Top
Doğan Hızlan

Doğan Hızlan

dhizlan@hurriyet.com.tr

14/01/2014

Dünya Kitap Dergisi Ödülleri törenle kazananlara verildi

DÜNYA KİTAP DERGİSİ’nin düzenlediği ödüller bu yıl 21 yaşına bastı. Türkiye koşullarında uzun bir zaman dilimi sayılır. Kaç dalda ödül veriliyor, bu yıl kimler ödül kazandı?



Yılın Telif  Kitabı / Hamdi Koç / Çıplak ve Yalnız / Doğan Kitap
Yılın Çeviri Kitabı / Isabel Allende / Maya’nın Günlüğü / Çeviren: İnci Kut
Yılın Yayınevi / Doğan Kitap / Deniz Yüce Başarır
Altın Sayfa Polisiye / Celil Oker / Ateş Etme İstanbul / Altın Kitaplar
En İyi Gastronomi Kitabı / Nevin Halıcı / Açıklamalı Yemek ve Mutfak Terimleri Sözlüğü / Oğlak Yayınevi
Özel Ödül / Labirent Yayınları / Hüseyin Çukur
Ödül toplantılarının, ödül sonrası yemeklerin özel bir anlamı vardır benim için. Çünkü, her zaman yazdığım gibi, ödüllerin önemine, işlevine inanırım. Çünkü yazarın, sanatçının ödül vesilesiyle adının duyurulduğu, okura ulaştığı kanısındayım. Yıllardır Dünya Kitap Dergisi Ödülleri’nin bir bölümüne jüri başkanlığı yaptığım için ödülün serüvenini de bilirim. Jürinin kendine özgü bir çalışma yöntemi var. Her ay ayın kitabını seçeriz, yıl sonu değerlendirilmesinin gerekçelerini oluşturur bu üyeler arasındaki anket, üstelik birbirimizden habersiz bu sorulara yanıt verdiğimiz için de bir ölçüde nesnelliği koruyor. Rahmetli Nezih Demirkent, kitaba önem veren gazetecilerdendi.
Şimdi bayrağı devralan Didem Demirkent de kitaba olan sevgiyi, ilgiyi sürdürüyor. Dünya Şirketler Grubu Başkanı Didem Demirkent, Hamdi Koç’a ödülünü verdikten sonra konuşmasında şöyle dedi: “Zor günlerde zor işler yaptığımızı hepiniz biliyorsunuz. Ama sizlerle beraber olmaktan biz çok mutluyuz, inşallah nice ödüllerde yine beraber olacağız.” Hiç kuşkusuz ödül yönetmeni Faruk Şüyun’un da verdiği emeği belirtmeliyim.
Ödülleri de kazananlara jüri üyeleri verdi.
   
* * *

Ahmet Örs, Selim İleri, Erol Üyepazarcı, Feyzan Top, Metin Celâl, Doğan Hızlan.
Yayınevi ödüllerinin benim için başka bir anlamı vardır, epey yayınevinin yönetiminde bulunduğum için işin zorluğunu bilirim. Onun için de gerek Deniz Yüce Başarır’ın gerek Hüseyin Çukur’un ödüle sevindiklerinden kuşkum yok. Çünkü yayın yönetmeni 24 saat işini düşünür. Hüseyin Çukur, polisiye kitaplarla yayıncılığımızı zenginleştirdi. İnci Kut’un ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmayı ileteceğim. İnci Kut’un çevirmenliğinin 25. yılı, şimdiye kadar 50 kitap çevirdi. Polisiye yazarların, yazı dünyamızı çeşitlendirdiği gerçeğini yineleyelim. Selim İleri’nin, Celil Oker’in polisiye romanları sevdiren kişilerin başında geldiğini söylemesi çok doğru bir saptama. Gazetelerin kitap dergisi yayınlamaları, sanata, edebiyata destek çıkmaları okuru, izleyiciyi, dinleyiciyi arttırır. Çünkü ilgililer, meraklılar zaten meslek dergilerini, uzmanlık dergilerini okurlar, kitapların ilgili, meraklı kitleye ulaşması için, günlük gazetelerin, haftalık dergilerin aracılığına ihtiyacımız var.
   
* * *

ÖDÜLÜN nice yıllar sürmesini dilerim.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp