Top
Ayşegül Domaniç Yelçe

Ayşegül Domaniç Yelçe

yelcester@gmail.com

02/09/2016

Hem kadın hem de engelli olmak…

Birleşmiş Milletler (BM) Engelli Hakları Sözleşmesi’nin ‘engelli kadınlar’ ile ilgili altıncı maddesinde;

n

 

n

1. Taraf devletler engelli kadınlar ile kız çocuklarının çok yönlü ayrımcılığa maruz kalmakta olduğunu kabul eder ve bu bakımdan onların tüm insan hak ve temel özgürlüklerinden tam ve eşit koşullarda yararlanmalarını sağlamaya yönelik tedbirleri alır.

n


2. Taraf devletler kadınların tam gelişimi, ilerlemesi ve güçlenmesini ve bu sözleşmede belirtilen insan hak ve temel özgürlüklerini kullanmalarını ve bunlardan yararlanmalarını sağlamak için gerekli tüm tedbirleri alır.

n

 

n

Bir grup görme engelli kadın 2009 yılında söz konusu maddenin Türkiye’de hayata geçirilmesini hızlandırma yönünde katkı vermek için bir araya geliyor. 2009 yılından 2011 yılına değin engelli kadınların farklı alanlardaki sorunları ve çözümleri konusunda farklı mekânlarda farklı toplantılar yapılıyor. Bu süreç içinde gruba çeşitli engel gruplarından pek çok kadın katılıyor. Engelli kadınların sorunları üzerine birlikte düşünüp çözüm üretmeye çalışan bu oluşum, 2011 yılında Türkiye’de bir engelli kadın örgütlenmesi oluşturmak ve daha etkili bir savunuculuk yürütebilmek amacıyla dernekleşmeye karar veriyor. Engelli Kadın Derneği (EN-KAD) işte böyle kuruluyor.

n

 

n

Adı geçen Dernek, engelli kadın ve kız çocuklarının;

n


- toplumsal yaşama tam ve etkin katılımının sağlanmasını,

n


- karar alma süreçlerine katılımının sağlanmasını,

n


- uluslararası ve ulusal mevzuatta yer alan hak ve özgürlüklerden tam olarak faydalanmasını

n


misyon ediniyor. Vizyonları ise “engelli kadın ve kız çocuklarının her türlü ayrımcılıktan ve sömürüden uzak, eşit ve özgür bir yaşama sahip olması”.

n

 

n

Engelli Kadın Derneği, engelli kadın ve kız çocuklarının toplumsal yaşama katılımını güvence altına alabilmek için bilgi, birikim ve becerilerinin geliştirilmesini hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda onların fiziksel çevreye ve bilgiye erişiminin sağlanması için çaba gösteriyor.

n

 

n

Dernek üç farklı proje üzerinde çalışıyor:

n

 
1. Engelli Kadınların Hak Temelli Mücadele Adımları Projesi

n


Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı çerçevesinde desteklenen bu proje; ayrımcılık, engellilik, toplumsal cinsiyet, kadına yönelik şiddet, hak temelli mücadele gibi konularda farkındalık çalışmaları yürüterek her engelli kadının içinde bulunduğu süreç üzerine düşünmesine aracılık etmeyi amaçlıyor. Böylelikle, engelli bir kadının karşılaştığı sorunların çözümünde aktif rol alması hedefleniyor. “Ayrımcılık ve Kadına Yönelik Şiddet ile Mücadele Mekanizmaları” ve “Sıkça Sorulan Sorular” kitapçıkları ile “Türkiye’de Engelli Kadına Yönelik Şiddet Raporu” bu projenin çıktıları arasında yer alıyor.  

n

   

n

2. Kadın Örgütlerinin Engellilerle İlgili Farkındalıklarının Arttırılması

n


Engellilik, ilk kez, Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında desteklenen bu proje ile kadın örgütlerinin gündemine alınmış bulunuyor.

n

 

n

3. Engelli Hakları ve Ayrımcılığı Önleme

n


Hak temelli mücadeleler; Görme Özürlüler Derneği ile Türkiye Sakatlar Derneği’nin ortaklığı ve Merkezi Finans İhale Birimi’nin desteği ile yürütülen “İnsan Hakları İzleme, Savunuculuk ve Hakları Geliştirme Platformu Projesi” ile yine aynı dernekler ortaklığı ile yürütülen ancak bu kez Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programları tarafından desteklenen “Engelli Ayrımcılığını Önleme Platformu Projesi” kapsamında sürdürülüyor. “Sivil Toplum Kuruluşları’nın aynı amaç doğrultusunda birlikte hareket etmelerinin sağlanması” bu projelerin ortak amacını oluşturuyor.

n

 

n

Ülkemizde kadın olmak zor, ancak hem kadın hem de engelli olmak çok daha zor. Engelli kadınlar; kadınların ve engelli bireylerin yaşadıkları sorunları katlanmış olarak yaşıyor, kendilerine yönelik ön yargılar ve engellerin yanı sıra kadın olmanın ve kadınlara bakışın getirdiği olumsuzluklarla karşı karşıya kalıyorlar.

n

 

n

Engelli Kadın Derneği, engelli kadınların yaşamakta oldukları çoklu temelde ayrımcılığın görünürlüğünü sağlamak ve toplumda farkındalık yaratabilmek için çalışıyor. “Engelli kadınların mevcut durum ve problemlerini tespit ederek, onların; evrensel insan hakları, adalet ve hukukun üstünlüğü çerçevesinde siyasi, hukuki, sosyal ve ekonomik varlıklarını geliştirecek teorik ve pratik çözümler üretmek”, söz konusu derneğin -Tüzüğü’nde de belirtilen- önde gelen amaçlardan biri.

n

 

n

Bildiğim kadarıyla Türkiye’de engelli kadınlarla ilgili hak temelli çalışan bir başka dernek yok. Bu yüzden Engelli Kadın Derneği, biz engelli kadınlar için olduğu kadar, Türkiye için de çok önemli. Bu derneğin yaşatılması ve yararlı çalışmalarını sürdürebilmesi için hepimiz, olanaklarımız ölçüsünde, destek vermeliyiz.  Eğer siz de planlanan ve amaçlanan çalışmaların yapılabilmesi için katkı sunmak isterseniz, www.engellikadin.com adresini ziyaret ederek ilgili hesap numarasına ulaşabilirsiniz.  

n

 

n

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

n

 

n

 

n

 

n

 

n

 

n

 

n

 

n

 

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp