Top
13/03/2023

Ekmek Bağımlılığı

Ekmeği bırakamayanlara, kronik hastalıklardan kurtulmak isteyenlere ithafen...

Ekmek ağırlaştırır, halsizleştirir, acıktırır,Toplum olarak "ekmek bağımlılığı" sorunu yaşıyoruz. Kimse bağımlı olduğunun farkında değil tabi. 2 sene önceye kadar ben de değildim! İyileşme yolculuğuma çıkmadan, 35 kg vermeden önce doyma hissim yoktu. Ekmeksiz kahvaltı edemezdim, süt ürünsüz, tatlısız yaşayamazdım. Yani öyle sanardım! Asıl şu an " o zaman nasıl yaşıyor muşum" diyorum. Her sabah mide ağrılarıyla, boğaza gelen acılıklarla uyanmak, şiş hissetmek, halsiz hissetmek ve daha bir çok rahatsızlık. O yüzden bu yazdıklarım sizlere de katı gibi gelse de, bu yolların hepsinden geçen, sizleri anlayan ama iyileşince de hayatının nasıl güzelleştiğini tecrübe eden, iyi hisseden biri olarak yazıyorum.

Ben çıkardıysam sizler de çıkarabilirsiniz!

Hayatımdan çıkardıklarımın en başındaydı, ekmek. Elbette en başlarda zordu. Çünkü bağımlıydım! Zaman içerisinde alternatif tariflerle, geçiş dönemini kolaylaştıracak içeriklerle kolaylıkla kurtuldum bağımlılığımdan. Sonra baktım ki, ekmek yemeyince daha az acıkıyorum, baş ağrılarım, halsizliğim, alerjilerim geçmeye başlıyor. Bunun bilincinde olup, farkına varınca süreç daha kolay olacak sizler için. Dediğim gibi, her şey beyinde bitiyor! Ben bunları hayatımdan çıkardıysam eminim sizler de çıkarabilirsiniz!

İyileşmeye nereden başlayalım?

Aslında iyileşmek öyle kolay ki; başlangıç olarak gluteni çıkartın, paketli gıdalardan uzak durun, şekeri kesin bakın nasıl bir anda alerjileriniz geçecek, daha dinçleşecek, gençleşecek ve sağlığınıza kavuşacaksınız.

Dr. William Davis: "Birçok insanın fark etmediği şey, basit yaşam tarzı değişikliklerinin aslında kronik migrenleri kontrol edebileceğidir. Her şey yaptığın basit seçimlerle ilgili."

"Ekmeksiz doymuyorum" diyenlere;

Sizlerden genelde duyduklarım; "Ekmeksiz doyulmaz, ekmeksiz yemek olur mu? "Ben beyaz ekmek yemiyorum, çavdar yiyorum!, Benim babaannem 98 yıl kadar yaşadı, o ekmek yerdi." Öncelikle buğday eski buğday değil! Ekmeksiz doyulur. Ekmek daha çok acıktırır. Ekmek halsizleştirir, tembelleştirir, ağırlaştırır! Ekmek isteği beyninizin size bir oyunu. Ekmek yedikçe yedirtir, başka şeyleri yeme isteği doğurtur.

"Ekmekten alınan bir çok kalsiyum, protein, lif vs var " diyen ve ısrarla ekmek yiyenler bu gibi faydalı besinleri daha bir çok şeyden alabilirler. Tıpkı süt içmediğim ama kalsiyumu başka besinlerden aldığım gibi!

Neden eski buğday yok?

Geleneksel yöntemlerle yetiştirilen buğday, günümüzde, maliyeti en aza indirme peşinde olan üreticilerin elinde değişime uğramıştır. Artık buğday kan şekerini, şekerden çok daha fazla yükselten ve istenmeyen bir alışkanlık oluşturarak daha fazla açlık, aşırı yeme arzusu ve yorgunluğa yol açan bir besin haline gelmiştir.

Çevirini Sağlıklı Yaşıyoruz kurucularından Nurçin Çağlar'ın yaptığı içerikten öğrendiğim bilgilere göre;

Dr. William Davis'e göre ekmek yiyenleri hangi hastalıklar bekliyor?

Serebellar Ataksiya- Periferal NöropatiDemir Eksikliği Anemisi- Jinekomasti- B12 Vitamini Eksikliği-Haşimato Tiroidit
Tip 1 Diyabet-Romatoid Artrit- Tip 2 Diyabet / Hiperglisemi- Egzama, sedef, sebore, rosacea- şizofrenik Paranoya- Bipolar Bozukluk, Depresyon

Şeker ve ekmek ilişkisi

Ekmeğin glisemik inseksi sofra şekerinden daha mı fazla?

Hep dediğim gibi; ekmek ekmektir. Beyazı, esmeri yok! İsrail'deki Weizmann Enstitüsü araştırmalarınca yürütülen ve Cell Metabolism (Hücre Metabolizması) dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma, esmer ekmeğin beyaz ekmekten üstün olmadığını buldu.

Dr. William Davis'in Buğday Göbeği adlı kitabında şöyle diyor;

"Tam tahıl ekmeğinin glisemik indeksi sofra şekerinden ve beyaz ekmekten daha fazla!"

Ve hala çoğu diyetisyen şekeri kesip, ekmek veriyor!

Kan şekeri ve ekmek

Dr Mark Hyman:

"Un, vücudunuzda işlenmemiş tahıldan daha fazla, şeker gibi davranır. Aslında, 2 dilim tam buğday ekmeği kan şekerinizi 2 çorba kaşığı şekerden daha fazla yükseltir. Tam tahıl ekmeğinin glisemik indeksini sofra şekerinden ve beyaz ekmekten daha fazladır."

Buğdayın zararları

Kris Gunnars Buğdayın zararlarını şöyle sıralıyor;

-Buğday zararlı glutenle yüklüdür. Kan şekerini fırlatır. Buğday bazı gıdaların emilimini azaltarak vücudun besinlerini çalar. Bağımlılık yapar. Kolesterolü yükseltir.

Alternatif ekmek tarifleri

Artık gelin görün ki, bizler gibi temiz beslenenlerin alternatifleri çok fazla. Üstelik çoğundan daha lezzetli, daha besleyici. Nohut unundan poğaça, karabuğdaydan ekmek ya da tost, tahin ekmeği, tohumlardan ekmek vb bir çok tarif ekmek yerine harika alternatif oluyor. Hepsinin tarifi instagramım da "cemozkook" öne çıkanlar 'tarifler' bölümünde mevcut.

Benim de çok kullandığım unlardan biri olan,

Çiğ karabuğdayın faydaları;

Zengin protein kaynağı- Gluten içermez. Kolesterol düşürücü-Kan şekerini kontrol eder-Kansere karşı koruyucu-Yüksek tansiyonu düşürmede etkili-Kansızlığa karşı faydalı-Kilo vermeye yardımcı. Yani kısaca; alternatifler sizlere zarar vermez, fayda sağlar!

Bu alanda kitap önerisi

Bu anlamda sizlere "Buğday Göbeği" kitabını tavsiye ederim. Davis günümüz koşullarında elde edilen buğdayın insan sağlığına zararlı etkilerini ortaya koymaktadır. Dr. Davis buğdayın kilo almaya, yağın yanlış bölgelerde birikimine, diyabetten kalp rahatsızlıklarına ve çölyak, romatizmal eklem iltihabı ve erken bunama gibi vücuttaki bağışıklık ve sinir sisteminin bozulması sonucu ortaya çıkan hastalıklara kadar birçok etkisini anlatıyor.

Dr. William Davis: "Birçok insanın fark etmediği şey, basit yaşam tarzı değişikliklerinin aslında kronik migrenleri kontrol edebileceğidir. Her şey yaptığın basit seçimlerle ilgili."

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp