Top
Serpil Yılmaz

Serpil Yılmaz

syilmaz@htgazete.com.tr

12/01/2018

Kurumsal yönetim Ankara merkezli olmak zorunda mı?

 

Kurumsallaşma neden önemli, bu soruya yanıt arayalım...

OECD’nin 1999 yılında ortaya koyduğu kurumsal yönetim ilkeleri, 2001’de Türkiye’nin gündemine girdi.

2003’de de Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) “Kurumsal Yönetim İlkeleri”ni belirledi.

Aynı yıl TÜSİAD’ın desteğiyle kurulan Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD), kurumsallaşmanın adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk ilkeleri üzerine inşa edilmesini savunan referans bir kurum olarak yapılandı.

TKYD’de 2000’den beri birçok ülkede aile şirketlerine danışmanlık veren Family Business Governance- LLP’nin kurucusu Haluk Alacaklıoğlu’ndan sonra Aclan Acar, Tayfun Bayazıt, Mehmet Göçmen, Yılmaz Argüden, Muharrem Yılmaz’ın da aralarında olduğu iş liderleri başkanlık yaptı. 2017’de bu göreve Ali Pandır seçildi.

Koç Holding, Otokar, General Motors ve Tofaş’tan sonra 2013-2017 yılları arasında OYAK iştiraklerinden Erdemir’de Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Pandır’ın, iş hayatının 17 yılı yurtdışında geçmişti.

Pandır, Türk Ticaret Kanunu ve sermaye piyasası mevzuatında oluşan değişikliklerin kurumsal yönetimin önemini artırdığını ifade ediyor.

2007 yılından beri BİST’te yer alan şirketlerin “Kurumsal Yönetim Endeksi”nin yayınlandığına dikkat çekiyor.

Türkiye’de genç ve eğitimli bir nesil varken, neden hep aynı isimlerin yönetim kurullarına bağımsız üye olarak atandığını sorduğumda, “Batı’dakinin aksine bizde patronlar elemanlarının başka grupların yönetiminde olmasına sıcak bakmıyor. O nedenle bu alan emeklilerle sınırlanıyor” diyor.

Yönetimde çeşitliliğe değer veren şirketler cinsiyet, yaş ve eğitim alanıyla yetinmiyorlar.

Pandır, Türkiye’deki “beyin avcısı” şirketlere, yurtdışındaki kuruluşlardan yönetici talebi geldiğini söylüyor.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp