Top
Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

14/03/2008

Estonya Türkiye’nin AB üyeliğini destekliyor

Baltık cumhuriyetlerini oluşturan 3 ülke “Estonya, Letonya ve Litvanya”, aynı ülkeler gibi algılanır. Halbuki bu ülkelerde yaşayanların ırkları da dilleri de, kültürleri de farklıdır.
Bugün başbakanları resmi bir ziyaret için Türkiye’ye gelecek olan Estonların 5 bin yıl önce Urallardan yola çıkan Fin-Uygur koluna mensup oldukları, Macaristan ve Finlandiya’da yerleşen boylarla ilişkili bulundukları söylenir.Dilleri Türk diliyle akrabadır.
Doğuda yaşayanlar “Eastern” kelimesine dayalı olarak “Estonian” diye anılırlar. Altı yüz yıl önce Baltık Denizi kıyısındaki en büyük limanları işletmişlerdir. Rusya ve Baltık ülkelerinin diğer ülkelerle olan ticareti bu limanlar üzerinden gerçekleşmiştir.
1995 yılından bu yana Estonya demokrasiyle yönetiliyor. Koalisyon hükümetinin başında Andrus Ansip (1956) var.
Ansip, finans sektöründe çalışırken politikayla ilgilendi, önce Tartu Belediye Başkanı oldu. Sonra Reform Partisi’nin başına geçti. 2005 yılından bu yana Başbakan.

Teknoloji ülkesi
Estonya 2004 yılından bu yana NATO üyesi. Avrupa Birliği ile 1998 yılında üyelik müzakerelerine başlayan Estonya, 2004 yılında Avrupa Birliği’ne tam üye olarak kabul edildi. 45 bin km2 üzerinde 1 milyon 350 bin kişi yaşıyor. Milli geliri 20 milyar dolar, kişi başı milli gelir rakamı 15 bin dolar dolayında. Eğitim seviyesi yüksek, işsizlik düşük.
Ekonomisi bilgi teknolojisine dayalı olarak büyüyor. Elektronik, makine ve ileri teknolojiye dayalı üretim öne çıkmış durumda. İsveç ve Finlandiya’daki dev uluslararası firmalar üretimlerini Estonya’da gerçekleştiriyor. Milli gelirin oluşumunda yabancı sermayenin payı üçte bir, ihracatın ise yarısını yabancı sermayeli firmalar gerçekleştiriyor.
Estonlar kültürel kimliklerine ve bağımsızlıklarına bağlı bir millet. Küçük nüfuslarıyla orantılı olmayan biçimde bunu koruyor ve dünyaya yansıtıyorlar. Tartu Üniversitesi (1632) dünyanın en eski üniversitelerinden biri. Estonya da Avrupa’nın ve hatta dünyanın en önemli ticaret yollarından birinin üzerinde olmanın avantajını değerlendiriyor.

Türkleri seviyorlar
Estonlar Türkiye’ye ve Türklere önem veriyorlar. Çünkü Türkiye (1) İkinci Dünya Savaşı’nda Sovyetlerin Estonya’yı işgalini tanımayan az sayıdaki ülkeden biri. (2) Türkiye, Estonya’nın NATO’ya üyeliğini destekledi. (3) Ordusu olmayan Estonlar için güvenlik çok hassas bir konu. Nisan-Temmuz 2007 tarihlerinde 4 Türk 16 jet uçağı Baltık hava sahasında uçmuş. Bu uçaklardan birinin pilotunun da kadın olması Estonları çok etkilemiş.
Estonlar için Türkiye’de yaz tatili geçirmek önemli. Geçen yıl Türkiye’ye gelen turist sayısı yüzde 50 artmış.
Estonya kamuoyunda Türkiye, kültürel etkinlikleriyle tanınan ve önem kazanan bir ülke. Kadın Büyükelçi Şule Soysal’ın çabasıyla son iki yılda çok sayıda kültürel etkinlik gerçekleştirilmiş. Opera sanatçıları, orkestralar konserler vermiş, filmler gösterilmiş, sergiler açılmış, konferanslar düzenlenmiş. Yurtiçinde önem vermediğimiz kültür ve sanat olayları Estonya’da bizi öne çıkarmış.
Estonya hükümeti, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliğini destekliyor.
Başbakan Ansip İstanbul’da Türk işadamlarıyla iki ülke arasında ticari ilişkileri geliştirme konusunu tartışacak.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp