Top
Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

07/06/2014

İstanbul mekanları çok hızlı tüketiyor

Soho House’ların kurucusu Nick Jones ile yaptığımız İstanbul gece hayatı değerlendirmesi, Cüneyt Özdemir’in telefonsuz restoran hayali, Soho’cuların da ilgilendiği Bodrum’da artık300 liralık lahmacuna bile şaşırmama nedenimiz... 

Soho House’ların kurucusu Nick Jones bu hafta İstanbul’daydı. Fenix’teki yemek sonrası Nuteras’ta buluştuk, Londra’dan New York’a birçok şehirde yeme-içme ve eğlence hayatını etkileyen, dışarıdan bir gözle İstanbul gece hayatını konuştuk.Fenix’e ilk defa gitmiş, dekorunu çok beğenmiş, yemeklerine bayılmamış. “Fenix nasıl, çok popüler mi bu aralar?” diye soruyor Nick Jones. “İlk açıldığında çok popülerdi, şimdi ise o ilk heyecan kalmadı” diye başlıyorum anlatmaya. Hemen bir soru daha geliyor: “İstanbul’da bir mekan açılır açılmaz popüler oluyor, üç hafta sonra o mekandan sıkılıyor musunuz?” Yanımda İstanbul gece hayatını iyi bilen arkadaşlarım var, hiç düşünmeden, kıvırmadan hep bir ağızdan “Evet” diyoruz. Gerçekten de öyle, İstanbul çok hızlı tüketiyor mekanları da, aynı insanları olduğu gibi. İstanbul bu tuhaf dinamik yapısıyla, farklı ülkelerin eğlence hayatına yön veren birini bile şaşırtıveriyor işte.“Soho House da öyle mi olacak sizce?” diye soruyor. “Muhtemelen” deyip gülüyoruz. Ardından da bir açıklama yapıyoruz: Fenix açıldığında hepimiz sanki aylardır o anı bekliyor gibiydik, her gece üst üste gittik. Sonra Fenix’in üstüne pek çok yeni yer açıldı. Atiye Sokak’taki Nopa’dan Zorlu Center’daki Cantinery’ye, Maçka’daki Fransız restoran zinciri La Petite Maison’dan Karaköy’deki Colonie’ye hatta Kuruçeşme Les Ottomans’daki Park Şamdan & The Bar’a kadar şimdi şehrin en çok gezenlerinin dikkatini dağıtacak yeni çok seçenek var.

Restoranda telefon yasağı aralıkta İstanbul’da

Okumuşsunuzdur belki, Cüneyt Özdemir bu hafta “Akıllı telefonlar aklımızı alırken” başlıklı bir yazı yazdı. “Sigara içilmez simgeleri gibi, telefonlara bakmak yasaktır amblemleri de menülere konulabilir” diyordu yazısında. Hatta ilk hangi restoranın böyle bir uygulamaya gideceğini de soruyordu.Malum, benzer bir uygulama Soho House’larda var. Nick Jones’la tam üç ay önce yaptığımız röportajda sormuştum, “Soho House İstanbul’da da telefonda konuşma ve fotoğraf çekme yasağı uygulanacak mı?” diye. “Bunu yapmamızın nedeni herkesin rahat edebileceği bir ortam yaratmaya çalışmak. Telefonda mesaj ya dae-postada sorun yok ama sadece özel alanlarda telefonda konuşulabilecek. Fotoğrafa izin vermiyoruz çünkü üyelerimizin özel hayatına saygı duyuyoruz” diye açıklamıştı. Bunun üzerine, “Türkiye’de kimse telefonsuz ve selfie yapmadan duramaz” demiştim. Jones da “İngilizler, Almanlar ya da Amerikalılar farklı mı sanıyorsun, hepimiz aynı durumdayız amaSoho House’larda herkes kurallara uyar” demişti.Daha sonra bir arkadaşımdan öğrendim,Soho House Beverly Hills’te bırakın cep telefonlarını, kulüpte gördüğünüz ünlüler hakkında daha sonrasosyal medyada herhangibir yorum yazmak bile yasak. “Burada olan burada kalır” diyorlar, kuralları son derece ciddiye alıyorlar, kulübe gelirken baştan bunu kabul ediyorsunuz.Bakalım, Cüneyt Özdemir’in istediği telefonsuz restoran-kulüp uygulaması İstanbul’danasıl olacak? Artık Soho House, Tepebaşı’ndakieski Amerikan Konsolosluğu binasında açıldığındagidip göreceğiz.

Bodrum’da lahmacun 300 lira olursa şaşırmayın!

Konu Bodrum’a geliyor, Nick Jones soruyor, “Hafta sonları Bodrum’a gidiyor musunuz?” diye. Bodrum’u çok duyduğunu, daha iyi anlamaya çalıştığını anlatıyor, “Bodrum’da da bir Soho House açmayı düşünebiliriz” diyor.Bodrum’da sezonun sadece üç ay sürdüğünü bilse, yine de ister miydi diye düşünmeden edemiyorum. Ama bu aşamada susuyorum, yabancı yatırımcıları korkutmamak lazım.Biz bunları konuşurken Bodrum’dan haber geliyor, Türkbükü’nde pankartlı bir protesto var. Hayır, bu seferki başka. İşletmeciler ecrimisil zamları için eylemde. Ecrimisil ne demek, önceonu anlatalım. Tesislerin kamu alanlarına ödediği bedel. İşletmeciler, Bodrum’da diğer tatil beldelerine göre ecrimisilin çok daha yüksek olduğunu iddia ediyor. Hatta bu yıl Türkbükü’nde sadece büyük tesisli otellerin değil, balıkçı ve mantıcıların da ödedikleri ecrimisilin yüzde 600 oranında arttığını söylüyorlar. Kim haklı kim haksız bilemem ama bir müşteri olarak tek bir şey bilir, söylerim. Bu yaz 50 liralık lahmacunlara da her an altı kat zam gelebilir.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp