Top
Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

11/03/2011

Galatasaray Rektörü’ne Fransız Devlet Nişanı

Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga’ya, Fransa’nın en büyük devlet nişanı olan Légion d’Honneur verildi.
Napoleon Bonaparte tarafından imzalanan bir kanun ile 1804 yılından beri önemli şahsiyetlere verilen ve Fransa’nın en büyük devlet nişanı olarak kabul edilen Legion d’Honneur nişanı, Galatasaray Üniversitesi (GSÜ) Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga’ya, dün üniversitede düzenlenen bir törenle takdim edildi.
Galatasaray Üniversitesi’nin modernizasyonuna, Türkiye Fransa ilişkilerine, Fransız devlet insanlarının Türkiye’ye yaptıkları ziyaretlere ve üniversitede frankofoninin güçlendirilmesine olan katkıları nedeniyle Fransa eski Dışişleri’nden ve AB’den Sorumlu Bakanı Bernard Kouchner’in önerisi ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin kabulüyle verilen nişan, Fransa Büyükelçisi Bernard Emié tarafından takdim edildi. 
Fransa’dan 45 üniversite temsilcisinin yanı sıra Fransa Anayasa Mahkemesi eski Başkanı, Adalet eski Bakanı ve Senatör Prof. Dr. Robert Badinter’in de katıldığı törende konuşma yapan Prof. Dr. Ethem Tolga, “Fransa Cumhurbaşkanı’nın bana verdiği bu seçkin madalya aynı zamanda ülkelerimiz arasındaki örnek işbirliğinin simgesel olarak tanınmasıdır. Söz konusu işbirliği için yükümlülüklerini bugünkü törenle bir kez daha belirten Galatasaray’a Destek Konsorsiyumu’ndaki Fransız kurumlarına teşekkür ederim” dedi.
Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Bernard Emié’nin ise törende yaptığı konuşmada Galatasaray’a, Türkiye’ye ve Tolga’ya övgülerde bulundu:
“Sizin faaliyetiniz, her zaman için eğitsel ve akademik alanlarda Fransız-Türk ilişkilerinin savunucusu olmuştur. Çabalarınız, Türkiye’nin belli başlı Avrupalı ve yabancı partnerlerinin gıptayla baktıkları Galatasaray Üniversitesi’nin evrimleşerek ayak uydurmasına katkıda bulunmaktadır.
Galatasaray Üniversitesi’nin başarısına yaptığınız katkılar ve daha genel olarak Fransa-Türkiye ilişkilerine hizmetleriniz için, Cumhurbaşkanı, benim ve Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı’nın tavsiyeleri üzerine, Fransa Cumhuriyetinin size olan şükranlarını ifade edebilmek için sizi Chevalier dans l’Ordre de la Légion d’Honneur madalyasıyla taltif etmeye karar vermiştir...”
Prof. Tolga, Galatasaray Rektörü olarak bu nişanı alan ilk isim oldu.

Çocuk üniversitesi yarışı
Üniversiteler bilim ve araştırma konusunda olduğu gibi, şimdi de çocuk üniversiteleri konusunda kıyasıya bir yarış içerisindeler. Kervana hemen her yıl yeni üniversiteler katılıyor. En büyük yarış da İstanbul ve Ankara Üniversitesi arasında.
Amaç, bilimi ve üniversiteyi çocuklara sevdirmek.
Çok da başarılılar.
Belirli dönemlerde, çoğunlukla da yaz aylarında, çocukları üniversiteye davet ederek, bilimsel faaliyetlerde bulunuyorlar. Daha çok da birkaç haftalık kurslar şeklinde. Süre kısa olsa da öğrenciler üzerindeki etkisi olağanüstü. Gelmeden önce ve giderkenki görüşleri kıyaslandığında arada pozitif yönde müthiş bir farklılık oluyor.
Bu da gösteriyor ki, önümüzdeki yıllarda bu kervana katılacak daha pek çok üniversite olacak.
Aslında çocuk üniversiteleri ya da aday üniversiteli projeleri, kontenjanlarını doldurma ya da puanlarını yükseltememe sıkıntısı yaşayan vakıf üniversiteleri tarafından da ciddiyetle ele alınmalıdır. Bundan daha güzel promosyon olamaz...

Bilim nasıl sevdirilir?
ABD, Avrupa, Japonya ve daha birçok ülkenin, ilköğretim öğrencilerine, bilimi sevdirmek için ayırdıkları bütçeleri duyduğumuzda ağzımız açık kalıyor. Dönüp bize baktığımızda ise eğitimin hemen her alanında olduğu gibi bu konuda da her şey ağır aksak gidiyor.
Prof. Dr. Nüket Yetiş, TÜBİTAK başkanı olduğunda çok sevinmiştik. Çünkü hedeflerinden biri de bilimi, çocuklara sevdirmekti. Samimi çabaları oldu. Ama sanki arkası gelmedi ya da yeterince destek görmedi. Keşke daha fazlasını yapabilseydi...
Özetin özeti: Bilimsel üretkenlikle, ülkelerin kalkınmışlığı arasında bire bir paralellik var. O zaman gereğini yerine getirmeliyiz...

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp