Top
Doğan Hızlan

Doğan Hızlan

dhizlan@hurriyet.com.tr

11/04/2014

İstanbul Kırtasiye ve Ofis Fuarı 20 yaşında

TÜKİD (Tüm Kırtasiyeciler Derneği) tarafından düzenlenen fuar, kırtasiye dünyasını bu yıl da ziyaretçilere sunuyor.

CNR’daki fuar pazar akşamına kadar devam edecek.
Fuarların önemi, sadece sergilenen yüzlerce ürünü bir arada görmek, onlardan seçim yapabilmek değil.
O sektörün sorunlarını dinlemek, ileriye dönük projelerini öğrenmek, geçmişten bugüne ve bugünden geleceğe seyrettiği ve seyredeceği yolu bu fuarlarda görebilirsiniz.
20 yıldır gerçekleşen bu fuar her yıl sektörün daha fazla tanınmasını sağlıyor. Bizim ürettiğimiz yerli kalemler, defterler gittikçe birer dünya markası niteliği kazanıyor. Gerçekten de Batı’nın marka alışkanlıklarının etkisiyle Türkiye’deki kırtasiye firmaları layık oldukları seviyeye ulaşamıyorlardı. Oysa o ürünlerle mukayese edildiğinde en az onlar kadar kaliteli olduğu anlaşılan ürünler, üretimler var artık...
Kırtasiyecilerin sloganlarını bir kez daha anımsatayım: “Kırtasiye kırtasiyeciden alınır!” Bu sloganın ardında sadece ticari bir amaç yok. Kimi kırtasiye ürünlerinde kullanılan kanserojen ve başka zararlı maddelerden korumanın ötesinde, verilen paranın karşılığını almanız için de gerekli bir çağrı!
Fuarda yalnız kalem ve kâğıt sunulmuyor. Çantalar, çocuklar için her türlü kırtasî malzeme, masa aksesuvarları dikkatimi çekti.
Bir firmanın yaptığı, masa üstü bir aksesuar aynı zamanda bir şarj aleti görevini yerine getiriyor örneğin... Dolmakalemden rollerball’a, tükenmezkalemden kurşunkaleme kadar geniş bir seçim olanağını gördüm. Fuarı gezdikten sonra, kâğıdın da kalemlerin de yenilikler taşıdığını gözlemledim.
Kalemle ilgili yazılarımda sözünü etmişimdir, her kalemin kâğıdı ayrıdır. Onun için kalem kutunuzu, kalem torbanızı biraz zengin tutmanızda fayda var, uygulamada sıkıntı çekmemeniz için.

* * *

TÜKİD Başkanı İzel Rozental ile birlikte fuarı gezdik. Bana yeni bir projeden söz etti; buna göre kırtasiyeci dükkânlarının kapısında bir ‘K’ harfinin olduğu özel aydınlatmalı tabela kullanılacak... Eczanelerin kapısında nasıl ‘E’ harfi varsa, artık kırtasiyecilerin de kapısında K harfi bulunacak.
Kırtasiyecileri güvenilir, tercih edilir, konusunda ihtisas sahibi kuruluşlar haline getirerek bir farkındalık ve farklılık yaratmak amacını taşıyan
K Projesi nedir ve nasıl uygulanacak... Rozental detaylarıyla anlattı:
Dileyen firma önce TÜKİD’e başvuracak.
Firmanın en az bir elemanı ya da firma sahibi online verilecek bir eğitimden geçecek ve yine online yapılacak sınav sonucunda başarı sağladığı takdirde kendisine bir yükseköğretim kurumundan sertifika verilecek.
Eğitimin ardından işyeri bağımsız bir denetleme kuruluşu tarafından denetlenecek olup TÜKİD’in gerekli kriterlerini sağlaması halinde denetim sertifikası verilecek. Bu sertifika her yıl tekrar denetim yapıldıktan sonra yenilenecek.
Denetimde mekâna, ürünlere, çalışanlara ve yöneticilere yönelik kriterler doğrultusunda işlem yapılacak. Sağlığa zararlı olabilecek ürünlerin satılmadığı ve ürünlerin sözleşmeli olarak satın alınmış oldukları, bu şekilde menşein takip edilebildiği, sahte ve taklit ürün olmadığı belirlenecek.
Sertifikaya hak kazanan kırtasiyeci, TÜKİD ile bir lisans kullanım sözleşmesi imzalayacak ve K belgesi ile K tabelasını mağazasının görünür bir yerine asabilecektir.
Proje bu yılın haziran ayında yürürlüğe girecek. 2014 yılı sonuna kadar 1000 ile 1500 arasında kırtasiye perakendecisinin
K tabelası takması öngörülüyor.

* * *

KIRTASİYE fuarı gibi fuarların bütün aile için bir özelliği vardır. Hafta sonu uğranılması gereken bir fuar.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp