyoruz” diye konuştu. 

‘Mobil’de hızlı2013’teki özelleştirme sonrasında CLK Boğaziçi Elektrik’in ilk çalışanı olduğunu anlatan Gümüşlü, “Ben geldiğimde şirkette başka kimse yoktu. 3 yılda oyun planımız çerçevesinde banka, telekom, sigorta gibi sektörlerden çalışan kadromuzu oluşturduk” diye konuşuyor. Şirketin şimdilerde 400 çalışanı bulunuyor. Veznelerin adı müşteri işlem merkezi (MİM) oldu. Şu an 220 MİM var. Aylık 1 milyon müşteri giriyor. Şirket online şubesini de açtı. Online şube, en yoğun olan Avcılar merkez binasından daha çok işlem yapıyor.

 

1.9 milyon abone serbest takılıyor-  Türkiye’de şu an itibariyle 1.9 milyonu aşkın elektrik abonesi (toplamın yüzde 16’sı) serbest tüketici olarak istedikleri elektrik firmasından hizmet alabiliyor. -  375 bin abone ile İstanbul en fazla serbest tüketicinin bulunduğu şehir olarak öne çıkıyor. -  CLK Boğaziçi, 300 bin serbest tüketici ile bu alanda lider.

 

İlk sözleşmeler ‘MÜZELiK’ oldu2013 yılındaki özelleştirmenin ardından Boğaziçi Elektrik’te birçok şey değişti. Mesela devlet zamanında BEDAŞ’ın abone bilgi ve sözleşmelerini içeren 17 arşiv deposu bulunuyordu. CLK Boğaziçi Elektrik,  5.9 milyon aboneye ait 65 milyon belgeyi tarayıp dijital ortama transfer etti. Bu iş için 5 milyon TL’lik yatırım yaptıklarını dile getiren Gümüşlü, şunları ekliyor:  “Operasyon sonrasında uzun yıllardan bu yana artık hamurlaşan 236 ton kağıt ise dönüşüm için SEKA’ya gönderildi. Bilindiği gibi geri dönüşümde 70 kilo ile 1 ağaç kurtuluyor. Böylelikle 3371 ağaçlık kurtarma söz konusu. Şu anda bilgilere tek tık ile ulaşılabiliyor ve anında müdahale ediliyor.”Yapılan dönüşüm operasyonunda geçmişi 1921’e dayanan bilgi ve sözleşmeleri içeren tarihi belgelere de ulaşıldı. Bu kapsamda eski yıllardaki aboneliklerin hayata geçirilme aşamalarında özellikle İstanbul’un ilk yerleşimlerinin bulunduğu Karaköy ve Beyoğlu’nun harita çizim çalışmaları görülüyor. Fransızca ve eski Türkçe olarak yazılan belgelerin tamamı 1 Nisan’dan itibaren hizmet vermeye başlayacak Çağlayan’daki merkezin önündeki tarihi trafo binasından dönüşümü sağlanan müze binasında sergilenecek.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp