Top
Prof. Dr. Erol Ulusoy

Prof. Dr. Erol Ulusoy

erolulusoy@milliyet.com.tr

20/12/2023

‘Dünya vatandaşı’ olmak mümkün mü?

Zaman zaman duyduğumuz olur, uluslararası hava sahalarında uçan uçaklarda doğan bebekler, dünya vatandaşı olurlarmış!

Ama, neden sadece uluslararası hava sahasında uçan uçaklarda doğan çocuklar dünya vatandaşı oluyor da, uluslararası sularda seyreden gemilerde doğan çocukların dünya vatandaşlığından söz edilmiyor?

Yanıt; çünkü gerçekte ve hukuken “dünya vatandaşlığı” diye bir statü yoktur, bu iddia sadece bir “efsanedir”, efsanelere de inanmamak gerekir.

Vatandaşlık, bir devlete aidiyeti ifade eder ve her devlet kendi vatandaşlığını nasıl ve hangi koşullarla kime veya kimlere vereceğini kendisi belirler.

Vatandaşlığın verilmesinde iki sistem vardır: Kan esası ve toprak esası. Toprak esası sistemine göre, çocuğun anne veya babasının vatandaşlığı ne olursa olsun, bir ülkenin sınırları içerisinde doğan çocuk, o ülkenin vatandaşı olur. ABD gibi klasik göçmen ülkeleri bu esası benimsemişlerdir... ABD topraklarında doğan çocuk, doğumla ABD vatandaşı olur.

Kan esası sistemine göre ise, çocuk hangi ülkenin toprağında doğarsa doğsun, anne veya babasının vatandaşlığını alır. Türkiye gibi köklü devlet geleneği olan ülkeler de kan esası sistemine göre vatandaşlık verirler. Bir Türk anneden doğan ya da babadan olan çocuk, ister ABD’de, isterse Almanya’da doğsun, doğumdan itibaren Türk vatandaşı olur.

‘Dünya vatandaşı’ olmak mümkün mü

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp