Top
Meral Tamer

Meral Tamer

mtamer@milliyet.com.tr

09/05/2008

Şirketleri mahallenize davet edin

Şili’nin güneyinde 10 bin yıldır uyuyan volkan önceki gün faaliyete geçti. Yanardağın uyanmasıyla birlikte, bölgede 60’ın üzerinde küçük çaplı sarsıntı kaydedildi. Yetkililer, sarsıntıların önümüzdeki günlerde de devam edeceği uyarısında bulunuyor. Civar köylerde yaşayan 1500 kişiyi tahliye eden Şili yönetimi, bölgede acil durum ilan etti.
Volkanın püskürttüğü külün, çevredeki su rezervlerine zarar verdiği belirtilirken, çevre halkına olası gaz zehirlenmelerine karşı 10 bin maske dağıtıldı.
Şili’de yanardağın korku saçmaya devam ettiği saatlerde, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu gazetede ziyaretime gelmişti. Ve biz İstanbul’da önümüzdeki 30 yıl içinde beklenen büyük deprem için, mahalleleri örgütleme çabasında olan Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı MAG’ı konuşuyorduk.

41 mahallede kuruldu
Barbarosoğlu, deprem dede Ahmet Mete Işıkara‘nın halefi olarak 4 yıl Kandilli Rasathanesi’nin başında bulunmuştu. 1,5 yıl önce yeniden Boğaziçi’ne, akademik dünyaya geri döndü, ancak deprem çalışmalarıyla iç içe yaşadığı yılların izleri üzerinde kaldı. Ve sonunda MAG Vakfı’nın Başkanlığı’nı, eski Washington Büyükelçimiz Faruk Loğoğlu‘ndan devraldı. Şimdi enerjisini ve zamanının büyük bir bölümünü bu konuya harcayacak.
İstanbul’da yaklaşık 900 mahalle var. MAG henüz 41 mahallede afete karşı mahalle örgütlenmesini tamamlamış. Mahallelilere afet ve depreme karşı ekipman ve eğitim vermenin toplam bedeli 35 bin YTL. Bu paranın 21 bin YTL’si konteyner ve ekipman.
İşe depremde hasar riski yüksek ilçelerin mahallelerinden başlanmış. Fakat proje duyuldukça, çeşitli belediyelerden de davet almaya başlamışlar.
Konteyner ve eğitim masraflarının karşılanması koşuluyla, deprem riski daha düşük olan bölgelerde de örgütlenmeyi gerçekleştiriyorlar.
Örneğin Şişli’de belediye karşılamış her şeyi. Zekeriyaköy nispeten deprem riskinden uzak bir bölge olsa da ekipmanı alarak, eğitimi organize etmiş. Ama MAG’ın önceliği, depremde hasar görme riski yüksek olabilecek bölgeler.
Hedef 5 senede 300 mahalleyi örgütlemiş olmak. İş dünyasının desteğini önemsiyorlar. Şirketler kendilerine geri dönüşü olabileceğini düşündükleri mahallelere sponsor olabilirler; konteynerlerin üzerlerine isimlerini yazarak kendilerini o mahallede yıllar yılı hatırlatabilirler.

İlk yardım, komşudan gelir
MAG, 1999 Körfez Depremi’nin ardından, bir afet durumunda ilk müdahalenin mahalle düzeyinde gerçekleştiği, ilk yardımın komşudan geldiği gerçeğinden yola çıkmış. Amacı, güçlü komşuluk ilişkileri ve mahallelilik bilincini pekiştirmek, örgütlü bir yardımlaşmayla etkin müdahale sağlayarak, hayatta kalma oranını artırmak.
Aslında MAG, sadece deprem için değil her türlü afet için mahalle düzeyinde hazırlık birimleri yaratıyor. Her mahallede 30-35 kişiden oluşan Mahalle Afet Gönüllüleri’ne afet bilinci ve hazırlık, afet psikolojisi, yangın söndürme, ilk yardım ve hafif arama - kurtarmayı içeren 36 saatlik eğitim veriliyor.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp