Top
Meral Tamer

Meral Tamer

mtamer@milliyet.com.tr

13/04/2008

Kalbinizi gereksiz müdahalelerden uzak tutun

Kalp hastalıkları ve kardiyoloji alanında bir ekol olan Amerika’daki Cleveland Clinic’ten, dünyanın önde gelen 5 kalp uzmanı, önceki gün gazetemizdeydi.
Prof. Dr. Murat Tuzcu başkanlığında Prof. Dr. Conrad Simpfendorfer, Prof.Dr. Stephen Ellis, Prof. Dr. Patrick Tchou ve Prof. Dr. Luis Leonardo Rodriguez’den oluşan Cleveland ekibiyle dolu dolu 3.5 saat geçirdik. Önce gazetemizin konferans salonunda 2 saat boyunca bizler aklımıza ne geldiyse sorduk, onlar sabırla yanıtladılar. Ardından birlikte yemek yedik.
Cleveland’e yolu düşmeyenlerin bile adlarını duyduğu Prof. Tuzcu ve Prof. Simpfendorfer gibi ünlü isimlerin Türkiye’ye geliş nedenleri, gazetemiz Milliyet’le birlikte Anadolu’da yürüttükleri bir proje.

Halk toplantıları
Proje aslında 2005’te başlamış. Bu güçlü ekip, hiçbir maddi çıkar beklentisi olmadan gerek akademik çevrelerle, gerekse halkla toplantılar yaparak, kalp sağlığıyla ilgili insanlara yardımcı olmaya çalışıyorlar. Daha önceki gelişlerinde Trabzon’dan Adana’ya çeşitli illeri dolaşmışlar.
Bu kez önce Denizli’de Pamukkale Üniversitesi doktorlarıyla, ardından da belediyenin düzenlediği toplantıda halkla bir araya gelmişler. Ardından Konya’da Selçuk Üniversitesi’ne giderek oradaki doktorlarla birlikte hastaları muayene etmişler, sonra yine büyük bir halk toplantısında Konyalıların sorularını yanıtlamışlar.

Tansiyon, sessiz katil
Bu 5 uzmanın ısrarla vurguladıkları ortak nokta şu: Kalp sağlığımızı ucuz ve basit yöntemlerle koruyabiliriz; yeter ki kendimize gerekli özeni gösterelim; beslenmemize ve yaşam tarzımıza dikkat edelim. Bir de bol reklamı ve pazarlaması yapılan pahalı testlerden, ilaçlardan ve vücudumuza gereksiz müdahalelerden uzak duralım.
Not aldığım birkaç noktayı, kendi ağızlarından aktarmak istiyorum:
-  Yüksek tansiyon, sessiz katil. Yaş ilerledikçe tansiyon da bir miktar yükselebilir görüşü tamamen yanlış. 80 yaşınızda bile olsanız, tansiyonunuzun 13-13.5’u geçmemesi lazım.

Gereksiz yapılan anjiyo
-  Kalp krizi tehdidi altında hastaneye gitmediğiniz sürece anjiyo yaptırmayın. Bazı kuşkularınız varsa, Talyumlu efor testi gibi basit bir yöntem yeterlidir. (Prof. Tuzcu)
-  Anjiyografi, insanların kalp hastalıklarından korunacakları ilk testlerden biri değildir. Hastaya by-pass yapmak ya da stent takmak, kalp krizinin önlenmesine katkıda bulunmaz. Önüne gelene anjiyo yapıp stent takmanın milyonlarca dolarlık maliyeti var. Kaldı ki stentler, gerçekten gerekli olduğunda hayat kurtarır, ama yerinde takılmazsa, hasta için bir çok riski de beraberinde getirir. (Prof. Tuzcu ve Prof. Simpfendorfer)
-  Haydi bir kontrol olalım diye bilgisayarlı tomografiye girmeyin. Uzun vadede radyasyon riski ölümcül olabilir. Kaldı ki bulunan darlıkların, trafiği tıkayıp tıkamayacakları da bilinemez. (Prof. Tuzcu)
-  Son 10 yılda olan en önemli değişiklik nedir derseniz; eskiden yüksek tansiyonu, kolesterolü, şekeri tek-tek ele alırdık, şimdi hepsini birden değerlendiriyoruz. Yine eskiden damar sertliği sadece artar zannederdik; şimdi durdurulabileceğini, hatta geriletilebileceğini düşünüyoruz. (Prof. Simpfendorfer)
(Kadınlarda kalp krizi riski konusunu ayrıca yazacağım.)

 

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp