Top
Gila Benmayor

Gila Benmayor

gbenmayor@hurriyet.com.tr

15/11/2015

Türkiye 'sürdürülebilir kalkınma'da kötü öğrenci

Uyarıların ne kadar işe yarayacaklarını G20 deklarasyonunda hep birlikte göreceğiz.

n

“Sürdürülebilir Kalkınma” ve “İklim” konferanslarının en önemli isimlerinden biri Amerikalı ünlü ekonomist Columbia Üniversitesi Earth İnstitute Direktörü Jeffrey Sachs idi.

n

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un ekibinde, özel danışman sıfatıyla Antalya’ya gidecek olan Sachs’ın bir şapkası daha var:

n

BM’nin tüm dünyada sürdürülebilir kalkınmaya katkı yapması için akademi, iş dünyası ve sivil toplumu bir araya getirerek oluşturduğu Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (SDNS) Küresel Başkanı.


Hürriyet

n


2014 yılında kurulan SDNS Türkiye ağının onursal başkanı ise Boğaziçi Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder.

n

OECD Daimi Temsilcimiz Mithat Rende’nin de katıldığı Boğaziçi Üniversitesi’ndeki “Sürdürülebilir Kalkınma” konferansında Sachs BM’nin geçen eylül ayında açıkladığı, Türkiye’nin de onayladığı 17 tane Sürdürülebilir Kalkınma Hedefini (SKH) teker teker anlatıyor.

n

Bu “Sürdürülebilir Kalkınma”ya bizim buralarda fazla ilgi yok.

n

Bu işe daha sıkı sarılan özel sektörün meselesiymiş gözüyle bakılıyor.

n


Sachs’ın İstanbul’da katıldığı bu iki önemli toplantıdan “İklim Konferansı” medyanın daha çok ilgisini çekmesinin başka nedeni var mı?

n

Oysa ünlü ekonomistin da vurguladığı gibi, BM’nin 2030 yılı için belirlediği 17 SKH ekonomik kalkınmayı da,  toplumu da, çevreyi de yani iklim değişikliğini de kapsıyor.

n

Dünyada her şeye artık “sürdürülebilirlik” gözlüğüyle bakılıyor.

n

“Sürdürülebilir yatırımdan”, “sürdürülebilir alt yapıya” her sektör bunu konuşuyor.

n

Paraları sağlıksız alt yapılara gömen belediyelerimizin kulakları çınlasın.

n


Sachs’a göre, İngiltere ve Çin başta bazı ülkeler “sürdürülebilir kalkınma” hedeflerine uygun finansal sistemler arayışında.

n

“BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini Onayladık, Uygulamaya Bakalım” başlıklı 29.Eylül tarihli yazıda bazı örneklerden yola çıkarak Türkiye’nin 17 SKH’ya (hedeflerin ne olduğu yazıda var) ulaşmasının hayal olduğunu söylemiştim.

n


Ne yazık ki haklıymışım.

n

Jeffrey Sachs’ın İstanbul’da açıkladığı, dünyanın ilk SKH Endeksine göre Türkiye 34 OECD ülkesi arasında sondan birinci.

n

İsveç, Norveç, Danimarka gibi ülkelerin ilk sıralarda olduğu endekse ABD 29. Sırada.

n

Endekste Meksika’dan sonra 33. sırada olan Türkiye’deki bazı hedeflerdeki sıralamasına bakalım.

n


Yoksullukla 32. Eşitsizlikte 32. Yolsuzlukta 31. sırada ama en önemlisi Eğitimde 34 ülke arasında sonuncu. Jeffrey Sachs diyor ki “Ekonomik büyüme güçlü bir şekilde kaliteli eğitimle ilintilidir”.

n

Eğitim sistemimizi yaz-boz tahtasına çevirenler umarım bunun farkındadır.

n

 

n

ABD çok sayıda Suriyeli göçmen almaz

n

 

n

KONFERANSTAN sonra sohbetimizde “savaş olan yerde kalkınmadan söz edilemez” diyen Jeffrey Sachs’a ABD’nin Suriyeli göçmen alıp almayacağını sordum.

n

Sachs, ülkesinin çok sayıda Suriyeli göçmen alacağını sanmadığını söylüyor.

n

Nedenini sorunca da “Çünkü bu bölgeden çok uzak” yanıtı veriyor.

n

Fazla söze gerek var mı?

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp