Top
Cem Kılıç

Cem Kılıç

cem.kilic@milliyet.com.tr

03/08/2013

Malulen emeklilik müjdesi Tweet’le geldi

Yüzbinlerce vatandaşa malulluk aylığı geliyor

SGK verilerine göre, 117 bin 148 kişiye malul aylığı bağlanmış durumda. Bu sayı 2001’de 98 bindi. Malulluk aylığı bağlananların sayısının yılda ortalama olarak yüzde 1.5 civarında artış gösterdiği görülüyor.
Şimdi 40 yıldır değişmeyen maluliyet yönetmeliği değişecek ve malul aylığı bağlanacakların sayısında ciddi bir artış yaşanacak.

800 TL alıyorlar
Mevcut malul sayısının yaklaşık iki katı kadar artacağı tahmin ediliyor. Tabi bu durumun sosyal güvenlik sisteminin aktüeryal yani gelir-gider dengesinde olumsuz bir durum yaratıp yaratmayacağı tartışmalı.
En çok malulluk aylığı alınan şehir 15.583 kişi ile İstanbul. Daha sonra İzmir ve Ankara geliyor. Malulluk aylığı alanların ağırlıklı yaş ortalamasının 47 olduğu görülüyor. Ayrıca malulluk aylığı alanların ağırlıklı olarak özel sektörde çalışmış oldukları sonucu ortaya çıkıyor. Ayrıca 2012 yılında malulluk aylığı almakta iken ölen 3.693 kişi bulunuyor. Malulluk aylığı almakta iken ölenlerin ağırlıklı yaş ortalaması ise 60.
Malulluk aylığı alanların yüzde 60’ı 800 ila 900 TL arasında aylık alıyor. Prim günlerine göre bunun üzerinde maaş alanlar da bulunuyor.

Diyalize son...

Mevcut sistemde, diyaliz hastası olup da malulen emekli olanlar, böbrek nakli sonrasında malulluk aylığı alamıyorlar.
Diyaliz hastalarının büyük çoğunluğu, malulluk aylığı kesilmesin diye diyaliz makinasına bağlı bir hayat sürmeyi tercih ediyor.
Türkiye’de böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize giren 70 bin hasta var. Her hasta haftada 3 kez en az 4’er saat diyalize bağlanmak zorunda. Uzmanlara göre, diyalize 10 gün girmeyen bir hasta hayatını kaybedebiliyor.
Diyalize giren bir hastanın devlete yılda yaklaşık 60 bin TL maliyeti var. Yine uzmanlarca yapılan hesaplamalara göre, 70 bin diyaliz hastasının yıllık maliyeti 4 milyar 200 milyon TL’yi buluyor.
Şimdi getirilen değişiklikle, böbrek nakli sonrasında malulluk aylığı kesilmeyeceği için bu durumda olanlar rahat bir nefes alabilecekler. Böbrek nakli yaptırmayanların da bu nakil için sıraya girecekleri söylenebilir. Diğer yandan diyalize girilmesi nedeniyle ortaya çıkan maliyet de yeni düzenleme sonrasında ortadan kalkacak.

EKONOMİ SERVİSİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ‘malulen emeklilik’te devrim niteliğinde değişimleri içeren düzenlemeyi dün gönderdiği Tweet’ler yoluyla duyurdu. Yeni düzenlemeler sonrası hastanın genel  durumu değerlendirilerek çalışamaz durumda olduğu görülürse bu kişilere maluliyet maaşı bağlama imkanı getirilecek. Bakan Çelik, “Daha önce bu hastalıklar teker teker değerlendiriliyor ve mevzuat gereği hakettiği halde maluliyet verilemiyordu” dedi. Çalışma gücünün yüzde 60’ını kaybettiği tespit edilenlere bu aylık veriliyor. Düzenlemeyle gelecek olan yenilikler şöyle sıralanıyor...
* Şeker hastalığından dolayı 3 veya daha fazla komplikasyonu (orta ve ileri düzeyde organ rahatsızlığı) olanlara maluliyet imkanı doğacak.
* Böylece şu anda malul sayılmayan, tek tarafı felçliler, sara hastaları, spastik çocuklar, otizm hastaları malul sayılacak.
* Kişisel bakımını yapamayacak, zorunlu ihtiyaçlarını gideremeyecek romatizmal ve nörolojik hastalara da maluliyet hakkı getiriliyor.
* Tedaviye dirençli tüberküloz (bulaşıcı verem) hastalarına maluliyet hakkı gelecek.
* Kalp, akciğer, karaciğer ve bağırsak nakli yapılan hastalarımıza kontrolsüz maluliyet hakkı geliyor.
* Hayati organ nakilleri sonrasına, maluliyet hakkı getiriliyor.
* Kronik böbrek hastalarının nakil sonrası maluliyet maaşları devam edecek...

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp