Top
Şükrü Kızılot

Şükrü Kızılot

skizilot@yaklasim.com

31/03/2014

Vergiler, lüks otomobil satışını azaltıyor mu?

OTOMOBİL vergileri ne zaman artırılsa ilgililer, yapılan artırımla lüks otomobil ithalatı ve satışını azaltmanın amaçlandığını belirtiyorlar.

Peki.. gerçek durum ne?
Gerçekten, lüks otomobil olarak belirtilen 2.000 silindir hacminin üzerindeki otomobiller Türkiye’de çok mu satılıyor? Aynı şekilde, bir alt kategorideki 1.601-2.000 silindir hacmindeki otomobiller de mi çok satılıyor?
Gelin, bu konudaki son verilere birlikte göz atalım.

VERGİLER VE SATIŞLAR

Tablo-I’de otomobil alımında ödenen vergiler, Tablo-II’de de silindir hacmine göre otomobil satışlarının sayısal dağılımı yerli ve ithal ayrımı da yapılarak gösterilmiştir.
Tablo-II’nin incelenmesinden de fark edileceği gibi, vergiler 2014 yılı için artırılmadan önce yani 2013 yılında;
2.000 silindir hacminin üzerindeki otomobil satışları, toplam otomobil satışlarının sadece yüzde1’ini,
 1.601-2000 silindir hacmi arasındaki otomobil satışları, toplam otomobil satışlarının yüzde 3.6’sını,
1.600 silindir hacmi ve altındaki otomobil satışları ise, toplam otomobil satışlarının, yüzde 95,4’ünü oluşturuyor.
Görüldüğü gibi, vergi oranları artırılmadan önce, “lüks otomobil” diye adlandırılan kategorilerdeki 2013 yılı otomobil satışları, toplam otomobil satışlarının (1 + 3,6) yüzde 4,6’sını oluşturuyordu.
Bu nedenle, 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle “otomobil vergilerinde yapılan son artış” lüks otomobil ya da silindir hacmi yüksek otomobil satışını azaltma gerekçesini kavramıyor.

EN ÇOK HANGİSİ SATILIYOR?

Tablo-II’nin incelenmesinden de fark edileceği gibi;
En çok satılan otomobil, 1.501-1.600 silindir hacmi arasında (satılanların yüzde 91’i ithal olan) otomobillerden oluşuyor. Toplam otomobil ithalatının ise yaklaşık yarısı, bu kategorideki otomobiller.
1 Ocak 2014’den İtibaren artırılan vergiler; lüks otomobilleri değil ama tüm otomobil satışlarını, ekonomideki son gelişmelerin de etkisiyle azalttı. Mart ayında, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 30’u aşan bir gerileme bekleniyor.
Bu aşamada, geçici bir süre (örneğin 3-5 aylık süre için) otomobil vergilerinde yapılacak vergi indirimi, ciddi bir talep artışı yaratabilir. 
2001 krizi sırasında bu yönde yaptığım öneri, dönemin hükümetince değerlendirilmiş ve otomobil satışlarında, yüzde 153 talep artışı olmuştu..
İndirim sonrası hem vatandaş, hem sektör hem de vergi gelirlerindeki artış nedeniyle Maliye kazanmıştı.
Gelişmelere göre, bu seçeneği bir daha düşünmekte yarar var.


Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp