Top
24/04/2017

Söyleşide doğrular söylenmiyorsa

Ardından tam altı okurdan, Bozovalı’nın söylediklerinin doğru olmadığını öne süren e-posta geldi. Bunun üzerine Sadi Özdemir ve Derya Bozovalı’yı arayarak, okurlardan gelen iddiaları ilettim. Bozovalı, tüm iddiaları yalanlarken, söylediklerini kanıtlayacak belgeleri bana ileteceğini söyledi. Ama ilk aradığım 28 Mart tarihinden bugüne kadar defalarca telefonla konuşmamıza ve WhatsApp ile yazışmamıza rağmen söz konusu belgeleri göndermedi.

 

14 Mart’ta yayınlanan söyleşiyle ilgili onca soru işareti varken daha fazla bekleyemezdim. Bozovalı’nın söyleşide söylediklerine ilişkin iddiaları okur temsilcisi olarak ben araştırdım ve şu sonuçlara ulaştım:

 

 JP Morgan’da CEO’lık yapmamış- Bozovalı, söyleşide “9 yıl JP Morgan’da çalıştım ve CEO’luğa kadar yükseldim” demişti. Bu kadar büyük bir uluslararası kuruluşun zirvesine yükselen bir Türk kadının başarısı gizli kalmazdı. Ama araştırmalarımda Bozovalı’nın JP Morgan’da çalıştığına dair hiçbir veri bulamadım. Bu durumu kendisine iletince “JP Morgan değil ona bağlı Newyork Carp. Company’de çalıştım” dedi. Böylece bu konuda gazetede yayınlanan bu sözlerinin gerçeği yansıtmadığı netleşmiş oldu.

 

 Yusufeli’nde krom madeni yok- Bozovalı, söyleşide Artvin/Yusufeli’nde, Kanadalılarla ortak krom madeni işlettiklerini belirterek, “17 milyon dolarlık teknoloji yatırımı yaptık. Bu yatırımla önceden bir ton topraktan 3 gram krom çıkarken şimdi 23 gram çıkıyor. Madenimizde 140 kişilik istihdamımız var” demişti. Bozovalı’nın bu sözleri garip. Zira krom madenlerinden çıkarılan cevherin zenginliği gramla değil yüzde oranıyla ifade ediliyor. Krom, altın gibi gramla çıkarılacak kadar değerli bir maden değil.

Yine de Yusufeli’nde aktif bir krom madeni aradım ama bulamadım. Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin de “2000’li yıllara kadar aktif bir krom madeni vardı ama artık burada aktif bir krom madeni yok. 140 kişinin çalıştığı bir maden olsa bilirdik” dedi.

 

Bu konuşmayı da Bozovalı’ya aktardım. Madenin bulunduğu bölgenin adını sorsam da yanıt alamadım. Akdeniz Resources Madencilik’te ortak olduğunu söyledi ama hisse oranını sormama rağmen belirtmedi. Bu şirket de henüz maden işletmeye başlamamış, araştırma aşamasında.

 

Üniversite diploması- Okurlar, Bozovalı’nın, Columbia Üniversitesi Uluslararası  Finans Hukuku Bölümü’nden değil Vefa Lisesi’nden mezun olduğunu, Marmara Güzel Sanatlar Fakültesi’nden de 1. sınıfta ayrıldığını öne sürmüştü. Bu iddiayı da kendisine ilettim. Columbia Üniversitesi mezunu olduğunda ısrar etti ama diplomasını defalarca istememe rağmen göndermedi.

 

 Görüşmelerimiz boyunca sadece Neftan adlı bir Azeri şirketinin şehir hastaneleri yapımı hakkındaki bir yazısını ve bu grupla ortak kurulan bir şirketle ilgili sicil tasdiknamesini gönderdi. Ayrıca bir de annesi adına Sultangazi’de yaptırdığı lisenin fotoğraflarını iletti. Zaten Hürriyet’teki söyleşide kullanılan fotoğraf da bu okulun inşaatı sırasında çekilen kareydi.

 

Özetlemek gerekirse, JP Morgan’da 9 yıl CEO’luk yaptığı ve Yusufeli’nde krom madeni işlettiği başta olmak üzere Bozovalı’nın söyleşide ifade ettiği bazı konular gerçeği yansıtmıyor. Üniversite mezuniyeti konusunda da belge yok. Kazakistan’da altın madeni işletme gibi diğer söylediklerini ise tek tek araştırmadım, o nedenle doğru olup olmadıklarını söyleyemeyeceğim. 

 

Elbette bir gazeteci, söyleşi yaptığı kişinin söylediklerinin tümünü kontrol edemez. Ama en azından “JP Morgan’da CEO’luk yapmak”, “gramla krom çıkarmak" gibi sözleri kuşkuyla karşılanmalı ve en azından mantık süzgecinden geçirilmeliydi. Sorular sorulmalı, dinlemekle yetinmek yerine söylenenler sorgulanmalıydı. Nihayetinde bizim işimiz gerçekleri okurlara aktarmak. Hiç kimse doğru olmayan söylemlerini yaymak için bizi kullanamamalı.

 

AVUKATLIK UNVANI KULLANMA CEZASI

 

DERYA Bozovalı’nın doğruları söylemediğini ve kendisini farklı göstermeye çalıştığını savunan bir okur, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bir kararını gönderdi. İstanbul Barosu’nun talebi üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın verdiği 27 Temmuz 2016 tarih ve 2016 / 1851 numaralı bu kararda, Bozovalı’nın “avukat olmadığı halde avukatlık unvanı taşıyıp kullandığı” gerekçesiyle 881 TL idari para cezasına çarptırıldığı belirtiliyordu. 

Bu kararı sorduğum Bozovalı, “Uluslararası finans hukuku danışmanı olduğu için avukatlık unvanı kullanmadığı ve başsavcılığın böyle bir kararı olamayacağı” yanıtını verdi. Başsavcılık kararındaki TC numarasının da kendisine ait olmadığını ifade etti.

Ama daha sonra bana gönderdiği bir Ticaret Sicil Tasdiknamesi’ndeki TC numarası ile başsavcılık kararındaki numara aynıydı! İstanbul Barosu da Bozovalı’nın ceza aldığını doğruladı. Bozovalı, TC numarası ve aldığı ceza konusunda bana doğru söylememişti.

 

ÖZDEMİR’İN GÖRÜŞÜ

 

SÖYLEŞİYLE ilgili okur iddialarını ve sonra yaptığım araştırmalarda ulaştığım sonuçları, söyleşide imzası olan Sadi Özdemir’e de ilettim. Özdemir’in görüşü aynen şöyle:

 “Derya Bozovalı’nın başarılı bir kadın girişimci olduğuna dair kanaatim devam ediyor. Haberde yer verdiğimiz projelerini hayata geçireceğine de inanıyorum. Haberimizde, kendisinin Türkiye’de avukatlık yaptığına dair bir ibare yok.

Dolayısıyla bu konuda bir yanlış bilgilendirme de yok. Girişimcilerin eğitim ve girişimcilik önceki profesyonel çalışma hayatıyla ilgili verdikleri bilgilere, eğer haklarında bir iddia ya da önceden bilinen bir tartışma yoksa genellikle itibar ederim.

Ancak krom madeni konusundaki bilgiyi daha detaylı bilgi alarak yazmamızın doğru olacağını ve bu tür haberlerde daha şüpheci olmamız gerektiğini kabul ediyorum ve bizlere bu konunun hassasiyetini hatırlatan Hürriyet okurlarına özellikle teşekkür ediyorum.”

 

OKURDAN KISA KISA

 

ERGUN Özer: “Harran evet Defne hayır” haberinde Ardahan’ın Damal ilçesinin referandumda yüzde 91.81 oranı ile evet dediği yer almıştır. Ancak bu doğru olmayıp Damal yüzde 91.81 oranı ile hayır demiştir. (18 Nisan)

 

Halil Aksaycık: Üçüncü sayfadaki “Salamlı soygun” haberi ilgimi çekti ve okudum. Ancak haberde “salam” kelimesi bile geçmiyordu. Aynı sayfadaki “Küçük kızın ödevi istismarı ortaya çıkardı” adlı haberde zanlıdan iki yerde N.D. bir yerde H.D. diye bahsediliyordu. (20 Nisan)

 

Salim Taşçı: “Trabzonspor formül arıyor” haberinin spotunda ilk cümle “... 14 futbolcu sezon sonu ödüyor” denilmiş. “Ödüyor” değil, “dönüyor” olacaktı. Haberin içinde de Gaziantepspor yerine “Gaziatepspor” yazılmış. (17 Nisan)

 

Damla Sekin: Cinsel istismara uğrayan genç kızı “Midesi ağrıdı doktora gitti 14 yaşında doğum yaptı” diye internette manşete taşımanızı çirkin buldum. Cinsel istismar haberlerinde hit peşinde koşturmayın da sapkın fikirlilere çanak tutmayın.

 

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp

Yazarın Diğer Yazıları