Top
Gila Benmayor

Gila Benmayor

gbenmayor@hurriyet.com.tr

08/12/2015

İklim suçluları aranıyor?

Yabancı medyadan, Paris Konferansı tvitlerinden ve en önemlisi Avrupa İklim Vakfı’ndan izlediğim kadarıyla müzakereler hayli çekişmeli geçiyor.

n


Leonardo di Caprio’dan Arnold Schwarzenegger’e, Amerikalı şarkıcı Lenny Kravitz’e kadar ünlülerin akınına uğramış olan Paris Konferansı’nda son durumu şöyle özetleyebilirim:

n


İlk haftasını geride bırakan konferansta 43 sayfalık bir taslak metinde uzlaşma sağlanmış.

n


Küresel sıcaklık artışı kaç derece ile sınırlandırılacak? İklim değişikliğinden en fazla zarar görecek ülkelerin (Vanuatu, Vietnam, Bangladeş gibi ülkeler) STK’ların ve AB’nin desteğiyle bastırmasıyla 2 derecelik hedefin 1,5 derece olması taslak metindeki alternatifler arasına girdi.

n


Ekonomilerin fosil yakıtlardan arındırılması için bir hedef belirlenmesi müzakerelerde sıkça gündeme geliyor. 2050 yılına kadar fosil yakıtların terkedilmesi konuşuluyor. Kömüre bağımlı Türkiye’nin yakından izlemesi gereken bir konu.

n


Bununla ilgili Paris’teki kampanyada, toplam 3.4 trilyon dolarlık varlığa sahip 500’den fazla kuruluş bundan böyle fosil yakıt şirketlerine yatırım yapmayacakları taahhüdünü vermiş durumda.

n

 

n

ALLİANZ’IN TAAHHÜDÜ

n

 

n

Örneğin Avrupa’nın en büyük sigorta şirketi Allianz kömür şirketlerine yaptığı 630 milyon euroluk yatırımı çekti ve önümüzdeki altı ay zarfında rüzg^ar enerjisi alanında çalışan şirketlere 4 milyar euroluk yatırım yapacağını duyurdu.

n

 

n

Hürriyet

n

 

n

Fosil yakıt şirketlerinden yatırımlarını çeken sadece Allianz gibi şirketler değil. Dünyanın önde gelen şehirleri de aynı doğrultuda karar almış. Aralarında Lille, Bordeaux, Dijon gibi 19 Fransız şehrinin yanı sıra, Uppsala(isveç), Melbourne (Avustralya), Oslo (Norveç) Münster (Almanya) gibi şehirler kendi fonlarını fosil yakıt şirketlerinden çekme kararı almış. Belediyeler eliyle kömür dağıtan Türkiye’nin “sürdürülebilir kentler” kavramından ne denli uzak olduğu bir kez ortaya çıktı.

n


Paris Konferansı’nda kömüre tepki o denli büyük ki, müzakerelerin ikinci haftasında ilan edilen “İklim Suçluları” listesinin en başında Dünya Kömür Derneği Başkanı Benjamin Sporton geliyor. İklim Suçluları listesinde yer alan yedi kişinin fotoğraflarının yer aldığı posterde şöyle yazıyor: “Geleceğimizi tahrip etmek suçuyla aranıyorlar”.

n

 

n

100 MİLYAR DOLARLIK İKLİM FİNANSMANI

n

 

n

İklim Finansmanı önümüzdeki günlerin en sıcak konusu. Gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele etmeleri için 2020 yılına 100 milyar dolarlık kaynak ayrılmasında uzlaştılar. Ancak kaynağın nasıl kullanılacağı, nasıl denetleneceği henüz net değil. 2020 yılından sonra uzun vadeli bir “karbonsuzlaşma hedefi” için ayrılacak kaynak konusunda henüz bir uzlaşma yok.

n


Avrupa İnşaat Sanayi Federasyonu, Paris Konferansı’nın önemli oyuncularından biri.Türkiye’nin de 2012 yılında Almanya, İtalya, Fransa ile birlikte daimi üyelik hakkını kazandığı Avrupa İnşaat Sanayi Federasyonu konferansa önemli katkıda bulunuyor. Türkiye’deki inşaat sektörünü de ilgilendirecek kararlar çıkabilir zirveden.

n


Paris Konferansı’na yaklaşık 150 kişinin olduğu resmi bir delegasyonla katılan Türkiye, çeşitli oturumlarda kömüre dayalı enerji politikaları yüzünden eleştiriliyor. Konferansın ilk haftası “Günün Fosili” ödülünü de almış bulunuyoruz.

n

 

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp