Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

29/04/2010

Kazanamayan öğrencinin psikolojisini kim düzeltecek?

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) sonuçlarını hafta sonuna kadar açıklamayı planladığını söyledi. Sınava giren 1.5 milyonu aşkın genç de hatta onlardan daha meraklı aileleri de bu sonuçları bekliyor.

Benim de muhtemelen sınavları iyi geçmeyen öğrencilerin de aklına takılan aynı sorudur: Sonuçlar açıklandıktan sonra yaklaşık 2 ay nasıl geçecek? Neden derseniz: Bu yıl okullar 18 Haziran’da kapanıyor. Yani sonuçlar açıklandıktan sonra iki ay daha okullar açık olacak. Daha önceki sınavlar okullar kapandıktan sonra yapılıyor ve sonuçlar da yaz tatilinde açıklanıyordu. Böylece kazanan ve kazanamayanlar sadece aileleriyle yüzleşiyorlardı.

Oysa bu yıl kazanamayan "başarısız” son sınıf öğrencileri ve kazanan “başarılılar” okula devam edecekler. Sonuçlar açıklandıktan sonra sizce kazanamayan bu öğrencilerin okula devam etmelerinde ya da derslere olan motivasyonlarında sorun yaşanır mı? Muhtemelen de yaşanacak. Aynı sınıfta “başarılılar” ve “başarısızlar” olacak. Kazananlar tebrikleri kabul edecek. Belki onları bir daha sınıfta görmek de mümkün olmayacak. Çünkü 19 Haziran’da başlayacak olan Lisans Yerleştirme Sınavları’na hazırlanmak için dershanelerin yollarını tutacaklar.

Peki ya diğerleri? Kaybedenler. Onlar acaba derslere girecekler mi? İki ay süresince “başaramama” duygusunu da omuzlayan bu gençlerin okula gelmelerini sağlamak mümkün olacak mı? Yoksa zaten “başarısızım” diyerek, tamamen okuldan vazgeçecekler mi?

Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Baykal’la da aynı konuyu konuştuk. O da benimle aynı endişeleri paylaştığını dile getirdi. Sınavda barajı aşamayan öğrencilerin iki ay okula devam etmelerini sağlama konusunda okul yönetimlerine de ailelerine de büyük iş düşüyor. Zaten “başarısızlık” duygusu yaşayacak olan 17 yaşındaki bu gençlere hem okulda hem de evde destek olmak gerek. Bir sınavı kazanamamanın hayatın sonu olmadığını onlara anlatmak sizlerin görevi.

pkaplan@htgazete.com.tr

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp