Top
08/07/2016

Adı Ata'dan lakabı futbol sevdalılarından

G.Saray Lisesi’ne kadar bu ismi taşır. Fransız öğretmenler telaffuz ederken Türkay’ı Turgay’a dönüştürür ve öyle kalır. Turgay Şeren, son yıllara dek her yıl özel arşivinden çıkardığı Atatürk fotoğraflarıyla takvim yaptırıp, o büyük insanı anardı.

n

 

n

“NE kadar iyi, ne kadar büyük kaleci olursan ol ‘yalnızlık’ bizim yazgımız. Çizgide beklemek, tek başınalıktır.” Böyle demişti Rinat Dassaev. Daha sonra konuştuğum Sepp Maier ve Dino Zoff da kalecinin çizgideki ıssız adamlığına vurgu yapmıştı.. 

n

 

n

İşte o çizgi artık daha da yalnız.. Çizgi büyük bir kahramanını kaybetti.. Turgay Şeren artık yok. Eskiden savaşlarda kale düşerse şehir düşerdi.. Şimdi bırakın şehri bir ülke düştü.. O kendisinden küçüklere hep “evlat” derdi.. Evlatların sana ağlıyor beyefendi adam.. 

n

 

n

Adını Atatürk koymuştu.. Türkay demişti ona. Ancak Fransızca öğretmeninin dil telaffuzuna takılan Türkay adı Turgay’a dönüştü.. Onun döneminde doğan erkek çocuklarının çoğuna Turgay adı verildi.. 

n

 

n

BERLİN OLİMPİYAT BİLE YASTA 

n

 

n

Turgay Şeren’in, Atatürk sevdası çok derindi. Profesyonel Futbolcular Derneği’nin başkanı olarak her yılbaşında kendi özel arşivindeki Atatürk fotoğraflarıyla çok özel takvimler hazırlar ve önemli isimlere yollardı.. O takvimleri alabilmek için can atan isimler tanıyorum.

n

 

n

 

n

Henüz 19 yaşında Berlin Panteri lakabını almıştı.. Milli takımdayken Batı Almanya maçında çizgide devleşmişti.. Bugün kimbilir o zamanın Berlin Olimpiyat Stadı da hüzne kapılmıştır.. 

n

 

n

CENNETİN RÜYA TAKIMI ŞİMDİ TAMAM 

n

 

n

Onun kaleciliğini aslında en güzel Sovyetler’in efsanevi file bekçisi Lev Yaşin anlatıyor: “Ben büyük kaleciyim ama Turgay gördüğüm en büyüğüydü.”

n

 

n

Çok usta bir yazardı. Ben zevkle takip ederdim Turgay Şeren’in yazılarını.. Bir zamanlar Hürriyet spor servisinde üç efsane vardı. Turgay Şeren, Ziya Şengül ve Sanlı Sarıalioğlu.. Hürriyet, Türkiye’nin yapamadığı yıldızlar karmasını kurmuştu. Üç yazarın kaleminden dostluk fışkırıyordu. 

n

 

n

ŞEREN’İN EVLATLARI

n

 

n

Mehmet Arslan, Turgay Şeren için çok kısa bir kaç söz söyledi.. “Turgay Abi iyi bir Galatasaraylıydı ama centilmenlik yörüngesinden hiç çıkmazdı. Dostluktan beslenirdi..” Gazetede kendinden küçüklere “evlat” dermiş. Hem de o kadar güzel dermiş ki gazetede çalışanlar, “O hitap bizim için gururdu” diyor.. 

n

 

n

Metin Oktay, Lefter, Yusuf Tunaoğlu, Vedat Okyar, Metin Kurt, Selçuk Yula.. Daha adını sayamayacağım nice yıldız terk-i diyar etti bu dünyadan.. 

n

 

n

Şeren, Metin Oktay’ın cenazesinde “Nereye gidiyorsun deli oğlan; beni nasıl yalnız bırakırsın!” diye haykırmış. İşte o hasret bitti.. Cennetteki bu takımın kalecisi eksikti.. “Beyler, geldi kaleciniz. Rüya takım tamam” diyesim geliyor içimden.. 

n

 

n

İnsanın şu yıldızlar topluluğunu izlemek için göçesi geliyor bu diyardan.. Fikret Ünlü, Turgay Şeren’i, “Tam Atatürk’ün tarif ettiği sporcu” olarak yorumladı. O, sadece adını Atatürk’ten almadı.. Duruşunu da, beyefendiliğini de, centilmenliğini de Ata’nın yolundan aldı.. 

n

 

n

AZİZ SANCAR’IN DA EN BÜYÜK İDOLÜYDÜ

n

 

n

G.SARAY Başkanı Dursun Özbek, Turgay Şeren’in vefatının ardından yaptığı açıklamada, “Turgay ağabey bir milletin kendisine rol model aldığı bir kişilikti. Mardin’in küçük bir köyünde doğup Nobel Ödülü’ne ulaşan Sayın Aziz Sancar, verdiği ilk röportajda, en büyük arzusunun imzalı bir Turgay Şeren forması olduğunu söylemişti. Bu kolay kolay kimseye nasip olmayacak bir büyüklüktür” ifadelerini kullandı.

n

 

n

İSMİ MÜZEYE VE SEZONA VERİLİYOR

n

BAŞKAN Özbek, yakında Ali Sami Yen Spor Kompleksi’nde açılacak müzeye Turgay Şeren’in adının verileceğini açıkladı. Özbek ayrıca, Futbol Federasyonu’ndan, önümüzdeki sezona “Turgay Şeren sezonu” denilmesini isteyeceklerini belirtti.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp