Top
Ayşegül Domaniç Yelçe

Ayşegül Domaniç Yelçe

yelcester@gmail.com

19/12/2016

"Bir Çift Mutluluk"

İNSAN Platformu 2015’te üç beyaz yakalı çalışan tarafından tüm siyasi parti, kurum ve örgütlerden bağımsız olarak kurulmuş, kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu. Bu Platform; Türkiye’de yardıma muhtaç ve kısa sürede müdahale edilmesi gereken çocuklara ulaşmak, onların hikâyelerini dinlemek ve onları kendilerine destek olacak yardımseverlerle buluşturmak amacı ile çalışıyor.

n

 

n

Çalışmalarını İNSAN İletişim Derneği adı altında yürüten bu Platform, yardıma muhtaç çocukları dört ana destek kategorisine ayırmış bulunuyor.

n

 

n

- Açlık sınırında yoksulluk çeken çocuklar

n

  

n

- Eğitim şansı verilmeyen çocuklar

n

      

n

- Hayata kazandırılabilecek durumda olan ancak maddi olanaksızlıklar yüzünden sağlık sorunu devam eden çocuklar

n

     

n

- Bakıma muhtaç ve ağır engelli çocuklar

n

 

n

İNSAN Platformu’nun yukarıdaki dört başlık altında yürüttüğü faaliyetler dışında, “Bir Çift Mutluluk” adını verdiği dönemlik bir sosyal sorumluluk projesi de var. Tamamen bir iyilik projesi olan “Bir Çift Mutluluk”, Anadolu köylerindeki 6–8 yaşlarındaki ilkokul öğrencilerinin okullarına terlik ya da kara lastik yerine soğuğa dayanıklı ayakkabılar ile gidebilmelerini sağlamak amacıyla oluşturulmuş. Bu proje ile 33 ilde toplam 10 bin çift ayakkabının ihtiyaç sahibi öğrencilere ulaştırılması hedefleniyor. Proje kapsamında hedef kitle olarak, hava koşulları ve uzun okul yolu mesafelerine daha dayanıksız olan birinci, ikinci ve üçüncü sınıf öğrencileri belirlenmiş bulunuyor. Projeye 10 TL. ile bile destek verilebiliyor.  (Destek için link adresi: http://insaninternational.org/birciftmutluluk/)

n

 

n

Çocuklara dağıtılan -unisex ve klasik okul ayakkabısı olarak tamamen birinci sınıf deriden üretilmiş olan- ayakkabıların tabanı sağlam lastik ve tamamı su geçirmez. Ön ve arka kısmındaki sert alanlar enjeksiyonla hazırlanmış ve kolay deforme olmamak üzere güçlendirilmiş durumda. Ayakkabılar çocukların rahat giyip çıkartmaları için bantlı olarak hazırlanmış. Bandın olduğu kayış alanı sağlamlığı arttırmak üzere deri ile takviye edilmiş. Ayakkabıların içleri bahar aylarında çocukların ayaklarını terletmemesi için, “tartan” olarak adlandırılan özel bir kumaştan yapılmış. Ocak 2015’ten bu yana 3.500 öğrenciye ayakkabı verilmiş bulunuyor. Ayakkabılarına kavuşan çocukların mutluluğunu görmek isterseniz, <https://www.youtube.com/watch?v=93LuHQe9ZkY> adresli linkten Proje Tanıtım Filmi’ni izleyebilirsiniz.

n

 

n

Platform’un bir diğer etkinliği olan “Çocuklar İçin Biriktiriyoruz” Projesi, bağış (fundraising) sistemi ile yürütülüyor. Bu proje; uzun vadede bir çocuk yetiştirecek kadar bütçesi olmayan, ancak bir çocuğun hayatında küçük de olsa olumlu bir fark yaratmak isteyen bireylerin güçlerini birleştirebileceği bir platform olarak geliştirilmiş. Sağlanan uzun soluklu desteklerle ihtiyaç sahibi çocukların hayatlarını kurtaran bu proje, aynı zamanda, kolektif bilinçle küçük desteklerin ne kadar büyük farklar yaratabileceğini de gözler önüne seriyor. Kolektif çalışmanın toplumsal farkındalığı geliştirmesi ve ortaklaşa gerçekleştirilen bir faaliyetin olumlu etkilerinin sosyal iletişimi ve toplumsal sağduyuyu arttırması ise, Proje’nin getirdiği kamusal yararların başında geliyor.

n

 

n

İNSAN Platformu’nu diğer yardım derneklerinden farklı kılan bazı özellikler bulunuyor.

n

 

n

- %100 şeffaf olan Destek Sistemi’nde, verilen desteğin hangi çocuğa gittiği biliniyor. Bu bağlamda Platform’un tüm finansal verileri internet sitesinde aylık olarak anlaşılabilir bir şekilde gösteriliyor. 

n

   

n

- Destek olmak isteyen kişiler Platform’un internet sitesi üzerinden yardım etmek istediği çocuğu kendisi seçebiliyor, çocuk hakkında detaylı bilgi alabiliyor.

n

 

n

- Çocuk ile sponsor kişi arasında bir kerelik değil uzun süreli bir ilişki kurulması için çaba gösteriliyor. Sponsor kişi destek verdiği çocuğun ilk başladığı günkü resmini, dönem sonunda karnesini ya da hayatındaki diğer önemli ve özel olayları görüp takip edebiliyor.

n

   

n

- Çocukların aileleri ile önceden görüşülüyor ve sadece belli gelir standardının altında kalan, acil müdahale gerektiren vakalara yer veriliyor. Böylelikle yardımların gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşması sağlanıyor.

n

 

n

İNSAN Platformu’nu hayata geçiren üç beyaz yakalı çalışanı; Kıvanç Kılıçer, Seda Diren ve Can Gökçeatam’ı bu olağanüstü girişimleri için yürekten kutluyorum. İçinde bulunduğumuz kardeşin kardeşi vurduğu ve bu yüzden yüreğimizin kan ağladığı günlerde, iyilikten başka amacı olmayan böyle bir Platform’un varlığı umutlarımın yeniden yeşermesine neden oldu.

n

 

n

Haydi gelin bizler de, küçük de olsa bir katkı vererek, bu iyiliğin bir parçası olalım…   

n

  

n

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

n

 

n

Not: Bu yazının hazırlanmasında, İNSAN Platformu web sitesinin yanı sıra, Uluslararası Sivil Toplum Destekleme ve Geliştirme Derneği web sitesinden yararlanılmıştır.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp