Top
Doğan Hızlan

Doğan Hızlan

dhizlan@hurriyet.com.tr

10/04/2014

Orhan Veli Sempozyumu

DAHA önce yazdığım ‘Yazarları anmak için güzel bir bahane size’ başlıklı yazımda (Hürriyet 28 Şubat 2013) bu sene önemli doğum ve ölüm tarihleri olan şair ve yazar anmalarının çok olacağını işaret etmiştim...

Orhan Veli ve Oktay Rifat’ın 100’üncü doğum yıldönümü olduğu için Garip Şiiri’nin üyeleri ve dolayısıyla Türk şiirinin önemli isimleri için anma programları artarak  devam ediyor...
Cuma günü (11 Nisan 2014) günü Orhan Veli’nin 100. Doğum Yıldönümü etkinliklerinden biri de Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapılıyor.
Sempozyumun adı şöyle: “100 Yılın Ardından Orhan Veli”, 100. Doğum Yılı Özel Etkinliği.
Merkez, etkinliğin yapılmasının gerekçesi ve içeriğini şu sözlerle açıklıyor:
“Hayatın içindeki sözü söyleyen, bu yılmaz çabasıyla da Nurullah Ataç’ın deyişiyle ‘Türk şiirini sivilleştiren’, modern Türk şiirinin köşe taşlarından biri olan Orhan Veli için doğumunun 100. yılı dolayısıyla anma etkinliği düzenleniyor. 100 Yılın Ardından Orhan Veli başlığı altında düzenleyeceğimiz sempozyumda şiirleri ve söyleyişleri halkın diline yerleşmiş şairimizin sanatı ve sanatçı kişiliği, sunulan bildirilerle irdelenip değerlendirilecek.”
Katılımcılar aşağıdaki adlardan oluşuyor:
Nazmi Ağıl, Baki Asiltürk, Beşir Ayvazoğlu, Alper Çeker, Yakup Çelik, Mehmet Can Doğan, Haydar Ergülen, Doğan Hızlan, Hasan Bülent Kahraman, Hakan Sazyek, Haluk Oral, Adnan Özer, Kemal Özmen, M. Şerif Özsoy, Hayriye Ünal.
Etkinliğin Tertip Komitesi şu isimlerden oluşuyor:
Prof. Dr. Yakup Çelik,
Yard. Doç. Dr. Bahtiyar
Aslan, Hasan Işık, Adnan
Özer, Ersan Ulusan.
Saat 10.00’da başlayacak oturumların açılış konuşmasını, ‘Orhan Veli ve Garip Üçlüsü’nün Şiire Bakışı’ başlığı altında ben yapacağım.

***
 
Anma günü üç oturumdan oluşuyor. Oturumlarda gerçekleşecek bildiri başlıkları şunlar: 
Modernizm bağlamında Orhan Veli,
Orhan Veli’nin Fransızcadan Şiir Çevirileri: Çeviri mi, Yenidenyazma mı?,
Orhan Veli şiirlerinin
hikâyeleri,
“Orhan Veli’nin ‘Garip’ Yolculuğu”,
Yaprak Dergisi Ekseninde Garip Hareketi, 
Her Şey Birdenbire (mi) Oldu?: Garip Şiiri, Zaman ve Gelenek, 
“Destan Gibi” Memleket Sevdası, 
Toplumcu “Yaprak” Sürecinde Lirik Orhan Veli, 
Modernist Bir Manifesto Olarak Garip Mukaddimesi”, 
“Şiirimizde Orhan Veli
Etkisi”, 
Söz Altında Şehir Orhan   Veli.

***

YILDÖNÜMLERİ yazarların, şairlerin anılmasını, gündeme gelmesini sağlıyor. Okurların ilgisini onun üzerine odaklanması sonucunu doğuruyor.
Her zaman söylerim, bir şairi, yazarı yıllar önce okuyanlar da yeniden okuma gereksinimi duyacaklar, bunu duyurmanın sorumluluğu da denemecilere, eleştirmenlere ait.
Gazeteler, dergiler yıldönümlerini bir okuma kampanyasına dönüştürmeliler.
Genç kuşak, bir ülkenin edebiyatının bir bütün olduğunu bu sayede anlayacaktır. Çünkü, zincir halkalarından birinin bile eksikliği o edebiyatı doğru değerlendirmek konusunda engel olur bize...
Orhan Veli’nin 100’üncü doğum yıldönümünde bir ihmali de önlemeniz için hatırlatmada bulunayım. Yazının başında da hatırlattığım üzere, Oktay Rifat’ın da doğumunun 100’üncü yılı. Her ne kadar Orhan Veli üzerine konuşmalarda, yazılarda Garip Üçlüsü söz konusu edildiğinde Oktay Rifat’ın da adı geçiyor olsa da, ben bağımsız Oktay Rifat sempozyumları, oturumları yapılmasını bekliyorum. Onun kitaplarının da yeni baskılarının yapılmasını bekliyorum.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp