Top
Ayşegül Domaniç Yelçe

Ayşegül Domaniç Yelçe

yelcester@gmail.com

16/12/2016

"Engelsiz Dünya Kongresi"

Engelsiz Dünya Platformu, engellilerle birlikte yaşama kültürünü yerleştirmek amacıyla alanında uzman üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve özel sektör kuruluşlarının bir araya gelerek hayata geçirdiği bir sivil toplum örgütü. Hedeflediği pilot çalışmaları tamamlayan Platform, bundan sonraki projelerin kurucu üyelerden Bağcılar Belediyesi’nin sorumluluğunda devam ettirilmesine karar vermiş ve bu kararını 2 Eylül 2016 tarihinde kamuoyuna duyurmuş bulunuyor.

n

 

n

Bağcılar Belediyesi bu karar doğrultusundaki ilk etkinliğini 9–10 Aralık tarihlerinde İstanbul Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı’nda gerçekleştirdi. Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, İstanbul Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi işbirliği ile Bağcılar Belediyesi koordinasyonunda düzenlenen “Engelsiz Dünya Kongresi”nde; ABD, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Belçika, Lübnan, Makedonya, Pakistan, İran ve Türkiye’den katılan akademisyenler, eğitimciler ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşan önemli konuklar ağırlandı.

n

 

n

Engelli bireylerin haklarının ve olanaklarının arttırılmasını hedefleyen Engelsiz Dünya Kongresi Programı; “Engelsiz Dünya Çalıştayı” ve “Engelsiz Dünya Ödülleri” başlıkları altında gerçekleşti.

n

 

n

Engelsiz Dünya Çalıştayı’nda; engellilik konusuna yönelik olarak,

n

 

n

-   Farkındalık Faaliyetleri ve İlgili Teknolojiler

n

 

n

-   Eğitim ve İlgili Teknolojiler

n

 

n

-  Erişilebilirlik ve İlgili Teknolojiler

n

 

n

-  İstihdam ve İlgili Teknolojiler

n

 

n

-   Savaş Mağduru Engelliler

n

 

n

üzerinde görüşüldü, tartışıldı. Kongreye katılan konuklar yaptıkları sunumlarla bilgi, birikim ve deneyimlerini paylaştı.

n

 

n

Engelsiz Dünya Ödülleri; “Farkındalık”, “Eğitim”, “Erişilebilirlik” ve “İstihdam” kategorilerinde, yurtiçi ve yurtdışından engellilerle birlikte yaşama kültürünün yaygınlaşmasına katkıda bulunan kişi, kurum ve kuruluşlara verildi. Ödüller 10 Aralık Cumartesi akşamı Bağcılar Engelliler Sarayı’nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun da katılımıyla, sahiplerini buldu. Törende bir konuşma yapan Bakan Müezzinoğlu, Ak Parti’nin kuruluş felsefesindeki üç konu başlığından birisinin engelliler olduğunu söyledi. Ödül Töreni’ne ev sahipliği yapan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı da, yaptığı konuşmada engellilerin sosyal hayata kazandırılmalarında çözüm yolları üretmenin toplumsal bir görev olduğunu ifade etti.

n

 

n

Engellilerin istihdamına katkısından dolayı ödüle layık görülen Dilek Sabancı, teşekkür konuşmasında her zaman engelsiz bir dünyanın hayalini kurduğunu ifade etti. Toplumda kökleşen ayrımcılık duygusunu biraz olsun hafifletebilmek için mücadele verdiğini anlatan Sabancı, bu mücadeleyi otuz yıl önce babası Sakıp Sabancı’nın sayesinde başlattığını söyledi.

n

 

n

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin’e “Engelli Haberleri Farkındalığı” Ödülü verilen Tören’de ben de yazdığım yazılarla engellilerle birlikte yaşama kültürü konusunda oluşturduğum farkındalıktan dolayı” ödüllendirildim.

n

 

n

Hürriyet

n

 

n

Ödülümü Engelsiz Dünya Kongresi Genel Koordinatörü Hasan Feyzi Giray’ın elinden, bana engellilerle birlikte yaşama kültürü konusunda farkındalık oluşturma fırsatı veren gazetem Hürriyet’e teşekkür ederek, aldım.

n

 

n

Törende toplam dört kategoride 45 kurum, kuruluş ve isme ödül verildi. Türkiye’nin ilk engelli dalış eğitmeni olan Ufuk Koçak, Pepe Film’inin yapımcısı Ayşe Şule Bilgiç, Aşmak İçin Hareket Kampanya Klibi’ne sesi ve görüntüsüyle destek veren sanatçı Ali Fuat Kıraç, Disleksi ve Öğrenme Güçlüğü Derneği Başkanı Atıf Tokar, Paralimpik Atlet Hamide Kurt, işaret dilini metne çeviren yazılım programını geliştiren Neval Çam ve İçten Bozkurt, Güneşin Rengi filminin yönetmeni Mecid Mecidi, Türkiye-Hollanda Şizofreni Farkındalığı ortak çalışmalarının Hollanda ayağını yürüten Mehmet Ali Taşdemir ve Türkiye ayağını yürüten Aysel Doğan bu 45 kişilik listede yer alanlar arasındaydı. Kendilerine ödül kazandıran farkındalık çalışmalarına sonraki yazılarımda detaylı olarak değinmeye çalışacağım.

n

 

n

O gece eve dönerken aşırı derecede yoğun bir trafik vardı. Bu yoğunluğun nedenini araştırırken Dolmabahçe’ de bir patlama meydana geldiğini öğrendik. Biz bu patlamanın herhangi bir kayba yol açmamış olmasını umarken, Beşiktaş istikametinde yol alan ambulans sayısı farklı bir sonuca işaret ediyordu. Nitekim eve vardığımda, içim kan ağlayarak, konunun vahametine vakıf oldum. Engelli farkındalığını özellikle savaş mağduru engelliler konusuna dikkat çekerek yaygınlaştırmayı hedefleyen önemli bir etkinliğe şahit olduğum 10 Aralık 2016 gecesinin ardından kim bilir kaç kişi daha katılacaktı biz engellilerin arasına!..

n

  

n

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp