Top
Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

03/03/2008

Ekonominin de ordunun da gücü teknolojiye bağlı

Irak'a yönelik hava ve kara harekâtı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin dışa ne kadar bağımlı olduğunun sorgulanmasına ve de Türk savunma sanayiinin ne durumda olduğunun hatırlanmasına imkân yarattı.
Savunma sanayii konularını yakından izleyen ve bu konularda uzmanlaşan Lale Sarıibrahimoğlu'nun Taraf gazetesinde yayımlanan bir yazısında, "Ülkemizin, konvansiyonel (yani klasik) silahlarda yakın çevremizdeki ülkelere göre ileri durumda olmakla birlikte, teknolojik açıdan dışa bağımlılığının önemli bir sorun teşkil ettiği" belirtiliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan ileri teknolojili askeri ürünlerin bizim özgün olarak ürettiğimiz sistemler olmadığı, bu sistemlerde dışa bağımlı olduğumuz" anlatılıyordu.
Örnek olarak da, Türkiye'de montajı yapılan Amerikan yapımı F-16 savaş uçaklarına takılan ve Kuzey Irak operasyonlarında ilk kez kullanılan Lantirn adlı gece görüş sistemlerinin Amerikan Lockheed Martin firmasından satın alındığından söz ediliyor.

Teknolojide dışa bağımlıyız
İstihbarat bilgilerinin toplanmasında ve PKK hedeflerinin bulunmasında önemli rol oynayan ileri teknoloji ürünü insansız hava araçlarını üretemediğimiz için ABD ordusunun imkânlarına ve de aktardığı sınırlı istihbarata bağımlı kalmamıza dikkat çekiliyor.
Lale Sarıibrahimoğlu'nun derlediği bilgilere göre, askeri teknolojilerde yüzde 75'ler oranında dışa bağımlıyız.
Ancak unutulmasın ki, sadece askeri değil, sivil teknolojilerde de dışa bağımlılığımız ileri ölçüde. Çünkü araştırma-geliştirmeye (Ar-Ge) önem vermiyoruz. Ar-Ge için kaynak ayırmadığımızdan kendi teknolojimizi üretemiyoruz.

Teknoloji üretemiyoruz
Savunma Sanayii Müsteşarlığı 2007-2011 Strateji Planı çerçevesinde tedarik edilen sistemlerde yüzde 25 olan yurtiçi üretimi 2010 yılında yüzde 50'ye çıkarmayı planlıyor. Fakat kuruluşu üzerinden 22 yıl geçmiş olmasına karşın, Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın Ar-Ge'ye ayırdığı pay ise binde 3'ler dolayında. Ancak unutulmasın ki, ekonominin bütününde teknoloji sorunu varken, savunma sanayiinin ileri teknolojiye dayalı üretime yönelmesi mümkün değil.
Devlet Planlama Teşkilatı tarafından hazırlanan 2008 yılı Programı'nın 163'üncü sayfasında imalat sanayiimizin ve ihracatımızın üretim yapısını gösteren bilgiler var.
Üretimimizin ve ihracatımızın sadece yüzde 6'sı yüksek teknolojiye dayalı. Ortanın üstü teknolojiye dayalı ürünlerin oranı, üretimde yüzde 27.1, ihracatta yüzde 28.5 olarak belirlenmiş. (OECD'ye dahil AB ülkelerinde yüksek teknolojiye dayalı ürün yüzde 21.5, ortanın üstü teknolojiye dayalı ürün oranı yüzde 41.9 oranında)


guras@milliyet.com.tr

 

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp