Top
Uğur Cebeci

Uğur Cebeci

ucebeci@hurriyet.com.tr

13/01/2014

İyi uçuşun 15 sırrı

Avrupa’nın en büyük uçak bileti fiyat karşılaştırma sitesi Skyscanner, dünyanın önde gelen seyahat editörlerine iyi uçuşun sırlarını sordu.

İlginç cevaplar aldı. Siz de rahat uçmak, sorunsuz seyahat etmek istiyorsanız, bu sırlara ortak olun.

1-Az eşyayla uçun
Hedefiniz kabine alabileceğiniz boyutta bir çantayla seyahat etmek olsun. Kullanmayacağınız eşyalardan kurtulun. Hem ek ücret ödemeyin hem de indiğinizde uzun süre bagaj beklemek zorunda kalmayın.
2-Güvenlik sırasına çocuklu ailelerin arkasından girmeyin
İşlemler uzayacaktır. Zamanınız kısıtlıysa hazırlıklarınızı yapın, cihazda ikaz verecek şeyleri, çantanızdaki bilgisayarı çıkarmayı unutmayın.
3-Yan koltukta kim oturuyor
Check-in sırasında bebekli ailelerden, kalabalık olarak seyahat eden gruplardan uzakta oturmak istediğinizi görevliye söyleyin. Koridor tarafında oturuyorsanız, kadın yolcuların erkeklere oranla daha fazla tuvalete gittiğini unutmayın.
4-Ses kesen kulaklık almalı mı
Gürültüyü en aza indiren kulaklıklar, uzun uçuşlarda size sessiz bir ortam sağlayacaktır. Pahalı olan bu kulaklıkları çok uçuyorsanız satın alın. Ama o kadar fazla para harcamak da istemiyorsanız, kulak tıkaçları işinizi görecektir.
5-En iyi yemek hangisi
Eğer uçacağınız havayolu şirketinin ikram mönülerini tanımıyorsanız, en garantili yemeklerin başında Uzakdoğu mutfağı gelir. Hem dünyanın her tarafında benzer bir lezzet yakalanabilir hem de yemeklerin hazmı kolaydır. Bilgisayardan check-in yaparken bu tür tercihlerde bulunabilirsiniz.
6-Lounge’a para verin
Havalimanında uzun bir süre geçirecekseniz yemek yiyip rahat etmek için ücretli lounge yani özel yolcu salonlarından yararlanabilirsiniz. Bedava internet, cep telefonunuzu şarj etmek için elektrik prizi gibi ekstralarla zamanınız konforlu geçecek.
7-En iyi dost
Bilgisayarınızın pili bitebilir. Veya cep telefonundan kullanacağınız internet size tuzluya patlayabilir. En iyi zaman geçirme metodu kitaplardır. Saatlerce kimsenin rahatsız etmediği uçuşlar sırasında veya aktarma yaparken çok rahat kitap okuyabilirsiniz.
8-Boyama kitapları hayat kurtarır
Çocuğunuzla uçuyorsanız, yanınıza kesinlikle boyama kitabı alın. Çocuğunuzu oyalamak için en iyi yollardan biridir.
9-Bir şey unuttunuz mu
Uçaktan çıkarken, salonu terk ederken veya terminalde kafeteryadan ayrılırken etrafınızı kontrol edin. Pasaportunuzu, uçağa biniş kartınızı bir yerlerde unutmayın.
10-Bavul doldurma teknikleri
Eşyalarınızı rulo yapar gibi sararak bavulunuzun içine koyun. Unutmayın, bavul yerleştirme bir sanattır!
11-Ne giymeliyim
Uzun uçuşlarda rahat, sizi terletmeyecek, pamuklu kıyafetleri tercih edin. Sıcaklık farklılıkları çoksa birkaç kat giyinmekte fayda var. Yedek bir tişört, ince bir yağmurluk beklenmedik bir anda lazım olabilir.
12-Battaniye hayat kurtarır
Artık birçok uçakta battaniye yok. Yanınızda taşıyacağınız veya uçakta satın alacağınız ince bir battaniye uzun uçuşlarda üşümenizin önüne geçecektir.
13-Boynunuz mu ağrıyor
Yastıksız uyuyamam derseniz, küçük, boyna destek veren şişme yastıklardan yanınıza alın. Uzun uçuşlarda çok rahat edeceksiniz.
14-Jet-lag’i yenmenin sırrı
Gittiğiniz yerin saatiyle yaşayabilirseniz, jet-lag kaynaklı yani vücudunuzun biyolojik saatini bozan etkileri en aza indirebilirsiniz.
15-Son dakikacı olmayın
Rahat olurken özellikle uçuşlarda son dakikaya kalıp risk almayın.

Uzmanından seyahati kolaylaştıran öneriler

Seyahat sigortası yaptırılmalı mı
Başınıza beklenmedik anda bir talihsizlik gelebilir. Uçak biletinizi alırken yaptıracağınız sigorta birçok riski karşılayabilir.
Tek başına mı, arkadaşlarla mı
Tek başınıza yapacağınız seyahat sizi daha özgür kılabilir ve değişik kültürleri, dilleri öğrenmenizi, yeni arkadaşlar edinmenizi sağlayabilir.
Otelde para bozdurmayın
Düşük kurlar uygulanabileceği için otelde para bozdurmaktan uzak durun. Yanınızda çok fazla nakitle de dolaşmayın.
Esnek olun, olumlu düşünün
Uçuşunuzda veya seyahat sırasında başınıza bir sürü aksaklık gelebilir. Rahat olun ve olumlu düşünün. Birçok sorunu iletişim kurarak çözebilirsiniz.
Rehber kitabı evde bırakın
Kalın rehber kitapları boşu boşuna taşımak yerine not aldığınız sayfaları yanınıza alın.
Yerel dilden birkaç kelime öğrenin
Merhaba, teşekkür ederim gibi gittiğiniz yerde konuşulan dilden öğreneceğiniz birkaç kelime, size birçok kapıyı açacaktır.
Vücut dilini iyi kullanın
Hiç bir dille anlaşamadığınız durumlarda vücut dilini kullanabilirsiniz. Bu tür durumlarda gülümsemeyi unutmayın.
Yanınızda nakit para taşımayın
Dünyanın her tarafında fazla nakit para nedeniyle bir talihsizliğe uğrayabilirsiniz. Eğer parayı üzerinizde tutmak zorunda kalırsanız, özel keseler, gizli cepli kıyafetleri tercih edin.
Otel odasında bıraktıklarınıza dikkat
Pasaportunuzu veya değerli eşyalarınızı otel odasında ortaya bırakmayın. Kasayı kullanın.
Çikolata her zaman iyi hediyedir
O kadar ülke gördünüz ve tam dönüş yolunda bazı arkadaşlarınız için hediye almayı unuttuğunuzu hatırladınız. Veya ne alacağınıza bir türlü karar veremediniz. Gümrüksüz satış mağazalarından alacağınız çikolata hediye derdini ortadan kaldıracaktır.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp