Top
Güneri Cıvaoğlu

Güneri Cıvaoğlu

ngunericivaoglu@gmail.com

13/01/2019

42 PARLAYAN YILDIZ...

PAZARTESİ gecesi  Zorlu Gösteri Merkezi... ÇEV’in (Çağdaş Eğitim Vakfı) o gece performanslarını sergileyecek ve ödüllerini alacak “Genç Yetenekler”i bir aradalar. Ortalarına ÇEV yöneticisi Berrin Yoleri ile seçiciler Fazıl Say,Cihat Aşkın ve İbrahim Yazıcı’yı alarak anıfotoğrafını çektirdiler.

Sonrasında onlar arasından genç ve güzel bir kız bana doğru geldi ve “Güneri Bey, hatırladınız mı... Ben Iraz Yıldız. Genç Yetenek olarak 12 yıl önce sizin Şeffaf Oda programınızda piyano çalmıştım. Hocam Fazıl Say beni getirmişti” dedi.

- “12 yıl önce kaç yaşındaydın?”

- “10 yaşındaydım.”

Cep telefonunu çıkardı, o gün kaydedilmiş videoyu gösterdi.

Tatlı bir kız çocuğu, kendini kaptırmış, coşkuyla piyano çalıyor.

Aradan 12 yıl geçmiş, genç yetenek Iraz şimdi Avrupa’da başarıyla eğitimini sürdürdükten sonra şimdi de Fransa’da “Ecole Normale de Musique de Paris” de. ÇEV sanat Genç Yetenekler projesinin 10. yılı davetinde ödülünü almak için bir günlüğüne İstanbul’a gelmiş.

Duygulandım, gurur duydum.

Sözleştik... Yakında Iraz’ı Şeffaf Oda’ya konuk alacağız.

12 yıl sonra gene piyano çalacak. 12 yıl önce piyano çaldığı 10 yaşındaki mini konserini de belgesel lezzetinde sunacağız.

FİLM MÜZİKLERİ

ZORLU Gösteri Merkezi büyük salonunda o gece başka “Genç Yetenekler” de ödül aldılar. Performans sergilediler. Aralarında Londra Royal College’da, Barenboim-Said Akademie’de eğitim alan Zakhar Brown’un öğrencisi olan... Academy of Berliner Flarmoniker’in kadrosunda çalan pırıl pırıl gençler vardı.

Bu yılki konsept “Film Müzikleri”ydi. Taht oyunları, Titanik, Karayip Korsanları, Selvi Boylum Al Yazmalım, vd...

Ayrıca... Halit Ergenç’in sunumu ve şiiri, Bergüzar Korel’in performansı güzel katkılardı. Genç sanatçıların enstrümanları da çok önemli, Cihat Aşkın’ın çok değerli bir kemanı, Fazıl Say’ın da bir piyanosu onların kullanımına verilmiş.

ÇEV AKADEMİ

ÇEV 1994 yılında kurulmuş. Eğitim, öğretim, kültür ve sanat alanlarında projeler gerçekleştirmiş. İlköğretimden üniversiteye kadar 35 bini aşkın öğrenciye karşılıksız burs verilmiş.

ÇEV Sanat “Genç Yetenekler” projesi 2009 yılında start almış. Başında Berrin Yoleri var.

On binlerce genç keşfedilmiş.

Her yıl Cihat Aşkın, Fazıl Say ve İbrahim Yazıcı yüzlerce, binlerce adayı dinliyor ve onların arasından genç yetenekleri seçiyor. O gece 10. yıl etkinliğiydi. 48 parlayan yıldız saptanmıştı. Berrin Yoleri hedefin “ÇEV Akademi”yi kurmak olduğunu açıkladı. İbrahim Yazıcı yönetiminde Avrasya Filarmoni Orkestrası’na da alkış.

Etkinliğin sponsoru QNB Finans Bank.

ÇEV Genç Yetenekler Gecesi’nde sahnede hep birlikte şarkı: “Ben böyle yürek görmedim, böyle sevgi...”

Genç yetenek Iraz 12 yıl önce Şeffaf Oda’da piyano çalmıştı. Ve 12 yıl sonra Zorlu’da karşılaştık. Şimdi Paris’te “Ecole Normale de Musique”te.

Nâzım’a 117. yaş hediyesi

15 Ocak Nâzım Hikmet’in doğum günü... Nâzım iki gün sonra 117 yaşında... Biz de Şeffaf Oda’da Nâzım Hikmet’i anıyoruz.

Nâzım Hikmet’in Kurtuluş Savaşı’nı baplar halinde anlattığı Kuvayı Milliye Destanı yapıtı, her okunduğundainsanı derinden etkiler.

Kurtuluş Savaşı’nda insanlarımızın kahramanlığıdır bu destan...

.......................

Besteci, piyanist Murat Cem Orhan 8 baptan oluşan Nâzım’ın bu ölümsüz eserinin 6 babını besteledi. “Adını da Kuvayı Milliye’nin İnsan Manzaraları” koydu.

Murat Cem Orhan “bu eserin ihtiyaçtan doğduğunu”  söylüyor ve “Kuvayı Milliye ruhuna ihtiyacımız var. Kuvayı Milliye ruhu bizi biz yapan, bugünetaşıyan ortak yüce ruh” diye ekliyor.

Murat Cem Orhan, İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından Utku Bayburt, anlatıcı Özgür Özaslan, solist Evrim Özkaynak, viyolonsel sanatçısı Burak Ayrancı, klarnet sanatçısı Arda Serindağ ve canlı olarak ses tasarımını yapan Cem Ergunoğlu Şeffaf Oda’da “Karayılan Hikâyeleri”, “Manastırlı Hamdi Efendi” ve “Reşadiyeli Veli Oğlu Memet”in hikâyeleri ile “Kadınlarımız” eserini seslendiriyor.

.......................

Öyle duygu dolu anlar yaşanıyor ki inanıyorum ki Nâzım Hikmet bir yerlerden izleyebiliyor olsa bu gençlerle gurur duyar.

Nâzım Hikmet’in şiirlerinin ritimleri vardır. Bestelendiğinde doğalında da var olan müzik hissedilir. Nâzım dizeleriyle notaları dans ettirir yazarken... “Kuvayı Milliye’nin İnsan Manzaraları” büyük şair Nâzım’a 117. doğum günü hediyesi…

Murat Cem Orhan’a ve tüm sanatçılara alkış...

Portaxe’ın Boğaz manzarasında  Murat Cem Orhan, Evrim Özkaynak, Utku Bayburt ve Özgür Özaslan ile Nâzım Hikmet özel Şeffaf Oda programı...

BUSELİK

ŞİŞHANE’de Teras katı. Arkamızda pırıl pırıl “Beyazıt Kulesi...”

Önümüzde olanca güzelliğiyle “Tarihi Yarımada ve Haliç...”

1980-1990’ların müziği... Muhabbet güzel, lezzetlerkıvamında.

..................

Mekânın adı “Buselik...”Tam da ortamla örtüşen bir isim. Buselik aslında bir musiki makamının adı.. Batı müziğinde minöre karşılık geldiğini geçiniz, bizde neyi kucaklıyor?

“Sevgi, aşk, güzel sözler...”

Bir buselik makam şarkısı örneği vereyim: “Aman cana beni şad et...”

..................

Ankara Ortadoğu Üniversitesi’nden Gamze Cizreli sıfırdan başlayıp kurduğu Big Chefs zincirinin yanı sıra şimdi de “Buselik”lerini sunmakta.

Bu ikincisi...

Salı gecesi bir grup dost Gamze’nin davetinde tadım yaptık.

Yeni konsept “mey” ile“hareketli müziği” harmanlıyor.

Yarı zaman masa, yarı zaman ayakta. Kahır değil neşe...

Yeni nesil konseptiyle Buselik’te tadım gecesindeyiz. Sol yanımda, Big Chefs zincirinden sonra Buselik’leri de kuran Gamze Cizreli.

 

 

 

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp