Top
02/07/2023

Chanel saat yaparsa

Gabrielle Chanel’in mirası 21. yüzyılın yüksek saatçilik dünyasında da kendine özel ve kalıcı bir yer edindi

Chanel denince doğal olarak çoğu insanın aklına ünlü modaevi gelir. Sonra parfüm, çanta, makyaj ve cilt bakımı ürünleri, gözlük ve mücevherat alanlarındaki varlığı da bilinir; fakat mekanik saatleri pek bilinmez. Kol saatleri neyse de Chanel’i bir masa saatiyle yan yana getirmek saat meraklılarının bile zorlanacağı bir haber olabilir. Oysa Chanel 1987’den beri saat endüstrisinde saygın bir yer edinmiş ciddi, yaratıcı ve karizmatik bir marka. (Masa saati de öyle.)

Kendi adıyla bir moda imparatorluğunun kurucusu olan Gabrielle Chanel (1883-1971) yetimhanede büyüyen bir çocuktu, hayata yoksul biri olarak başlamıştı; ama vizyonu ve cesaretiyle çağına damga vurdu. Gabrielle “Coco” Chanel dönemin kadınlara dayattığı kültürel kodları benimsemedi, kendi kişisel estetik anlayışını değerli buldu. Hayata ve modaya bakışını “Dışarıya elbise tasarlamam gerektiği için çıkmıyorum, tam da dışarı çıktığım için elbise tasarlıyorum; çünkü bu yüzyılı kendim için yaşıyorum” diyerek özetliyordu.

Özgürlüğünü satın alan kadın

Gündüzleri terzilik yapan Gabrielle Chanel, geceleri bir kafede şarkı söylüyordu. Paris’te 1910’da borç alarak açtığı şapka butiği her şeyin başlangıcı oldu. Hem sevgilileri hem yakın çevresi yaptığı işleri gülünç buluyordu. Oysa Chanel hiç öyle düşünmüyordu, mağazada oturup şapkalarının satılmasını beklemek istemedi ve müşterilerini kendisi seçmeye karar verdi. Sosyete davetlerinde şapkalarını satmaya başladı. Sonra neye elini attıysa kıymetli oldu, arkasından başka butikler açtı. Kadınlar için pantolon ve siyah gece elbiseleri tasarladı. Siyah onun sayesinde bir matem rengi olmaktan çıktı. Başarılar da ardı ardına geldi, 1921’de ilk parfümü, N°5’le dönemin koku kurallarını yerle bir etti.

“Cazibe tasarımcısı” Chanel; 1920’lerin sonunda kendine ait bir parfüm laboratuvarı, bir mücevher atölyesi, bir tekstil fabrikasına sahip olmuştu ve 2 binden fazla kişiyi istihdam ediyordu. Gabrielle Chanel o yıllarda erkek egemen iş dünyasında uluslararası şirket kuran ilk kadındı.

Chanel’in karizmatik duruşunun kesintiye uğramadan devam etmesinin temel nedeni, halen onun tasarıma ilişkin düşüncelerine büyük önem verilmesi ve bu düşüncelerin geliştirilmesinde yatıyor galiba. Marka temsili açısından Gabrielle Chanel hayattayken çok önem verilmeyen saatler bu konuda iyi bir örnek.

Zaman makinesi olarak Chanel

Chanel her zaman kol saatleri satıyordu, ancak bu saatler tıpkı diğer büyük moda markaları gibi özel sipariş üzerine tasarlanan ve alanında uzmanlaşmış şirketlere yaptırılan sonra değerli taşlarla süslenen saatlerdi.

Chanel’in saatçilik dünyasındaki ilk büyük çaplı girişimi 1987’de, kurum içinde bir saatçilik bölümü açılmasıyla başladı. Yine de sadece tasarıma önem vererek yüksek saatçilik dünyasında bir yer edinmek pek mümkün değildir.

Bu durumun farkına varan Chanel, yüksek saatçilik alanında öylesine büyük yatırım yaptı ki bugün markanın İsviçre’de kendine ait bir saat fabrikası ve lojistik merkezi bulunuyor. 2016’da Monsieur de Chanel modeliyle her parçasını kendi fabrikasında ürettiği ilk saatini duyuran Chanel, şimdi kol saatleri alanında kendine özgü tasarımlarıyla sağlam bir yer edinmiş durumda. Chanel ayrıca havacılık sektöründen ilham alan Fransız saat markası Bell & Ross’la birlikte mekanizma üreticisi Kenissi’nin hisselerinin bir kısmına da sahip.

Chanel saat yaparsa

Masa saatinde Dünya’yı temsil eden küre üzerindeki kuyrukluyıldız saatleri, hemen altındaki aslan takımyıldızı ise dakikaları gösteriyor.

Chanel saat yaparsa

Chanel Lion Astroclock bu yılın en iyi masa saatleri arasında gösteriliyor.

Chanel saat yaparsa

Gabrielle Chanel hakkında her yıl yeni bir kitap yayımlanıyor

Aslan takımyıldızı saati

Bu yıl İsviçre’nin Cenevre şehrindeki düzenlenen ve dünyanın en büyük saat fuarı olan Watches and Wonders fuarında yeni Chanel ruhunu temsil eden J12, Première, Boy-Friend saatlerin yanında ayrıca şaşırtıcı bir masa saati de vardı.

Interstellar (yıldızlararası) isimli kapsül koleksiyonunun bir parçası olan Lion Astroclock, Gabrielle Chanel’in aslan burcu oluşundan ilham alıyor. Sadece beş adet üritelecek olan Lion Astroclock markanın kurucusu Coco Chanel’e bir saygı ve sevgi gösterisi. Bilindiği gibi marka işbirlikleri, moda ve saat endüstrisinde yaratıcı ürünlerin ortaya çıkması açısından önemli bir olgu. Chanel de 1839’da kurulmuş üst düzey mekanik saatlerin tasarımı ve üretiminde uzmanlaşmış bir marka olan L’Epée ile, Lion Astroclock masa saatinin mekanizması için bu tarz bir işbirliği yapmış.

Mekanizma ve dikey eşapman sistemi muazzam ama Gabrielle Chanel’i temsil eden siyah bir aslan heykeli üzerinde bulunan cam kubbe içinde başka şaşırtıcı detaylar da var. Dünya figürünün üzerinde duran pırlantalarla süslü akrep, bir kuyrukluyıldız olarak tasarlanmış ve saatleri gösterirken, dakikaları ise aslan burcunu simgeleyen pırlantalarla süslü aslan takımyıldızı şeklindeki bir yelkovan gösteriyor ki benzerini daha önce görmedim. Bütün özellikleri dikkate alındığında üretim aşamalarının zorlu olduğu anlaşılıyor.

Chanel saat yaparsa

J12 modeliyle yüksek saatçilik alanında Chanel’in kendine özgü bir yeri var.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp